Onnistuneesta lähdöstä

Kilpailijat ovat asettuneet lähtötelineittensä taakse. Lähettäjän komento kajahtaa: ”Paikoillanne.” Urheilijat kyyristyvät lähtötelineisiinsä. Valmistelurutiinit ja liikehtiminen ovat vielä osin sallittuja. ”Valmiit”, kuuluu seuraava käsky. Nyt juoksukilpailijat ponnistavat telineissään optimaaliseen lähtöasentoonsa. ”Hep”-komento, jota nykyisin vastaa lähettäjän pistoolista kuultava pamaus, antaa lopullisen luvan liikkeelle lähtemiseen.

 

Lähettäjänä toimivan on tunnettava hyvin liikkeellelähdön säännöt. Hänellä on lupa lähtöprosessin uusimiseen, mikäli startti ei tapahtunut sääntöjen mukaisesti. Varaslähtö, vilpillinen lähtö ja aavistuslähtö ovatkin eräitä lähtöprosessiin liittyviä ilmaisuja.

 

Vaikka edellä kuvattua kilpaurheiluun liittyvää lähettämistapahtumaa ei voida kaikilta osin rinnastaa hengelliseen palvelutyöhön lähtemiseen, yhtäläisyyksiäkin löytyy. Liikkeellelähtöön tarvittavaa lupaa edeltää kummassakin tapauksessa prosessi, jossa jokaisella ohjeistuksella on oma tarkoituksensa.

 

”Paikoillanne”-käskyn myötä asetumme yksilöinä meille varattuun lähtöruutuun. Vieraan rata ei ole meitä varten, ja eteneminen toisen väylällä on sekä kilpailu- että palvelussääntöjen vastaista.

 

Valmius liikkeellelähtöön käynnistyy, kun tulemme omaan lähtöruutuumme. Sen sijaan oikean paikan löytymistä, lähtötelineisiin asettumista tai lähtövalmiuttamme emme voi kuitenkaan jäädä vain ihastelemaan. On lähdettävä liikkeelle.

 

Kun ollaan lähtöruudussa, ohjeiden selkeys poistaa epävarmuuden siitä, milloin on oikea aika lähteä liikkeelle. Millainen sekaannus siitä tulisikaan, jos lähettäjän käskyt kuuluisivatkin eri järjestyksessä, vaikka ”Valmiit, hep, paikoillanne?”

 

Lähtölupaan liittyy myös reagointinopeus. Reagointinopeuden käsite ilmaisee aikaa lähtöluvan saamisesta liikkeellelähtöön. Reagointinopeutta hidastavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi väärien äänien kuuntelu lähtötilanteessa, huomion keskittyminen naapuriin tai vaikkapa heikentynyt kuulo.

 

Ikääntymisen myötä moni hakeutuisi mielellään lähtöruudun sijasta katsomoon. Taivaallisen lähettäjän kutsu on kuitenkin edelleen meille jokaiselle: ”Paikoillanne, valmiit, hep!”

 

 

Ari Joensuu


Kirjoittaja on Fida Internationalin vanhempi neuvonantaja.
46/2020

Uutiset”Olen Amin Algeriasta. Olin muslimi ja minulla oli tapana rukoilla ja paastota, mutta en voinut sisäisesti hyvin. Päädyin aina uskonnollisiin keskusteluihin kristittyjen kanssa, kunnes…” Communio...
ArviotLauri Johansson ja Jarkko Sipilä (toim.): Late – Suomen pelätyimmän rikollisen tarina. Crime Time 2020. Nid. 244 s.

Lauri ”Late” Johansson on julkisuuden henkilö niin sekula...
KolumniKilpailijat ovat asettuneet lähtötelineittensä taakse. Lähettäjän komento kajahtaa: ”Paikoillanne.” Urheilijat kyyristyvät lähtötelineisiinsä. Valmistelurutiinit ja liikehtiminen ovat vielä osin s...
PääkirjoitusTiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kutsui eri uskontokuntien edustajat niin sanotun pyöreän pöydän neuvotteluun. Keskustelussa olivat mukana kristillisten kirkkojen lisäksi juutalainen s...
UutisetÄäniraamatuissa on valinnanvaraa myös suomen kielellä.
MuutMarraskuun toisella viikolla vietetään sokeiden viikkoa. Helluntaiherätyksen näkövammaistyön aktiivit kertoivat Ristin Voitolle arjestaan ja tekemästään työstä.
MuutEvankeliumia on julistettu aina siitä asti, kun Jeesus antoi seuraajilleen lähetyskäskyn. Myös Elämä ja Valo ry haluaa kaikella toiminnallaan toteuttaa tuota käskyä.


Juhani Happonen...
UutisetIhmiset kokevat nyt suurta epävarmuutta, arkkipiispa Tapio Luoma sanoi evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen avauspuheessaan viime viikon tiistaina.


Varmuutta etsit...
UutisetEsa-Matti ja Marianne Pyykkösen keittiössä Jyväskylässä tuoksuvat joulutortut, vaikka perhe on viettänyt joulut pääasiassa maissa, joissa ei joulutorttuja ole nähtykään. Tulevaksi jouluksi he...
UutisetKirkon tutkimuskeskuksen tuore nelivuotistutkimus vahvisti kirkon näppituntumaa 1990- ja 2000-luvuilla syntyneiden nuorten aikuisten vieraantumisesta luterilaisesta kirkosta.


– Tätä on...
UutisetYhdysvaltain tammikuussa virkaansa astuva uusi presidentti Joe Biden kertoo, että etsiessään inspiraatiota tai lohtua elämänsä haastavissa tilanteissa, hän on aina turvautunut ...
UutisetKoronan toisen aallon voimistuminen on johtanut osassa Eurooppaa seurakuntaelämän tiukempiin rajoituksiin. Tiukimmillaan rajoitteet ovat Ranskassa ja Englannissa, jossa uskonnolliset kokoontumiset...
Kun toivoa ei enää ole - "Jumala pitää minusta enemmän kiinni kuin minä hänestä"
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
Jounin, 34, isätarina – Kun ajatus lapsesta nostattaa enemmän ahdistusta kuin intoa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!