Pitäisikö seurakunnan huolestua Matteus-vaikutuksesta?

Sosiologiasta tuttu Matteus-vaikutus on yhteiskunnassa huolestuttava ilmiö, johon tutkijoiden on syytä ottaa kantaa tosissaan. Millaisia seurauksia tämä ilmiö saa aikaan  yhteiskunnassa pitkällä tähtäimellä? Millaisia vaikutuksia sillä on seurakunnassa?

 

Matteus-vaikutus, toiselta nimeltään Matteus-efekti, on termi, joka juontaa juurensa Raamatusta, Matteuksen evankeliumin 25. luvun jakeesta 29: ”Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on.”

 

Ilmiöllä tarkoitetaan etujen kasautumista niille, joilla niitä on jo ennestään. Ilmiötä ei tee olemattomaksi se, että jotkut köyhistä oloista tulevat kiistämättä rikastuvat tai muuten pääsevät elämässä ”pitkälle” ja toiset, vauraista oloista tulevat kiistämättä eivät.

 

Yleisesti ottaen yhteiskunnassamme on vallalla tutkimustiedon valossa vähintäänkin kyseenalainen käsitys, jonka mukaan menestys olisi vain tai edes etupäässä yksilön oman kyvykkyyden tai ahkeruuden ansiota.

 

Seurakunnassakin se näkyy. Historian aikana samoista suvuista on noussut julistajia ja  vastuunkantajia, joille tie herätysliikkeen erilaisiin luottamustehtäviin on ollut helpompi  kuin muille. Aina ei välttämättä ole ollut kyse kyvykkyydestä tai paremmuudesta. Tuki näihin tehtäviin valmistautumiseen ja pääsemiseen on näissä suvuissa aivan erilaista verrattuna niihin, jotka tulevat niin sanotusti pystymetsästä seurakuntaan. Tuttu nimi herättää luottamusta. Moni Jumalan kutsua kantanut ”tavis” on vain jäänyt sivuun, kun ovet eivät aukea sinne, mihin kokee Jumalan kutsuvan.

 

Vaikeudet eivät suinkaan vahvista, kuten usein sanotaan. Lahjakkuuksista yhteiskuntamme toki pitää huolta apurahoilla ja muilla tukitoimilla, heikoimmin menee taviksilla. Hyväosaisuuden kierre on paljon vakuuttavampi kuin huono-osaisuuden, ja omaisuus alkaa kasautua yhä harvempien käsiin.

 

Entä seurakunnassa? Miten pidämme huolta siitä, että huomaamme ne, jotka eivät ole seurakuntiemme ”hyväosaisia”? Murehdin sivuun jääneitä.

 

 

Eija Saarenmaa


Kirjoittaja on Haapamäen helluntaiseurakunnan johtokunnan jäsen ja diakoniatyön koordinaattori.
18/2019

UutisetAmmattitaidolla ja hyvällä asenteella ansaitaan luottamus ja raivataan tietä evankeliumille.
PääkirjoitusKevään eduskuntavaalit ovat ohi ja valituksi tulleet kansanedustajat ovat valmiina aloittamaan työnsä. Vaalipuheissaan ehdokkaat antoivat lupauksia ja kertoivat tavoitteensa tulevalle eduskunta...
UutisetSeurakunnissa on myötätuntouupumusta, jossa auttaja kärsii stressistä pyrkiessään tukemaan avuntarvitsijaa.
UutisetLähes joka viides suomalainen rukoilee Jeesusta.
UutisetIltapäiväkerho on monelle ensimmäinen kontakti seurakuntaan.
UutisetKristityt pelkäävät, ettei kristittyjä haluta enää tunnistaa uhreiksi edes selkeissä terroriteoissa.
KolumniSosiologiasta tuttu Matteus-vaikutus on yhteiskunnassa huolestuttava ilmiö, johon tutkijoiden on syytä ottaa kantaa tosissaan. Millaisia seurauksia tämä ilmiö saa aikaan yhteiskunnassa...
MuutÄitiys on vahvistanut Ida Elinan halua auttaa sodan keskellä elävien lapsia.
PakinaMonilla paikkakunnilla järjestettiin vappuna kristittyjen yhteinen Jeesus-marssi. Eri kirkkokuntien väki tuli näyttävästi ulos kirkoistaan ja marssi yhtenä joukkona kaduilla laulaen ja plakaat...
MuutTaivaallinen mies pakeni vankilasta 22 vuotta sitten ja rakastaa Jeesusta yhtä palavasti kuin silloin.
PikavisiittiMax Jaarmo virkistyy ystävien seurassa.
MielipideOlemme lukeneet, että herätysliikkeemme jäsenmäärä on viime vuonna pienentynyt 500
henkilöllä. Penätään uudistumista, mutta miten se tapahtuisi? Raamattuopiston koulutusta on uudistettu ja sen...
MielipideNähtyäni erään seurakunnan rekrytointivideon ja ilmoituksen seurakunnan johtajan hausta päätin kirjoittaa aiheesta hetken kipuiltuani. Tämänkaltaiset helluntaiseurakuntien ilmoitukset ovat sa...
MuutLaulaja-lauluntekijänä tunnetulle Jipulle on erityisen luontevaa ilmaista rakkauttaan poikaansa kohtaan sanallisesti.
Bunko Ookitan pitkä hautajaismatka
Seurakuntien yhteistyö diakoniassa voisi olla toimiva ratkaisu
”Sinä osaat itkeä hyvin”
Lähetyskentällä Hollywoodissa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!