Saarnaajakuningas

Saarnataidon oppitunti raamattukoulussa oli aina omaa luokkaansa. Meitä nuoria saarnaajanalkuja jännitti muiden edessä esiintymisen lisäksi tri Mike Webster, koulumme presidentti ja saarnataidon opettaja, joka haukankatseellaan tuntui näkevän lävitsemme. Eniten meitä jännitti kuitenkin se, oppisimmeko saarnaamaan Sanaa, vai punnittaisiinko ja havaittaisiinko meidät köykäisiksi.

 

Oppikirjamme oli Haddon Robinsonin klassikko Biblical Preaching, jota käytetään yhä yli 150 teologisessa koulussa. Robinson oli saarnaajien kuningas, vaikka hän ei koskaan itse olisi suostunut pukemaan päälleen moista titteliä. Hänen tunnetuimpia sitaattejaan on: ”Ei ole olemassa suuria saarnaajia, ainoastaan suuri Kristus.” Haddon Robinson meni tapaamaan tätä suurta Kristusta 22.7.2017.

 

Ehkäpä juuri Robinson on vaikuttanut angloamerikkalaiseen evankeliseen saarnakulttuuriin viime vuosikymmeninä enemmän kuin kukaan muu. Hän kutsui saarnaajia takaisin raamatulliseen, tekstiä selittävään saarnatyyliin.

 

Robinson piti saarnaa arvossaan. Hän nosti Pietarin ja Paavalin kirjeistä esiin ajatuksen, että joitakin asioita voi tapahtua vain saarnassa. Siksi heillekin oli tärkeää päästä itse henkilökohtaisesti paikalle, vaikka he olivat kirjoittamassa Pyhän Hengen inspiroimia tekstejä.

 

Saarnakasettien kuuntelu, UskoTV:ltä striimaaminen tai podcastit eivät tule koskaan korvaamaan seurakunnan kokoontumisessa julistettua Sanaa. Saarna ei ole keskustelua uskonnosta, vaan siinä on kyse siitä, että Jumala itse puhuu saarnaajan persoonan ja sanoman kautta saadakseen saavutettua ihmisen itselleen.

 

Tämän vuoksi Robinson rohkaisi saarnaajia vastustamaan viimeiseen asti kiusausta käyttää saarnatuolia politikointiin, talousteoriointiin, filosofointiin tai vanhojen uskonnollisten sloganeiden toistamiseen.

 

Robinson kehotti tekstilähtöisyyden, Sanan tutkimisen ja yhden ydinajatuksen lisäksi keskittymään Sanan soveltamiseen kuulijan elämään. ”Saarnaajalla, joka sanoo, että ´saakoon Pyhä Henki kirkastaa tämän Sanan omaan elämäämme´ ei ole harmainta aavistustakaan, miten Sanan sisältö voisi muuttaa ihmistä”, hän sanoi.

 

Ehkäpä tästä löytyy meidän suomalaistenkin saarnaajien suurin puute ja akilleen kantapää: sovelluksien heikkous.

 

”Tavalliset ihmiset eivät menetä yöuniaan jebusilaisten, kanaanilaisten tai perissiläisten takia, tai edes sen takia, mitä Aabraham, Mooses tai Paavali on tehnyt tai sanonut. He valvovat miettien ruoan hintaa, sadon menetystä, eripuraa puolison kanssa, pahalaatuista diagnoosia, turhauttavaa seksielämää tai oravanpyörää, jossa vain oravat tuntuvat voittavan. Jos saarnalla ei ole paljon merkitystä siinä maailmassa, he miettivät, onko sillä mitään merkitystä.”

 

Haddon Robinson syntyi vuonna 1931 New Yorkin Harlemissa. Päästäkseen seurakunnan koripallojoukkueeseen hänen piti osallistua pyhäkouluun. Uskoon tultuaan hän alkoi harjoitella saarnaamista kissalleen, ja hän sanoikin, että hänellä oli ”kulmakunnan kristityin kissa”.

 

Nuorena hän meni kerran kuuntelemaan chicagolaista saarnaajaa Harry Ironsidea ja kirjoitti päiväkirjaansa: ”Jotkut saarnaavat tunnin ja se tuntuu 20 minuutilta. Toiset saarnaavat 20 minuuttia ja se tuntuu tunnilta. Mikäköhän se ero on?” Robinson käytti loppuelämänsä yrittäen vastata tuohon kysymykseen.

 

 

Mika Yrjölä


Kirjoittaja on Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja.
36/2017

UutisetWheaton Collegessa Kanadassa pitkään toiminut tutkija on kiertänyt maailmaa ja huomannut, että moni kristitty ei halua tai osaa lukea Vanhaa testamenttia. Syytä kuitenkin olisi.
PääkirjoitusHelluntaiseurakuntien maamme juhlavuonna toteuttama Parasta Suomelle -kampanja realisoituu näiden viikkojen aikana. Hyvä Sanoma -lehti on jaettu postin kautta jo noin puoleen miljoonaan tal...
Miten onToissa lauantaina Helsingin Senaatintorilla koettiin pitkään aikaan suurin kristillinen kaupunkitapahtuma, kun arviolta 8 000 ihmistä kokoontui seuraamaan ja osallistumaan Lasse Heikkilän...
UutisetHelluntaiseurakuntien lahja satavuotiaalle Suomelle on kolahtanut postiluukuista. Kampanjatilaisuuksia viritellään.
UutisetPihlavan leirikeskukseen Säkylään kokoontui 21.–22. elokuuta noin 60 entistä ”leirineuvos” Alarik Sandbergin leiriläistä, jotka osallistuivat hänen leireilleen 1950–60-luvuilla. Tapaamist...
UutisetSuomen ystäväksi tunnustautuva Ruotsin kirkon Västeråsin piispa on julkaissut itsestään kuvan, jossa hänet on kuvankäsittelyohjelmalla muokattu Muumin näköiseksi.


–Itsenäine...
UutisetSenaatintorilla koettiin isänmaallinen ilta, joka nosti esiin suuret tunteet ja yhteiskunnan kestävän arvopohjan.
UutisetYouth Celebration -tapahtumaa vietettiin kuurosateiden saattelemana toissa viikonloppuna. Tunnelma oli lämmin säästä huolimatta. Tapahtuma vetikin paikalle noin 1 000 nuorta ympäri Suomea...
Uutiset– On olemassa ihmisiä, jotka ovat avun tarpeessa. Jos näin ei tehtäisi, emme olisi kirkko, Turun Mikaelinseurakunnan pappi Jonathan Westergård totesi Ylelle kysyttäessä, miksi kirkko anta...
UutisetHervannan Katukappeli järjesti elokuussa evankeliointitapahtuman yhdessä Tampereen Kristillisen Yhteisön kanssa. Tapahtumaa tehneet korostavat ulospäinsuuntautuvan toiminnan merkitystä.
UutisetYhdysvaltain Teksasia riepotellut hirmumyrsky Harvey ja sen tuomat historiallisen isot tulvat ovat saaneet monet kristilliset seurakunnat ja avustusjärjestöt liikkeelle.

...
UutisetNepalin presidentin on määrä allekirjoittaa tällä viikolla lähetystyötä vaikeuttava laki. Maan hallitus on jo hyväksynyt lain, joka tekee uskonnollisista kääntymyksistä laittomia ja kiel...
UutisetFida jatkaa humanitaarista avustustyötä Itä-Afrikan kuivuusalueilla. Järjestö auttaa veden puutteesta kärsiviä muun muassa Etiopiassa, Keniassa ja Tansaniassa yhteistyössä paikallisten ku...
MuutUusimmalla sooloäänitteellään muusikkoevankelista Hannu Grönroos palaa vanhoihin kitarakuorolauluihin. Äänitteen kuusi laulua edustavat hengellisen musiikin klassikoita ja ovat varsinkin va...
KolumniSaarnataidon oppitunti raamattukoulussa oli aina omaa luokkaansa. Meitä nuoria saarnaajanalkuja jännitti muiden edessä esiintymisen lisäksi tri Mike Webster, koulumme presidentti ja saarnat...
MuutPaavalin mukaan Jumalan olemassaolo ja voima ovat havaittavissa luomakunnasta. Huomaatko sinä ne?
MuutMatti Villikan elämä alkoi Elisenvaarasta Karjalan kannakselta ja johti silloisen viisihenkisen evakkoperheen mukana Seinäjoelle, jossa Matti kävi koulunsa. Nuori ylioppilas jatkoi opint...
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
PakinaMilloin ihminen oikeasti kehitti kiireen? Olemmeko aina juosseet kellon perässä ja suunnitelleet päivän menot minuuttien tarkkuudella? En oikein usko.


Teolli...
ArtikkelitRadikaali Magnus Persson oli vieraana Helsingin Talvipäivillä vuonna 2000. Samaan aikaan tuo alle kolmikymppinen evankelista herätti keskustelua kotimaassaan Ruotsissa. Hän järjesti muun...
MuutRukouspiiri 1 900 kilometrin päässä, tiikerikäärme pahvilaatikossa, joulujuhla heinäkuussa… Aussieksotiikka on tullut tutuksi Pirkko ja Ilpo Toivolalle.
PikavisiittiJuuri eläkkeelle siirtynyt yläkoulun opettaja, historiantutkija ja kielenkääntäjä Benni Åström on myös ahkera marjojen poimija.
MuutOrtodoksiviesti (5/17) julkaisi otteen pyhien Sergein ja Hermannin rukousta käsittelevästä opetustekstistä.


Mietiskelevä rukous eli meditaatio on ennen kaikkea sisäistä,...
MielipideKulttuuri ja ihmisten ajatustavat muuttuvat aikojen saatossa, eikä Raamatun kehotusta olla mukautumatta tämän maailman menoon ole aina yksinkertaista soveltaa nykyaikaan. Uskovien peria...
MuutJärjestely tarjoaa turvapaikanhakijoille kodin tuntua, keskusteluseuraa ja yhteistä tekemistä.
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!