Keskiviikko 23. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Mielikki, Tekla
Julkaistu 27.5.2015 00:00

Tulta ja tilannetajua

Pyhä Henki saa meidät aina suuntaamaan ulospäin – pois mukavuusvyöhykkeistämme ja turvallisuudentunteista, jopa liiallisesta itsetutkistelusta ja murehtimisesta. Kun opetuslapset tulivat helluntaina täyteen Pyhän Hengen tulta ja voimaa, se ajoi heidät ulos yläsalin pitkään jatkuneesta rukouskokouksestaan ja hallitusneuvotteluista julistamaan Jumalan suuria tekoja.

Jotenkin minusta tuntuu, että olemme seurakuntina hyväksyneet sielunvihollisen valheen, että Pyhä Henki toimii vain kirkkorakennuksissa, joskus kenties pienryhmissäkin. Olemme lukinneet rukoushuoneittemme ovet ja rajoittaneet Pyhän Hengen toiminnan kokoustemme saarnanjälkeisiin profetioihin tai ylistyshetken inspiraatioihin.

Pyhä Henki haluaa liikkua siellä, missä mekin olemme. Miksi kilpailemme profetiahetkistä tilaisuuksiemme lopussa, kun yli viisimiljoonainen kansamme odottaa tiedon ja viisauden sanoja, voimatekoja ja sairaiden parantamista?

Pari viikkoa sitten kastoimme ja liitimme seurakuntaan nuoren naisen, joka oli tullut uskoon rajatiedon messuilla. Eräs kristillinen järjestö on ollut vuosittain paikalla, kun ihmiset etsivät jotakin ”hengellistä”. He eivät ole New age -tapahtuman salin ulkopuolella plakaattien kanssa varoittamassa ihmisiä eksytyksestä, vaan sisällä tarjoamassa: ”Tule ja koe Jeesus.” Joka messuilla 20–40 ihmistä tekee uskonratkaisun.

Seurakuntana olemme nyt toista kertaa järjestämässä ”Ihan Kujalla” -tapahtumaa, jossa Helsingin Saalem-seurakunta sulkee (ihan luvalla) Näkinkujan ja tarjoaa naapureille kahvia ja pomppulinnoja.

Viime vuonna lähetimme kutsut naapureillemme, ja lähes 300 naapuria vastasi kutsuun. Olemme saaneet etuoikeuden myös useana vuonna osallistua Helsingin kaupungin taiteiden yöhön elokuun lopussa Kolmen sepän patsaalla. Nämä toivottavasti luovat näkyvyyden lisäksi myös meihin ajatuksen siitä suunnasta, johon Pyhä Henki haluaisi meitä ohjata.

Pyhä Henki täyttää voimalla, mutta myös viisaudella. Kun opetuslapset alkoivat puhua, he puhuivat kielillä, joita ymmärrettiin! Hämmästystä ei aiheuttanut rohkeus tai voima tai voimavaikutukset, vaan ymmärrys: ”Minähän ymmärrän tämän!”

Pyhä Henki ei ainoastaan anna tulta. Hän antaa myös tilannetajun – asian, joka myös valitettavan usein meillä tuntuu olevan kortilla.

Kun vaimoni heräsi muutama viikko sitten sairaalassa leikkauksen jälkeisestä nukutuksesta, hän otti ensimmäiseksi hoitajaa kädestä kiinni ja pyysi häntä rukoilemaan kanssaan. Hoitaja alkoi hermostuneesti peitellä potilasta paremmin ja toisteli: ”Kyllä se siitä, kyllä se siitä.”

Myöhemmin vaimoni kuuli hoitajien välistä keskustelua, jossa nämä voivottelivat, että ”kyllä täällä tarvittaisiin pastoreita heräämössä, kun niin monet haluavat rukousta”.

Ajattele, jos meillä olisi uskovia sairaanhoitajia, jotka eivät pelästyisi moisia pyyntöjä työssään sairaaloissa? Tai opettajia, jotka osaisivat rauhoittaa kiusatun lapsen vanhempia, tai siivoojia, jotka osaisivat hymyillä ja rohkaista oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Entäpä tarjoilijoita, jotka huokuisivat Jumalan rauhaa ja iloa, ja opiskelijoita ja kansanedustajia ja koululaisia ja yrittäjiä ja maanviljelijöitä ja muita Jeesuksen seuraajia.

Ajattele.

Mika Yrjölä


Kirjoittaja on Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja.

Jaa
Kuoleman toive vaihtui elämään – Tuukka nauttii tavallisesta elämästä selvin päin
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!