Saako itseään rakastaa?

Kuulin saarnan, jossa moitittiin itseään rakastavia ihmisiä lopun aikojen eksyneiksi, paatuneiksi oman edun tavoittelijoiksi. Jälleen kerran puhuja sekoitti itsensä rakastamisen itserakkauteen. Itsensä rakastaminen tarkoittaa Jumalan luomistyön arvostamista. Itserakkaus on narsistista tarvetta olla tärkeä ja ihailtu. Itsensä rakastaminen on itsensä ja oman tehtävän hyväksymistä, hyvää itsetuntoa.

 

Itsensä rakastaminen ei ole ylpeyttä eikä ylemmyydentuntoa. Se on sitä, että ajattelee itsestään kohtuullisesti: tietää hyvät puolensa ja tunnistaa puutteensa. Itserakkaat ihmiset eivät osaa rakastaa lähimmäisiään, koska eivät näe omaa todellista arvoaan. Emme voi antaa itsestämme mitään, mitä meissä ei ole. Itsensä rakastaminen ei ole itsekkyyttä. Tasapainoinen pitää kiinni rajoistaan, mutta hän osaa myös nöyrtyä, joustaa, antaa ja pyytää anteeksi.

 

Itsensä rakastaminen ei ole itsekeskeisyyttä. Pikkulapsi on maailman napa. Jos hän on sitä vielä aikuisena, hänen tarpeensa ovat jääneet lapsena täyttämättä ja hän vaatii yhä, että joku vaihtaa hänen vaippansa. Huomiohakuinen persoonallisuus haluaa olla kaiken keskipiste. Hän kilpailee alati asemastaan. Itserakas etsiytyy valokeilaan saadakseen kokea olevansa tärkeä.

 

Kehotuksessa rakastaa lähimmäistämme niin kuin itseämme on tärkeä huomata ilmaus niin kuin. Monet raamatunkohdat, kuten Mark 12:31, Room 13:9, Gal.5:14 ja Jaak. 2:8, sisältävät kreikankielisen verbin agapao tai substantiivin agapé. Samaa sanaa käytetään Isän rakkaudesta Jeesusta ja ihmiskuntaa kohtaan. Agapé merkitsee lähinnä syvää kunnioitusta ja kohteen ihmisarvon tunnustamista.

 

Ihmisen arvon perusta on siinä, että Jumala loi hänet kuvakseen. Hän antoi meille järjen, tunteet, tahdon, mielikuvituksen ja valinnanvapauden. Synti sotki, likasi ja vääristi tämän kaiken. Eheytymisessä etsimme alkuperäistä sisäistä minuutta, emme synnin likaamaa ulkoista.

 

Itsensä rakastaminen on sitä, että näkee itsensä yhtä tärkeänä ihmiskunnan jäsenenä kuin  muutkin. Kristuksen seurakunnassa Jeesus on pää ja me olemme ruumiin jäseniä. Mitkään ominaisuutemme eivät tee meistä arvokkaampia tai huonompia kuin muut.

 

Itsensä rakastaminen on sitä, että kokee itsensä Jumalan ja Jeesuksen rakkauden kohteena. Niin kuin Isä on minua rakastanut, niin minäkin olen rakastanut teitä; pysykää minun rakkaudessani. Raamattu on rakkauskirja. Kun opimme, kuinka paljon meitä rakastetaan, alamme ymmärtää, ettei meidän tarvitse pyytää anteeksi olemassaoloamme. Voimme yhtyä psalmin 139 sanoihin: ”Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.” Rakastettu osaa olla rakkauden kanavana muille.

 

Itsensä arvokkaaksi kokeva on nöyrä. Hän tunnistaa ja tunnustaa asemansa suhteessa Jumalaan. Hän tunnustaa tarvitsevansa Jeesusta, arvioi realistisesti itsensä ja olosuhteensa. Hän tahtoo palvella Jumalaa ja lähimmäistä, koska antaessaan saa.

 

Itsensä rakastaminen ja itserakkaus ovat vastakohtia, eivät synonyymejä.

 

 

Salme Blomster


Kirjoittaja on terapeutti ja kirjailija.
31/2019

UutisetDiakoninen työ on tuonut Jappe Vilposen elämään 150 paikallista nuorta. Seurakunta tuli rakkaaksi Saksan-vuosina.
PääkirjoitusSuurin osa kuluvan vuoden kesästä on vääjäämättömästi takanamme. Monet ovat jo palanneet lomiltaan töihin, ja aivan pian koululaiset aloittavat arkisen aherruksensa. Myös seurakunnissa on al...
UutisetSeinäjoen kesätapahtuma vetää väkeä. Löytäisikö yleisö paikalle muualla järjestettävään suurtapahtumaan?
UutisetRiemumessu kokosi yksittäisistä tilaisuuksista eniten väkeä, noin 4 500 kuulijaa.
UutisetSuomen ruotsinkielisen helluntailiikkeen ja Suomen Helluntaikirkon aiesopimus yhteistyöstä solmittiin 27. kesäkuuta.

– Kun Helluntaikirkko perustettiin vuonna 2002, ajatuk...
UutisetLähetystyöntekijät kohtaavat muutakin kuin lempeän lämmintä ilmastoa.
UutisetTennistähti Cori Gauff rukoilee vastapelaajansa puolesta ennen jokaista ottelua. 15-vuotias Cori Gauff, joka tunnetaan myös lempinimellä Coco, on jo ehtinyt niittää mainetta Wimbledonissa.
...
KolumniKuulin saarnan, jossa moitittiin itseään rakastavia ihmisiä lopun aikojen eksyneiksi, paatuneiksi oman edun tavoittelijoiksi. Jälleen kerran puhuja sekoitti itsensä rakastamisen itserakkaute...
UutisetToimenkuvansa muutosten myötä Taneli Halonen haluaa rohkaista Suomen seurakuntia laajentamaan käsitystä seurakuntatyöstä.
PakinaAurinko porottaa, ilman täyttää puheensorina. Missioteltassa kiemurtelee parinkymmenen ihmisen jono, joka yhä pitenee. Väki jonottaa Daniel Kolendan tilaisuuteen – ei siihen, joka alkaa...
ArtikkelitMaailmassa on monenlaista teologista koulutusta. On turvallista opiskella oman liikkeen arvot ja uskon pääkohdat tärkeiksi näkevässä raamattukoulussa. IK-opiston arvopohja on yhtenevä Suomen h...
PikavisiittiLauluntekijää kiehtovat paitsi kappaleet, myös niiden laadukas tallentaminen.
Mielipide1. Moos. 9:11-16 kuvailee: ”Minä teen liiton teidän kanssanne: ei koskaan enää pidä kaikkea lihaa hukutettaman vedenpaisumuksella, eikä vedenpaisumus koskaan enää maata turmele.”
...
Myyntityössä on oltava valmis sitoutumaan asiakkaaseen
Muuttunut mies muuttamassa muutoksen keskelle
Brasiliasta Pohjolaan
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!