Väkevät vuodet

”Mä en halua elää mitään hengellistä elämää. Mä haluan elää elä­mää.” (Jouko Mäki-Lohiluoma)

 

Jos on kerran helluntailainen, viime sunnuntaina vietetyllä hel­luntailla lienee syytä olla jokin merkitys (muukin kuin vitsailu sillä, kenellä oli heila ja kenellä ei ja mitä siitä seuraa). Ehkä hel­luntai voisi olla luontevasti jonkinlaisen välitsekkauksen paikka: millaisessa hengessä on vuosi helluntaista helluntaihin eletty? Hyvässä vai pahassa? Onko ollut väkevää vai laimeampaakin laimeampaa vai kenties jotakin siltä väliltä? Onko edessä pitkä (Hengen tulesta) kuuma kesä vai iskeekö ehkä takatalvi ja tulee lunta tupaan?

 

Nyt siellä jo joku varmaan ihmettelee, miten alun sitaatti lau­lunsanoista liittyy aiheeseen, muuten kuin että se on kristityn kynästä. Siinähän näytetään sanovan, että ei haluta Henkeä omaan elämään – ei siis kuulosta kovin hengelliseltä. Pyhä Hen­kihän on eläväksi tekevä Henki! ”Elävä seurakunta” on sellainen, jossa puhutaan kielillä, profetoidaan ja ehkä joskus kaadutaan­kin. Hengellisyys on nimenomaan Pyhän Hengen merkkien näkymistä seurakunnan keskellä. Vai jotain muuta?

 

Niin, Pyhä Henki on elämän Henki. Ihan tämän minunkin elä­mäni. Kun uskon Jumalaan ja Jeesukseen, olen myös Pyhässä Hengessä, sillä Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat yhtä. Pyhä Henki on siis minussa, kolmiyhteiseen Jumalaan uskovassa ihmises­sä, kun ajan autoa, kun teen töitä, kun käyn nukkumaan. Niin hyvinä kuin huonoina hetkinä. Ja koska hän on Puolustaja, hän vaikuttaa minussa erityisesti niinä huonoina hetkinä.

 

Laulusitaatin vitsi (tai siis ihan vakavasti otettava juttu) piilee­kin siinä, että ei ole elämää ilman Henkeä. Henki tekee eläväksi, joten jos on elämää, on myös Henki. Oletko huomannut, että suomen kielessä elämä ja henki ovat aika lailla sama asia: Kuol­lut ihminen on hengetön. Juuri ja juuri elossa olevalla ”henki pihisee”. Pysymme elossa, koska hengitämme (siis ”hengitämme itsemme” eli ”otamme Henkeä itseemme” tai ”sallimme Hengen tulla itseemme”). Jokin asia voi olla ihmiselle henki ja elämä. Hauskinta minusta on se, että me ihmisetkin olemme henkilöi­tä. Vähän niin kuin kotilolla on koti mukanaan, meillä on Henki mukanamme. Se on osa meitä, kiinni meissä, ja voimme kätkey­tyä sen suojiin.

 

Ehkä en ole ainut, joka pitää elämäänsä epähengellisenä. Miksi niin ajattelen? Koska en kuule Jumalan suoraa puhetta, en saa suuria ilmestyksiä Sanan äärellä enkä oikein jaksa keskittyä rukoilemiseen. Toisin sanoen en koe täyttäväni niitä kriteereitä, jotka hengellisyydelle yleensä asetetaan.

 

Toisaalta minulla ei olisi mitään ilman Henkeä. Ei pitäisi vä­heksyä sitä elämää, jonka Jumala on minuun puhaltanut. Sitä hengellistä elämää, johon kuuluu kaupan kassajono, alituinen aikataulutus, sotkuinen keittiö ja pyykkivuoret.

 

Kun kerran olen helluntailainen, haluan alkaa uskoa Hengen voimaan tämän tavallisen elämäni keskellä. Ja vuoden päästä iloita väkevästi: Taas tuli uusi helluntai ja olen vieläkin uskossa. Kiitos Taivaan Isä. Kiitos Jeesus. Kiitos Pyhä Henki.

 

 

Anna Lehtinen


Kirjoittaja on Aikamedian kustannustoimittaja.
21/2018

Kolumni”Mä en halua elää mitään hengellistä elämää. Mä haluan elää elä­mää.” (Jouko Mäki-Lohiluoma)

Jos on kerran helluntailainen, viime sunnuntaina vietetyllä hel­luntailla l...
MuutRisto Huvila on tullut tun­netuksi Israelin valtion ole­massaolon oikeutuksen ja eskatologisen roolin puoles­tapuhujana. Tämän hän on tuonut esiin niin Israel-tilai­suuksissa kuin TV7:n ohje...
MuutIsraelin 70-vuotispäivän uutisraportteja hallitsivat kahakat Gazan rajalla. Miten mahduttaa samaan kuvaan Jumalan juutalaisille antamat lupaukset ja palestiinalaisarabien ihmisoikeudet?
UutisetVirolaistaustaisen pastorin mielestä seurakuntien tulisi olla uusien alkujen yhteisöjä.
PääkirjoitusIsraelin valtio täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Monella tapaa modernin valtion synty on ihme, ja vielä suurempi ihme on se, että Israel on pysynyt maailman kartalla. Sillä on riittänyt vihol...
MuutKysymys suhtautumisesta Israeliin jakaa näkemyksiä myös Suomen helluntailiikkees­sä. Fidan juutalaistyön asiantuntija Harri Krögerin mukaan (RV 19) Fidassa ja monissa helluntaiseurakunnissa ihmetel...
UutisetPastorien mukaan väistämisperinne sotii Raamatun periaatteita vastaan.
UutisetKristillistä naisten ja miesten välistä tasa-arvoa ajava RaTas ry isännöi vuosittain järjestettävää kansainvälistä konferenssia Hel­singissä elokuussa.

Kumppaneiksi luo...
UutisetIso Kirja ry aloittaa 18. toukokuu­ta kaksi viikkoa kestävät yhteis­toimintaneuvottelut henkilöstön kanssa.

Yt-neuvotteluissa keskustel­laan koko henkilökuntaan kohdis­...
UutisetPitkäjänteinen kristinuskon ja Raamatun opettaminen on muuttumassa lihaksi.
UutisetKonservatiivikansanedustajat olivat helpottuneita euta­nasiaa ajavan kansalaisaloitteen kaatumisesta eduskunnassa 4. toukokuuta. Muun muassa kan­sanedustaja Päivi Räsänen toivoi KD-lehden h...
UutisetLännen Media teki äitienpäivävii­konloppuna laajan artikkelin Us­kon Sana -seurakunnan entises­tä johtajasta Patrick Tiaisesta. Artikkeli julkaistiin useissa maa­kuntalehdissä, kuten Turun...
UutisetNuoret kristityt miehet pakenevat asepalvelusta ulkomaille, mutta kirkkoihin etsiytyy myös uusia ihmisiä.
UutisetUuden yhdysvaltalaistutkimuk­sen mukaan kristittyjen taipumus evankelioida hiipuu. Barna Grou­pin selvitys osoittaa, että yhä har­vempi uskova on asennoitunut elämäntapaan, jossa Jeesuksest...
UutisetYli 60 palestiinalaisen kuolemaa Gazan rajalla edelsi viikkojen ky­teminen. Se kärjistyi, kun Israel juhli 14.5. sekä 70-vuotispäivään­sä, Jerusalem-päivää vuoden 1967 muistoksi että Yhdysv...
MuutTaisto Bollström viihtyy yhtä hyvin bussin ratissa kuin saarnapöntössä. Hän on kiitollinen ammatistaan ja evankelistan kutsumustyöstään, joissa romanitausta ei ole ollut esteenä.
MuutTurun helluntaiseurakunnan lapsi- ja perhetyön ohjaaja Arto ”Artsi” Kemlin täytti 50 vuotta 3. toukokuuta. Monen toimen mies on siis tullut miehen ikään.

Artsille musii...
UutisetAteistinen järjestelmä ei onnistunut kitkemään kristinuskoa Kuubasta – päinvastoin. Evankeliumilla on kysyntää ja seurakunnat kasvavat.
PikavisiittiKahden kultturin perheessä eläminen tuo arkeen uudenlaista näkökulmaa, Emilia Koivisto on huomannut.
MuutKun identiteetti perustuu us­koon, siitä on helppo puhua, pikaluistelija Mika Poutala sanoo Golflehdessä (3/2018).
Poutala ei enää ota pettymyk­sistä paineita. –– Niiden sietä­minen on t...
MielipideTänä kesänä tulee kuluneeksi 60 vuotta ensim­mäisestä Läpi­käytävän lasten­leiristä Kuoreveden Hallissa. Leirin nimi tuli leiripaikkana toi­mineen maalaistalon nimestä.

Vanhat...
UutisetMonen lapsi­perheen ke­sän koho­kohta on Juhannus­konferenssi Keuruun Isossa Kir­jassa. Mukavan tekemisen ohel­la lapset saavat syventyä samalla myös Raamatun sanomaan.
...
MuutOpiskelijat saivat vuosien urakkansa päätökseen iloisin ja kiitollisin mielin.
MuutRisto Huvilalla on suuri tavoite. Hänen vasta ilmestynyt kirjansa kertoo Jumalan olevan yhä mukana kansansa vaiheissa. Entä miten on kristillisen seurakunnan laita?
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
Risto Huvila: Israel solmii diplomaattisuhteita – jännitteet ennallaan?
Olli Helenius tietää, kuinka unelmat toisaalta motivoivat, toisaalta raastavat rikki
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!