Tiistai 11. elokuuta.
Nimipäivää viettää Sanna, Sanni, Susanna, Susanne, Susanna, Susane, Sanna
Julkaistu 19.8.2015 15:44

Rakennuksia ja rakenteita

Suomalaiset helluntaiseurakunnat ja -järjestöt eivät ole immuuneja Suomen vallitsevalle taloustilanteen matalapaineelle. Vaikka tulo- ja menovirtojen heilahtelun vaikutukset eivät ole aina yhtä dramaattisia kuin hallituksen päätös leikata kehitysyhteistyön määrärahoja lähetysjärjestöllemme Fida Internationalille tai juhannussää Isolle Kirjalle, vaikuttaa usein jo muutamankin prosentin tulojen väheneminen tai menojen kasvu seurakuntien ja järjestöjen kykyyn hoitaa perustehtäväänsä.

Siksi tällaiset hetket ovat kullanarvoisia. Ne pakottavat meidät arvioimaan, mikä on se meidän perustehtävämme ja kuinka hyvin me hoidamme sitä.

Valitettavan usein ajaudumme oravanpyörään edes tajuamatta sitä: tarvitsemme tuloja, jotta voimme pyörittää toimintaa, jotta voimme saada tuloja, jolla pyörittää toimintaa. Kärjistäen voisi sanoa, että joskus saatamme löytää itsemme tilanteesta, jossa järjestämme tilaisuuksia, jotta saisimme kerättyä uhrin.

Kun turhautunut pastori tai toiminnanjohtaja tuhahtaa, että kaksi kolmasosaa hänen työstään on varojen keruuta tai menojen leikkausta, voidaan miettiä, onko jossakin menty metsään.

Suomalaiseen helluntaiajatteluun on perinteisesti kuulunut, että seurakunta on olemassa, kun sillä on omat toimitilat. Valitettavan monissa paikoissa tuntuu vain siltä, että penkit ovat olemassa mutta ihmiset puuttuvat. Kenties sisältöön ei ole kiinnitetty yhtä paljon huomiota kuin rakenteisiin ja rakennuksiin.

Rakennuksiin kiinnitetään huomiota silloin, kun ne alkavat vuotaa tai homeitiöt valtaavat ilman, sisältöön vasta silloin, kun ihmiset tai talous alkavat notkua. Katastrofin ainekset ovat kasassa, kun molemmat tapahtuvat samanaikaisesti.

Rakennukset ovat tärkeitä, ja erityisesti silloin, kun ne palvelevat tarkoitustaan ja mahdollistavat perustehtävän suorittamisen. Mutta eiväthän ne kuitenkaan ole välttämättömiä: kautta vuosisatojen seurakunnat ovat kokoontuneet katakombeissa, kodeissa, julkisissa rakennuksissa, krematorioissa ja nuorisoasiankeskuksen tiloissa. Rakennuksista on syytä pitää huolta, mutta niin on myös sisällöstä!

Kriisit pakottavat meidät arvioimaan onnistumistamme lähetyskäskyn toteuttamisessa Suomessa ja maailmalla. Vähintäänkin ne pakottavat meidät huutamaan Jumalan puoleen, joka on meidän turvamme kaikkina aikoina.

Olisi hienoa, jos meillä olisi jokin muukin sisäänrakennettu mekanismi, joka säännöllisesti haastaisi meidät miettimään työtämme. Rakennukset, rakenteet ja henkilöstö sekä toimintatapamme ja -kulttuurimme tulisi arvioida säännöllisesti ja karsia turhat – jopa hedelmääkin kantavat – oksat, jotta voisimme kantaa vielä enemmän.

Valitettavasti me kuitenkin tunnumme olevan aina parhaita asiantuntijoita muiden valtioiden, seurakuntien, järjestöjen ja ihmisten kohdalla. Tiedämme vallan hyvin, mitä muiden pitäisi tehdä, mutta suurimmat vaikeudet meillä on katsella itseämme peilistä.


Mika Yrjölä

Kirjoittaja on Helsingin Saalemin seurakunnanjohtaja.

Jaa
Syksyn abiturientti Elsa Karmitsa: ”Rukous on kaiken A ja O”
Suosittu Chosen-sarja saa jatkoa
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
Vähän erilainen leiri
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!