Torstai 13. elokuuta.
Nimipäivää viettää Jesse, Alfons
Julkaistu 7.7.2016 07:00

Iso Soitto ja YC samana viikonloppuna – jokaiselle jotakin

Leeland

Jyväskyläläinen Heli Markkunen on hengellisen musiikin ystävä. Sen aistii siitä innostuneisuudesta, jolla hän puhuu keikoista, levyistä ja festivaaleista.

 

– Konserteissa tärkeä juttu on yhteenkuuluvuuden tunne, se että saa yhdessä muiden kristittyjen kanssa elää kokemuksen todeksi, Heli Markkunen pohtii.

 

– Kristillisissä artisteissa on erityisen hienoa se, että he jäävät keikan jälkeen juttelemaan yleisön kanssa. Haluan antaa palautetta ja rohkaista muusikoita. Kohtaaminen heidän kanssaan kruunaa konserttikokemuksen – siitä jää hyvä, lämmin olo.

 

Heli Markkunen muistaa lapsuudestaan pari tärkeää hengellistä lastenlevyä, kuten Jukka Salmisen Liian suuret hampaat sekä Jopas jotakin -levyn. Edelleenkin hän pitää hengellisestä lastenmusiikista.

 

Helin lapsuuden toinen tärkeä tuttavuus olivat Elviksen hengelliset laulut. Elviksen tulkinnan syvyydelle on hänen mielestään vaikeaa löytää vertailukohtaa.

 

Yhteen kuulumista

Kun Heli Markkunen oli yläasteikäinen, koulukaveri tutustutti hänet bass’n Heleniin, ja Heli matkustelikin uuden suosikkibändinsä keikkojen perässä ahkerasti. Musiikkiharrastus laajeni lehtijuttujen kirjoittamiseen eri kristillisiin nuorisomedioihin.

 

– Pysyin mukana siitä, mitä musiikkikentällä tapahtuu. Musiikin kuuntelu laajeni, kun sain esimerkiksi kirjoittaa levyarvosteluja.

 

Musiikin harrastaja kertoo oppineensa tykkäämään monesta musiikkityylistä. Hän arvostaa lahjakkuutta, vaikkei tyyli olisi hänelle itselleen mieluisinta.

 

Lähimenneisyyden vaikuttavin keikkakokemus Heli Markkuselle on ollut viimesyksyinen Pekka Simojoen ja Higher Ground -kuoron Nordic Praise -konsertti Jyväskylän Paviljongissa.

 

– Konsertissa yhdistyivät Pekka Simojoen laulut, ylistysmusiikki ja gospelvaikutteet. Kokemus oli mykistävä. Sen saivat aikaan konsertin laadukkuus ja ainutlaatuisuus: tiesin, että tällaista en pääsisi hetkeen uudestaan kuulemaan.

 

Heli Markkunen kertoo, että tutut laulut ovat tärkeä asia hyvän konserttikokemuksen syntymisessä. Kappaleiden mukana laulaminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

 

– Ja kun laulaa, laulaa omalle sydämelleen rohkaisua.

 

Ainutlaatuisia kokemuksia

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Heli Markkusen löytää todennäköisesti Isosta Kirjasta, kun siellä järjestetään Iso Soitto -festivaali ja Youth Celebration -tapahtuma.

 

Aiemmista Isoista Soitoista Helin mieleen ovat jääneet konserteista parhaiten Andrae Crouch, Nina Åström, Ana Paula ja Lasse Heikkilän Missa Concordiae.

 

– On hienoa, että tapahtumassa on esiintynyt ulkomaisiakin artisteja, joiden keikalle pääseminen ei muutoin ole kovin todennäköistä.

 

Tämän vuoden Ison Soiton esiintyjistä Heli Markkunen nostaa kiinnostavimmiksi Habakukin jäähyväiskeikan ja Jipun konsertin.

 

– Olen joskus tehnyt jutun Habakukista, mutten ole varsinaisesti kuullut bändiä livenä. Nyt on viimeinen mahdollisuus. Uskon, että yhtye soittaa monipuolisesti kappaleita omasta tuotannostaan.

 

– Jipun ja Jukka Leppilammen aiemmin tänä kesänä kuulemani konsertti oli samalla tavalla mykistävä kuin Nordic Praise. He molemmat ovat hienoja tulkitsijoita ja heissä on aitoutta, herkkyyttä ja syvyyttä.

 

Luovuutta luovuudesta

Musiikki on Heli Markkuselle oleellinen osa hengellistä elämää – ”voimakas ja monipuolinen instrumentti Jumalan kädessä”. Tärkeää on se, että musiikissa on tarttumapintaa.

 

– Joku sanoi löytävänsä musiikista vertaistukea. Se on juuri näin: olen monesti kokenut, että lauluntekijä on osannut sanoittaa kokemuksiani ja ajatuksiani.

 

Vaikka laulujen sanoitukset ovatkin freelancetoimittajalle tärkeitä, myös musiikillisella muodolla on merkitystä. Jos sävelillä ei olisi väliä, voisi vain lukea kirjoja tai laulujen sanoja levynkansista, Markkunen toteaa.

 

– Jumalan antama luovuus ilmenee eri tavoin eri ihmisten kautta. On upeaa, että kristityt artistit panevat lahjansa käyttöön ja soittavat Jumalalle.

 

Heli ammentaa muusikoiden luovuudesta luovuutta itselleen. Sen lisäksi musiikki lohduttaa, rohkaisee ja hoitaa häntä ja herättää ajattelemaan asioita ja antaa oivalluksia.

 

Hyvän konserttikokemuksen reseptiksi Heli Markkunen antaa ”nauttia musiikista oman persoonansa mukaan”.

 

– Hyvä musiikki voi kuljettaa sanoman syvemmälle kuin pelkät sanat.

 

 

Anna LehtinenLegendan jäähyväiset, fuusiojazzia, räppiä ja nuorekasta ylistystä:

Ison Soiton ja Youth Celebrationin ohjelmat sisältävät musiikkia jokaiseen makuun

 

Habakuk – jäähyväiskeikka

Ison Soiton myöhäisilta päättää yhden luvun Suomi-gospelin historiaa, kun lauteille astuu viimeistä kertaa satakuntalaisyhtye Habakuk. Hieman erikoisemmalla soitinkattauksella esiintyvä bändi perustettiin vuonna 1998, mutta nyt on aika panna pillit pussiin.

– Päätökseen ei sisälly sen suurempaa dramatiikkaa. Koemme, että Jumalan meille antama tehtävä on tämän bändin osalta suoritettu, summaa bändin perustajajäsenistä Lassi Laamanen.

Jäähyväiskeikalla lavalle nousee nykykokoonpanon lisäksi muusikoita bändin uran varrelta.

 

Habakuk Isossa Soitossa lauantaina klo 22.

 

Koinonia Recovery

Ison Soiton ensimmäinen pääsymaksullinen konsertti on lauantaina neljältä. Silloin lavalle nousee Recovery, ennennäkemätön kokoonpano suomalaisia huippumuusikoita, jotka esittävät legendaarisen Koinonia-yhtyeen kappaleita. Edelleen maailman kärkibasisteiksi luetun Abraham Laborielin 1970-luvulla perustama fuusiojazzyhtye Koinonia saavutti aikoinaan suuren suosion myös Skandinaviassa.

Recoveryssa soittavat Pori Jazzin Vuoden Taiteilija -tittelillä palkittu saksofonisti Joonatan Rautio, Ari Isotalo (perkussiot), Jarkko Jouppi (kitara), Timo Jouppi (basso), Mikko Kultalahti (rummut) ja Mikko Tillander (koskettimet).

 

Koinonia Recovery Isossa Soitossa lauantaina klo 16.

Mikaveli feat. Jippu 

Park7, Mikaveli feat. Jippu ja Bros & Sis

Youth Celebrationin perjantai-ilta lupaa surffirockia, räppiä ja Bros & Sisin vauhdikasta ylistystä. Lauantaina nuorille on tarjolla raamis sekä kanavat ennen illan Leeland-konserttia.

 

Park7 ja Mikaveli feat Jippu YC:ssa perjantaina klo 18.

Bros & Sis YC:ssa perjantaina klo 22.

Park7 


Leeland (USA) – musiikkitapahtumien yhteinen kohokohta

Modernin ylistysmusiikin merkittävimpiin ääniin kuuluvan Leelandin konsertti huipentaa YC:n ja kuuluu myös Ison Soiton ohjelmaan. Kymmenvuotias Leeland on saavuttanut Grammy-ehdokkuuden ja viisi Dove-ehdokkuutta. Muusikoiden tavoitteena ei kuitenkaan ole kunnian kerääminen vaan ”herättää Jumalaa palveleva uusi sukupolvi, joka ei pelkää elää erilaista elämää kuin maailma”.

 

Leeland Isossa Soitossa ja YC:ssa lauantaina klo 19.

 

Jippu

Ison Soiton lauantai-iltapäivän avaa kotimainen artisti Jippu. Keuruulta syntyisin oleva ja värikästä uraa myös viihdemaailmassa tehnyt laulaja toimii nykyisin Turun Mikaelin seurakunnan musiikkievankelistana. Jipun tavoitteena on myös elämän kipujen käsittely ja sielunhoidollinen kohtaaminen konserttiyleisönsä kanssa.

 

Jippu Isossa Soitossa lauantaina klo 13.30. Konsertti on pääsymaksuton.

 

AMenCafékeikat

Lauantaina iltapäivällä ja illalla Sicaféssa on neljä kahvilakeikkaa. Artistit ovat mieslauluryhmä AMen, laulaja Susan Yli-Knuuttila, sisarusduo Antti & Saara ja porilainen Soul & Sound.

 

Cafékeikat lauantaina klo 14.45–18.30. Keikat ovat maksuttomia.

Soul & Sound 

Ison Soiton lippupaketti (lauantain konsertit) 40 euroa ja YC:n ranneke (perjantai–lauantai) 30 euroa. YC:n rannekkeella pääsee myös Habakukin konserttiin lauantai-iltana.

 
Jaa
Kesän Fifteen-leireillä kastettiin 84 nuorta
Syksyn abiturientti Elsa Karmitsa: ”Rukous on kaiken A ja O”
Suosittu Chosen-sarja saa jatkoa
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!