Satavuotias Suomi

Tänä vuonna juhlimme Suomen 100-vuotista historiaa. Ihmisen ikänä sata vuotta on suhteellisen pitkä aika, mutta koko ihmissuvun historiassa se tuntuu vain ohikiitävältä hetkeltä.

 

Yli sata vuotta on kulunut myös rakkaan herätysliikkeemme rantautumisesta silloiseen Venäjän vallan alla eläneeseen Suomeen. Tuolloin ei itsenäisyys ollut kuin joidenkin  harvojen ryhmittymien haaveena. Sitä ajoivat lähinnä Nuorsuomalainen ja Ruotsalainen puolue, jotka yhdessä vastustivat venäläistämistä ja puolustivat Suomen perustuslakia.

 

Mitenkähän olisi helluntaiherätyksen tulon Suomeen käynyt – Herra yksin tietää – jos esimerkiksi Juhani Ahon veli Pekka Brofelt ei olisi aluksi ollut innokas nuorsuomalainen aktivisti? Jopa niin innokas, että hänet Venäjän hallitsijan toimesta karkotettiin Ruotsiin.

 

Tällä ”komennuksellaan” Pekka Brofelt koki uudestisyntymisen ihmeen, ja palattuaan takaisin itsenäiseen Suomeen hän alkoi – toimittajan ja saarnaajan virkansa ohella – julistaa voimallista sanomaa Jeesuksen Kristuksen sovitustyöstä. Tiettyjen vaiheiden jälkeen Brofelt liittyi monien muiden tavoin helluntaiherätykseen. Suomen satavuotiseen historiaan liittyy siis paljon niin sanottua poliittista ja hengellistä historiaa, jotka nivoutuvat jollain salatulla tavalla yhteen.

 

Roomalaiskirjeen (13:1–7) ohje on erittäin ristiriitainen esimerkiksi Pekka Brofeltin kohdalla. Hän asettui julkisesti silloista esivaltaa vastaan, sai rangaistuksen ja kotiin palattuaan oli kuitenkin suureksi siunaukseksi koko Suomelle. Raamattu mainitsee myös, että ”Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne, eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra” (Jes. 55:8). No, tähän ei voi sanoa muuta kuin raikuvan aamenen.

 

Yleisesti ottaen satavuotiaan Suomen historiassa eri herätysliikkeet, niin luterilaisen kirkon sisäiset kuin muutkin, ovat olleet merkittävällä tavalla muokkaamassa lainsäädäntöämme ja esimerkiksi maamme sosiaalihuoltoa ja koulutusta myönteiseen ja lähimmäistä huomioivaan suuntaan.

 

Entäpä nyt? Ahneus, oman edun tavoittelu, ”huoleton lepo ja leivän yltäkylläisyys” ovat sumentaneet kykymme nähdä lähimmäisemme hädän ja tuskan. Ei vain aineellisen, vaan ennen kaikkea hengellisen. Puhun nyt vain oman rakkaan herätysliikkeemme keskuudessa tapahtuneesta jakautumisesta.

 

On aika nostaa ”kissa pöydälle” ja ravistella meitä tämän ajan fariseuksia – joihin ikävä kyllä itsekin kuulun.

 

Meillä on tänään, ei vai kahden kerroksen väkeä, vaan kolmen. On Helluntaikansaa, Helluntaikirkkoa ja niitä, jotka eivät välitä kuulua kumpaankaan. Ovathan vain kirjoilla jossakin helluntaiseurakunnassa.

 

Satavuotiaan Suomen tie tähän päivään on ollut kivikkoista ja karua kansalaissodan, puolustussodan ja monien poliittisten ristiriitojen sävyttämänä. Eikö meillä olekaan tänään syytä juhlia Jumalan suurta johdatusta ja siunausta kansakuntamme ja eri kirkko- ja seurakuntiemme kohdalla? Vai haluammeko edelleen elää jaetussa Suomessa?

 

Nykypäivän poliittiset jakolinjat eivät ole kovin räikeitä ja syviä, mutta hengellisessä kentässä tuntuu kuin etääntyisimme toisistamme – ja vain siksi, että haluamme olla itse aina vain oikeassa.

 

 

Tapio Kyyhkynen

 

Kirjoittaja on emerituspastori ja sairaalasielunhoitaja.
48/2017

MuutPsalmien kirja on kuin pyhiinvaellusmatka, jonka polku vie synkkien laaksojen läpi aurinkorannoille meren ääreen. Valitettavan usein kristillinen julistus pelkistyy vain kuvaamaan aurinkorantoja.
MuutJorma Heiskasen ja hänen puolisonsa Ennin tarina muistuttaa talvisodan koskettavista kohtaloista.
PakinaUskonto, toisin kuin ennen, on nykyisin arka ja hienotunteisuutta vaativa keskustelunaihe. Kansanperintönä vaikuttanut vakaumuksen siirtäminen uudelle sukupolvelle ei enää onnistu, tai a...
ArtikkelitIslamin suurin painotus on Jumalan ykseydessä. Muslimien mukaan synneistä suurin on asettaa joku Jumalan yläpuolelle tai rinnalle.


Muslimille Jumala on maailmank...
UutisetIkääntynyt isoäiti on lukenut Ristin Voittoa sota-ajoista lähtien ja harrastaa edelleen säännöllisesti liikuntaa.
PääkirjoitusOn juhlan aika. Rakas isänmaamme täyttää täydet sata vuotta. Sen syntymäpäivä on vuoden pimeimpänä aikana.


Kylmyys ja pimeys eivät kuitenkaan ole lannistaneet kansaa. Satavuo...
Miten onKristityksi kääntyneet entiset muslimit joutuvat kohtaamaan laaja-alaista ja osin hyvin vakavaa vainoa myös Suomessa, ilmenee viime viikolla julkaistusta Kääntyneet – ex-muslimien painostu...
UutisetPuolustusvoimissa tarkkaillaan nyt eri tutkintojen rinnastettavuutta luterilaisen kirkon virkatutkintojen kanssa.
UutisetRadio Dei haastattelee kaikkia presidentinvirkaa vuoden 2018 vaaleissa tavoittelevia ehdokkaita.


Presidentinvaalitentit toimittaa muun muassa Sanan päätoimittajana työskenn...
UutisetKansanedustajat Sari Essayah (kd), Teuvo Hakkarainen (ps), Toimi Kankaanniemi (ps), Lea Mäkipää (sin), Mika Niikko (ps), Päivi Räsänen (kd), Harry Wallin (sd) ja Peter Östman (kd) jättivä...
UutisetKehitysvammaisuutta näkyväksi tekevä tilaisuus oli osa helluntaiseurakunnan remonttihanketta.
UutisetPikkulotta Aini Eulenberger kertoi RV-TV:n haastattelussa tyttöjen toimista sodan aikana.


– Revimme lakanoita. Niitä lähetettiin sidontatarpeiksi rintamalle.
...
UutisetTemppeliaukion kirkossa lyödään tänä vuonna kävijäennätys. Tämä siitä huolimatta, että kirkkoon on nykyisin kolmen euron pääsymaksu. Asiasta uutisoi Kotimaa24.fi.


Vuoden l...
UutisetSynkretismi on haaste evankelioinnille.
UutisetYksilön analyyttinen ajattelukyky ei poissulje sitä, että hänellä samaan aikaan on vahvoja yliluonnollisia uskomuksia, ilmeni Coventryn ja Oxfordin yliopistojen tutkijoiden suorittamassa...
UutisetAfrikassa pidetyistä suurista evankelioimiskampanjoista tunnettu saksalaisevankelista Reinhard Bonnke on pitänyt viimeiseksi ilmoitetun kokoussarjansa.


77-vuotias Bo...
UutisetEspanjan Asambleas de Dios -helluntaiyhteisö (FADE) vetoaa sovinnon, anteeksiantamuksen ja vuoropuhelun puolesta Espanjan keskushallinnon ja Katalonian aluehallinnon välisessä kiistassa...
KolumniTänä vuonna juhlimme Suomen 100-vuotista historiaa. Ihmisen ikänä sata vuotta on suhteellisen pitkä aika, mutta koko ihmissuvun historiassa se tuntuu vain ohikiitävältä hetkeltä.

...
MuutHistoriallisesti merkittävä baptistiyhteisö oli nääntyä vanhan kiinteistön aiheuttamaan talousahdinkoon.
PikavisiittiHannakaisa Shehu elää suurinta seikkailuaan parhaillaan todeksi.
MuutNoora Nätkin on tavannut ihmisiä, joiden on vaikea kutsua Jumalaa Isäksi (ruutlehti.fi 12.11.).


Käsitteeseen ”isä” voi perhetaustasta riippuen liittyä vaikkapa etäisyyttä, an...
MielipidePuutteellisen informaation vuoksi helluntaiseurakuntien yleinen käsitys on, että yhdistyspohjaisilla seurakunnilla on vain kaksi vaihtoehtoa koskien laillista uhrinkeräystä: seurakunta voi...
MielipideErkki Hietasen huoli seurakuntien hajoamisesta ja tarpeettomasta uusien kilpailevien perustamisesta on sinänsä aiheellinen. Kuitenkin tässä tilanteessa, jossa asiaan joudutaan viranomais...
MielipideUseista lähteistä on kuulunut, että viranomaiset ovat ottaneet yhteyttä moniin yhdistyspohjaisiin helluntaiseurakuntiin ja kiinnittäneet huomiota näiden seurakuntien kolehdinkantoon pitä...
MielipideKun seurakuntamme yhteyteen perustettiin Helluntaikirkkoon kuuluva paikallisseurakunta ja annettiin mahdollisuus valita liittyminen uskonnolliseen yhdyskuntaan nimeltä Suomen Helluntaiki...
MielipideOnko Suomen helluntaiseurakuntien pysyttävä yhdistysrekisterissä vai siirryttävä yhdyskuntaseurakunnaksi?


Jeesus painotti erityisesti lauman yhdessä pysymistä. Tämä lienee...
MuutMyös maahanmuuttajat ovat osa suomalaista yhteiskuntaa.
MuutHuilisti ja tenorisaksofonisti Juhani ”Junnu” Aaltonen on tehnyt käsittämättömän hienon uran suomalaisessa jazz-musiikissa. 1950-luvulta Inkeroisista Heikki Rosendahlin orkesterista...
MuutRaamattua käytettiin Suomen sodissa rohkaisemaan taisteluun ”pahuuden henkivaltoja” vastaan sekä perustelemaan punaisten teloittamista. Raamattu herätti myös itsetutkiskelua: kurittaako Herra suomalai...
MuutLegendaarisen helluntaijohtajan siunaustilaisuus oli itsenäisyyspäivän aattona.
MuutElämäntehtävä löytyi monipuolisen helluntaivaikuttajan rinnalla.
MuutPekka Havupalo haluaa nähdä Jumalan tuoretta vaikutusta uskovien ja seurakunnan elämässä.
MuutYli 60 vuotta evankelistana toiminut Jussi Jokisaari on saanut usein iloita siitä, kun joku ihminen on löytänyt yhteyden Vapahtajaan.
Ruoka-apu niukentunut, vaikka tarvitsijoita enemmän
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!