Suomalaiset SS-miehet

Suomessakin vietettiin tammikuussa vainojen uhrien muistopäivää. Päivä virallistettiin YK:ssa vuonna 2006, jolloin saksalaisten pahimpien tuhoamisleirien kuten Auschwitzin vapauttamisesta oli kulunut 60 vuotta. Suomessa ja myös täällä Israelissa uutisoitiin pian muistopäivän jälkeen suomalaisista vapaaehtoisista, jotka taistelivat saksalaisten riveissä vuosina 1941–43.

 

SS-vapaaehtoisjoukoissa palveli yhteensä 1 408 suomalaista. Waffen SS:n Wiking-divisioonan suomalaiset osallistuivat todennäköisesti osana saksalaista SS-joukko-osastoa juutalaisten sekä muiden siviilien ja sotavankien surmaamiseen Saksan itärintamalla, kertoo Kansallisarkistolta tilattu riippumaton selvitystyö, joka käynnistyi viime vuonna, kun juutalaisen ihmisoikeusjärjestön Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff pyysi presidentti Sauli Niinistöltä tutkimusta suomalaisten osuudesta juutalaisten surmaamiseen.

 

Kansallisarkiston tutkija, professori Lars Westerlund sai käyttöönsä muun muassa 76 vapaaehtoisen päiväkirjamerkinnät sekä suomalaisen alikersantin ja neljän muun vapaaehtoissotilaan ylemmälle upseerille allekirjoittaman kirjeen, jossa he valittavat joutuneensa huoltojoukkoihin Neuvostoliiton rintaman sijasta. Heinäkuussa 1941 päivätyssä kirjeessä mainitaan, että juutalaisten teloittamiseen riittää kehnompikin ampumataito kuin heillä olisi.

 

Siis ainakin osa suomalaisesta SS-joukosta osallistui Hitlerin Saksan masinoimaan holokaustiin.

 

Virallisesti on ilmoitettu, että Suomesta luovutettiin keskitysleireihin kahdeksan juutalaista. Luku saattaa kuitenkin olla korkeampi. SS-sotilaitten osuus on vielä kysymys erikseen.

 

Israelissa suomalaisraporttia tervehdittiin myönteisesti. Sitä pidettiin rehellisyytenä, jota esimerkiksi harvoista itäisen Euroopan maista löytyy. Juutalaisvastaisuus, antisemitismi, on vihamielisyyttä, joka on ilmennyt vuosisatojen saatossa eriasteisena sortamisena, maasta karkotuksina sekä äärimuodossaan joukkomurhina. Kielteistä asennetta juutalaisia kohtaan on ollut lähes kaikkialla, mihin he karkotettuina alkoivat siirtyä muinaisesta kotimaastaan reilut 2 000 vuotta sitten. Juutalaisia vainottiin jo tuhat vuotta aiemmin Egyptissä, jossa he lisääntyivät ja joutuivat orjiksi.

 

Juutalaisten syrjinnän perusteena on käytetty niin uskontoa, politiikkaa, taloutta kuin rotuakin. Juutalaisiin liitetyt salaliittoteoriat ovat yhä suosiossa. Lisäksi Euroopassakin on kasvava joukko holokaustin kieltäjiä.

 

Israelissa juutalaisten historiallisista vaikeista ajoista opetetaan kouluissa, mikä on ollut usein esteenä kristittyjen ja juutalaisten rehelliselle vuoropuhelulle. Monien juutalaisten on ollut vaikea käsittää, että Jeesuksen aidot seuraajat eivät syyllisty väkivaltaan ja sortamiseen.

 

Vainoihin johtavaa mentaliteettia ei juurita hetkessä. Koko maailma tarvitsee paljon asennemuokkausta niin suhteessa juutalaisiin kuin muihin vähemmistöihin.

 

 

Heikki Kangas

 

Kirjoittaja on erikoistoimittaja, joka on asunut Israelissa vuodesta 1990 lähtien.
8/2019

UutisetRakkauden teko voi olla sekin, että antaa palaverille aikaa hissimatkan verran.
PääkirjoitusLähes jokainen helluntailainen tunnistaa unelman herätyksestä ja kasvavista seurakunnista. Unelmissa suuri määrä ihmisiä ymmärtää ja vastaanottaa pelastuksen keskeisen sanoman ja seurakunnat kasvavat...
UutisetVuosien raamattuprojekti herättää tyytyväisyyttä niin kommentaariraamatun käännöstyöhön osallistuneissa kuin sen käyttäjissäkin.
UutisetIranilaisten kiinnostus kristillisyyttä kohtaan ei osoita hiipumisen merkkejä.
UutisetVain puolet Ison-Britannian aikuisväestöstä pitää evoluutioteoriaa totena, ilmeni kirjakustantamo Puffin Booksin teettämässä tuoreessa kyselyssä.

Kolmannes ei usko teori...
KolumniSuomessakin vietettiin tammikuussa vainojen uhrien muistopäivää. Päivä virallistettiin YK:ssa vuonna 2006, jolloin saksalaisten pahimpien tuhoamisleirien kuten Auschwitzin vapauttamisesta ol...
ArtikkelitTodellisen herätyksen keskeinen hedelmä on katumus. Karismaattisuutta koskevissa keskusteluissa sitä näkee harvoin.
ArtikkelitHelluntaiherätys Suomessa on koko satavuotisen historiansa ajan hakenut suhdettaan yhteiskuntaan. Mahtaako se nyt olla kohdallaan?

Helluntaiherätyksen alkuvuosien voimahahmo...
UutisetLahtelaisen Päiväkoti Pääskynpesän uudet toimitilat Humpulankadulla vihittiin käyttöön tammikuun lopulla. Päiväkoti on toiminut tiloissa jo viime syksystä saakka.

Pääsky...
UutisetMiestyön tärkeä tehtävä on vastata miesten kokemaan yksinäisyyteen.
PikavisiittiSkeittareiden kanssa voi kokea olevansa osa joukkoa, Jyrki Liukkonen sanoo.
MielipidePastori Heimo Enbuska kritisoi Ristin Voiton 4/2019 mielipidepalstalla kansainvälisen Healing Room -toiminnan perustajan Cal Piercen näkemystä, että ”kaikki sairaat ovat jo parannetut Jeesukse...
MielipideSuomessa ja muualla Euroopassa yleistyneen nuorten systemaattisen kaltoinkohtelun tarkoituksena ei ole pelkästään nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö. Tarkoituksena on murtaa nuorten itsetunto j...
MuutLapset ovat nähneet asioihin täysillä heittäytyvän isän.
MuutKivun keskellä voi kohdata rakastavan Jumalan.
Mistä löytyisi uusi Kuolemankauppias?
Sydämellä rukous ja kristittyjen yhteys
Roolin avulla ei voi kohdata nuoria
Paikallinen ja valtakunnallinen nuorisotyö kulkevat käsi kädessä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!