Toiset rautaesiriput, toiset kylmät sodat

Elin varhaislapsuuteni 1960-luvulla. Kylmä sota oli tuttu termi jo pikkutytöllekin. Euroopan halkaisi rautaesirippu. Itänaapurissa Neuvostoliiton kristityt joutuivat kokoontumaan salaa – puhuttiin maanalaisesta seurakunnasta. Uskovaisen kodin lapsen mieltä kauhistuttivat ja kiehtoivat uskonsa tähden vapautensa tai henkensä menettäneiden tarinat.

 

Suomessa pelättiin Neuvostoliiton aikeita. Sodasta ei ollut kuin parikymmentä vuotta. Nähtiin, mitä tapahtui Prahan keväälle ja miten verisesti unkarilaisten kansannousu oli 1950-luvulla kukistettu. Entä jos Neuvostoliitto miehittäisi meidätkin? Kiitettiin siitä, että oli mahdollisuus vapaasti kokoontua seurakunnissa. Vainottua seurakuntaa pyrittiin auttamaan. Trafiikki itärajalla oli vilkasta, kun Raamattuja meni salakuljettajien mukana jakoon ateistiseen Neuvostoliittoon.

 

Moni näki sosialismin uhkan niin suurena, että siirtolaiseksi haluavia oli paljon. Pois Euroopasta, pois vasemmiston nousun alta, kohti vapautta ja uusia mahdollisuuksia.

 

Lapsena ja nuorena uskoin, että maailma tulisi paremmaksi, että ihmiset viisastuisivat, sodat loppuisivat, kristityt saisivat elää rauhassa ja evankeliumi leviäisi. Olin varma, että uutisia teloitetuista kristityistä ei enää tulisi.

 

Elämä kasvattaa monesta kyynikon, kun nuoruuden kirkas­otsaiset kuvitelmat ja ihanteet yksi toisensa jälkeen särkyvät.

 

Osoittautui harhaksi se, että esimerkiksi uskonnon- ja sananvapaus voisivat joutua uhatuiksi vain ulkopuolelta – kuten miehityksen vuoksi. Euroopan vapaimmista demokratioista on tullut kirjaimellisesti myös liberaaleimpia, mutta suvaitsevaisuutta ei välttämättä löydy vanhoillisina pidetyille kristityille. Maailmassa ja meillä Suomessakin on nyt uudet rautaesiriput, uudet kylmät sodat.

 

En halua kyynistyä ja tulla happamaksi elämää kohtaan. Haluan uskoa, että todellinen vapaus löytyy vain syntien sovituksessa, solmitussa rauhassa Jumalan ja ihmisten kanssa. Haluan vaikuttua tarinoista, kuten se pikkutyttö 1960-luvun lopulla kuullessaan marttyyrien kohtaloista.

 

Suomessa syyskuun lopussa vierailleen tsekkiläisen Petr Jasekin tarina on tällainen. Hän auttoi vainottuja kristittyjä eri puolilla maailmaa, mutta hänet vangittiin vakoilusta epäiltynä Sudanissa 2015. Oli ihme, että hänet armahdettiin jo alle kahden vuoden vankeuden jälkeen.

 

”On ihmeellistä, miten Herra on käyttänyt vankeuttani evankeliuminsa levittämiseksi”, Jasek on itse sanonut. Kaksi Jasekin kanssa samaan aikaan pidätettyä sudanilaispastoria joutui kuitenkin jatkamaan pitkää tuomiotaan.

 

Jos joskus miettii, mitä aiheita voisi rukouslistaansa lisätä, niin tässä olisi kaksi.

 

 

Kristiina Kunnas

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja, joka nykyisin työskentelee KD-lehden päätoimittajana.

40/2019

UutisetLeena Koivisto on ollut yli 10 vuotta mukana Helsingin Saalemin ystävä­palvelutoiminnassa.
Seurakunta on perhe, johon kuuluu kaikenikäisiä. Usko yhdistää ihmisiä yli sukupolvien, yli kieli-...
PääkirjoitusRaamatun toteama ”kuinka kukaan voi kuulla, ellei kukaan lähetä?” on edelleen ajankohtainen. Maailman teknillistyessä voimme ajatella, että ihmistä ei enää tarvita juuri mihinkään. Asiat voisi hoi...
UutisetRyhmä sai opetusministeriön tarkentamaan ohjetta kunnille koskien päiväkotien juhlia.
Eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmän puheenjohtajana jatkaa kansan­edustaja Sari Essayah (kd). Uude...
UutisetFidan kahta lähetysaiheista rukousiltaa seurattiin UskoTV:n kautta ympäri maailmaa – uusi konsepti toimi.
Fidan lähetysaiheiset rukousillat saivat myönteisen vastaanoton sekä lähettien että...
UutisetTämän viikon Ristin Voitto -lehden mennessä painoon Seinäjoella olivat meneillään Helluntaiherätyksen Syyspäivät.

Tapahtuma kokosi noin 800 seurakuntien pastoria ja v...
UutisetKääntymisestä uskonnosta toiseen voi seurata jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.
Pohjoisintialaisessa Himachal Pradeshin osa­valtiossa on astumassa voimaan uusi kääntymysten vastainen laki. Lak...
KolumniElin varhaislapsuuteni 1960-luvulla. Kylmä sota oli tuttu termi jo pikkutytöllekin. Euroopan halkaisi rautaesirippu. Itänaapurissa Neuvostoliiton kristityt joutuivat kokoontumaan salaa – puhuttiin...
MuutYmpärillämme oleva yhteiskunta elää jatkuvassa muutostilassa.
Yhteiskunnan muutos asettaa omat haasteensa myös seurakunnalle. On uudistuttava, pysyttävä mukana ajassa, sanalla sanoen m...
MuutRené Laulajainen parantui nuorena Crohnin taudista.
Mies ja kitara tai mies ja bändi – useimmiten vanhempia lauluja, jotka ottavat kantaa ihmisen suhteeseen Jumalaan. Perussanoma uskoontulon vält...
MuutEvankelista René Laulajainen sairasti nuorena miehenä kivuliasta suolistosairautta Crohnin tautia, johon hän käytti vahvaa kortisonia. Sairauden takia jouduttiin tekemään kaksi isoa leikkausta...
PakinaUskovista koostuva talkooporukka keskusteli kahvitauolla lopun­ajoista. Oli päästy tuhatvuotiseen valtakuntaan asti.


”Siellä me uskovat sitten hallitsemme”, muuan talkoolainen totesi...
ArtikkelitMerkittävä määrä Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista on kääntynyt kristinuskoon. Tämä on synnyttänyt kysymyksen siitä, ovatko kääntymiset aitoja vai keino saada oleskelulupa Suomesta. Uskon ai...
Muut
Marjojen syönti on yhä suomalaisille tärkeää, mutta metsään haluaa mennä yhä harvempi.

Marjamyyntikausi toreilla on päättynyt.


Marja ja Tapani Lappalainen...
PikavisiittiMaarit Kattilakoski nauttii Israelin-matkoista ja iloitsee tätinä olemisesta.
Antoisinta tehtävässäni Jerusalemin Raamattukodin ystävät ry:n Suomen työn koordinaattorina on kertoa työn tukijoille...
MielipideRistin Voitossa (RV 35) kyseli Seppo Särkioja kymmenyksistä, ”oletko ystäväni koe­tellut Jumalaa tässä asiassa”.


Haluan kertoa kaksi erilaista kokemustani Jumalan hyvästä
opetuks...
Muistolle”Elämän todellisia helmiä olivat ne hetket, kun joku sai avun ja elämän lahjan Jumalalta”. Näin isopappani Jaakko Heinonen (25.5.1928–8.9.2019) sanoo hänestä kertovan Hakuna matata – ei huolt...
MerkkipäiviäOiva Liukkosen vanhemmat syntyivät menetetyssä Karjalassa, Viipurin läänissä, mutta siirtolaisten tie kuljetti heidät Riihi­mäelle, jossa syntyi Oiva-poika vuonna 1944.


Ensimmäi...
MuutJumala ei katso henkilöön, vaan kaikki saavat tulla hänen luokseen.
Nuorison into ja osaaminen sytyttävät ja hoitavat
Kutsumus vaatii sitoutumista
Kiire syö resursseja perheiltä
”Jokaisella on vastuu yhteyden rakentamisessa”
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!