Rakkauden valtaa vai vallan rakkautta?

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed sai äskettäin Nobelin rauhanpalkinnon. Suurta kansainvälistä arvostusta herättävä nimitys lankesi toistamiseen hengellisen vakaumuksensa avoimesti tunnustavalle helluntaiuskovalle. Voivatko helluntailaiset olla laajemminkin todellisia vaikuttajia rauhan rakentamisessa?

 

Pääministeri Ahmedin lyhyen virkakauden aikana on tapahtunut jo paljon kiinnostavia asioita. Rauhansovittelut esimerkiksi Etiopian ja Eritrean välillä alkoivat lähes välittömästi Ahmedin nimityksen jälkeen. Käydessään Eritreassa pääministeri vieraili paikallisissa vankiloissa yhdessä Fidan Etiopian-yhteistyökumppanin johtajan, pastori Yilma Wakien, kanssa. Vierailijat rohkaisivat ja siunasivat tuomioitaan kärsiviä vankeja. Heidän joukossaan oli useita kristillisen vakaumuksensa tähden jo vuosikausia pidätettyinä olleita.

 

Pääministeri Ahmedin työtä ja toimintaa on leimannut sellaisen rakkauden vallan levittäminen, jossa anteeksianto on ollut todellisuutta jopa suhteessa omiin poliittisiin vastustajiin. Pyyteetön, rakastava palvelu ei useinkaan jää ilman vastakaikua, edes silloin, kun taistelut vallasta pyrkivät rikkomaan rauhaa.

 

Richard H. Burgess on tutkinut helluntailaisuuden vaikutusta rauhan rakentamiseen Nigeriassa. Hänen mukaansa helluntailaiset voivat olla rakentamassa merkittäviä sosiaalisia siltoja riitelevien osapuolten välillä. Burgessin tutkimusten mukaan sovittelevan roolin avulla voidaan vähentää ristiriitaisuuksia sekä ennaltaehkäistä väkivallan lisääntymistä.

 

Samaisen tutkimuksen mukaan helluntailaisilla on suuri rooli rauhanrakentamisessa uskonnollisen vakaumuksen raamissa. Burgess kannustaa uskovia oivaltamaan eron kristittyjen ”sosiaalisen pääoman”, ”uskonnollisen pääoman” ja ”hengellisen pääoman” kesken.

 

Sosiaalinen pääoma liittyy kykyymme toimia ja verkostoitua laajempaan rintamaan muiden  yhteistyötahojen kanssa. Uskonnollinen pääoma tarkoittaa kaikkea sitä käytännön toimintaa, jolla uskonnollisina järjestöinä teemme työtä erilaisissa yhteisöissä. Hengellisellä pääomalla Burgess viittaa siihen perusmotiiviin, jonka pohjalta uskomuksemme, käsityksemme ja arvomme tulevat työssämme näkyviin.

 

Jos uskonnollisen ja hengellisen pääoman yhdistää niin, että voimme lisätä myös sosiaalista pääomaamme, yhä laajempi vaikutus yhä merkittävämpään rauhanrakentamiseen mahdollistuu. Uskonnollisen pääomamme myötä olemme usein lähellä ruohonjuuritasoa. Sen myötä voisimme laajentaa myös sosiaalista vaikuttavuuttamme vahvan vapaaehtoistoiminnan kautta.

 

Hengellisen vakaumuksen päivittäinen ja aito todeksi eläminen on yksi parhaista tavoista rakentaa rauhaa. Aito rakkaus ei etsi omaansa vaan huomioi myös lähimmäiset. Kiviseinään maalattu muistutus osuukin naulan kantaan: ”Kun rakkauden voima voittaa voiman rakkauden, ihmiset oppivat helpommin tuntemaan todellisen rauhan.”

 

 

Ari Joensuu

 

Kirjoittaja on Fida Internationalin vanhempi neuvonantaja.
46/2019

UutisetKirjallisuuspäällikkö Anniina Jakosen mielestä Raamattu on ylivertainen teos.
UutisetUuden toimintakeskuksen vihkiäisistä muodostui riemullinen kiitosjuhla, jossa seurakunta tarttui rohkeasti 2000-luvun mahdollisuuksiin.
UutisetKansanedustaja Päivi Räsäsen teksteihin kohdistuneet tutkintapyynnöt ovat herättäneet laajaa mediahuomiota niin Suomessa kuin ulkomailla. Tapausten myötä eri elämänkatsomuksia edustavat ihmise...
PääkirjoitusOlemme astuneet liberaalin, moniarvoisen valtakunnan rajalle. Kansanedustajan ja kirkkovaltuutetun Päivi Räsäsen sanoista Raamattuun ja homoseksuaalisuuteen liittyen on syntynyt keskustelu, j...
UutisetLuterilaisissa seurakunnissa löytyy nyt uutta missionäärisyyttä.
UutisetToissa viikonlopun Ilta Conferencen kävijämäärä kohosi yli kahteen tuhanteen nuoreen. Seinäjoen helluntaiseurakunnan sali oli aivan täynnä läpi tapahtuman.

– Oli kyllä mie...
UutisetKarjalassa katsotaan myös tulevaisuuteen luottavaisesti.
UutisetYoutubessa näkyvät The Bible Project -raamattuanimaatiot kiinnostavat eri-ikäisiä, mutta niitä katsovat erityisesti 18–35-vuotiaat nuoret miehet.

Amerikkalaiset ystävykset Timothy...
KolumniEtiopian pääministeri Abiy Ahmed sai äskettäin Nobelin rauhanpalkinnon. Suurta kansainvälistä arvostusta herättävä nimitys lankesi toistamiseen hengellisen vakaumuksensa avoimesti tunnustava...
PakinaAikuisiällä ystävystyin naisen kanssa, joka oli käynyt samaa koulua kuin minä. Emme vielä tuolloin olleet varsinaisesti tunteneet toisiamme, eikä minulla ollut erityisiä muistikuvia hänestä ko...
ArtikkelitSuomalaisen diakonian teologiaan on vaikuttanut useita aatevirtauksia, jotka ovat syntyneet historian mukana kehittyneistä teologisista ajattelu- ja tulkintamalleista. Taustalla ovat varhaiskr...
PikavisiittiFidalla logistiikkapäällikkönä työskentelevä Jukka Kärkkäinen iloitsee siitä, että vointi sallii taas lentopallon pelaamisen paikallissarjassa – rukouksessa on voimaa.
MielipideKirjoitan aiheesta nyt, kun mielet eivät ole virittyneitä vaalitilanteesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Omassa toimintaympäristössäni käydään tulisesti jo alkanutta repivää vaalikampanj...
MielipideVuoden kristillinen kirja -kilpailun finalistit olivat tänäkin vuonna mielenkiintoinen kattaus eri tyylilajeja ja aihepiirejä. Niinpä päätin lähteä paikan päälle kuulemaan kilpailun voittajan...
MuutTunnin mittainen elokuvakonsertti tarjoaa kauneutta ja dramatiikkaa.
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!