Olen ollut tuuliajolla

Kolumniin kannattaa valita napakka, kysymyksiä herättävä otsikko. Todennäköisesti sinäkin, rakas lukija, luet tätä tekstiä pitkälti siksi, että otsikon tunnustus nostattaa mielenkiintoa.

 

Täytän lokakuussa 40 vuotta. Lakkaan siis viimein olemasta nuori, myös paperilla. Nelikymppistymisen kunniaksi olen tehnyt pieniä harmittomia kokeiluja ja päähänpistomaisia tempauksia, joissa rikon jotenkin vakiintunutta elämänkaavaa.

 

Kokeilin kesällä mökillä, miltä tuntuu olla tuuliajolla.

 

Lähdin soutamaan kotilaiturista. Navakka tuuli suhisi ensin rantakoivuissa ja muuttui selällä laineiden kohinaksi. Päästyäni mahdollisimman keskelle järveä nostin airot ylös. 

 

Mukana kokeilussa oli tietysti myös ripaus huumoria: seurakuntapiireissä koko elämänsä viettänyt on taatusti kuullut kosolti todistuspuheenvuoroja, joissa maailman riennoista takaisin seura­kuntaan raahautuneet tuhlaajapojat kertovat olleensa tuuliajolla. Nyt olisi Anssin vuoro kokeilla, miltä tuuliajo tuntuu.

 

Seuraava tunti toikin tullessaan nipun havaintoja.

 

1) Rauha. Aivan aluksi tuuliajolla oleminen tuntui epä­miellyttävältä. Kontrollin tunteen katoaminen veneen alkaessa liikkua omin nokkinensa ei ollut helppo pala. Kohta kuitenkin mielen valtasi kummallinen rauha. Suljin silmät, aloin kuunnella tuulta ja laineita. Tuli sellainen olo, että en olisi missään nyt mieluummin kuin juuri tässä – tuuliajolla.

 

2) Veneen käytös. Vene on kaltaiseni nelikymppinen lasikuitu­vene. Kun soutaja lopetti veneen ohjailun, sen käytös oli hyvin vähäeleistä. Tämä ei vastannut ennakointiani: ajattelin, että tuuliajolla vene alkaa heti keikkua ja heittelehtiä raivokkaasti. Ei alkanut.

 

Päinvastoin vene kulki eteenpäin rauhallisesti, tuulen ja veden liikeitä luonnollisesti mukaillen. Aivan kuin se olisi odotellut koko elämänsä hetkeä, jolloin se viimein pääsisi liikkumaan vapaasti.

 

3) Tuuliajolta rantaan. Kiinnostavin kysymys tuuliajolle lähtiessäni oli tietysti se, mihin lopulta päätyisin. Kun avasin silmäni rannan hiljalleen lähestyessä, olin hämmentynyt. 

 

Tuntui selviöltä, että vene olisi päätynyt kivikkoon tai ranta­kaislikkoon, joka kehystää järveä kaikkialta.

 

Veneen keula lähestyi kuitenkin vastustamattomasti erään toisen mökin laituria. En yrittänyt edelleenkään ohjata venettä, ja niin vain ihmetyksekseni kävi, että kohta veneen kokka kopsahti laituriin. Arvioin, että mahdollisuudet päätymiseen tuuliajolta suoraan jonkin laiturin nokkaan on yksi tuhannesta, ellei vielä epätodennäköisempää.

 

Asukkaita ei näkynyt missään, enkä joutunut selittelemään heille tuuliajokokeiluani.

 

Soutaessani pian kohti kotirantaa iltapäivän kokemukset tuntuivat huokuvan vertauskuvallisuutta.

 

Vaikeinta on aina päästää irti. Rankinta tuuliajossa on kontrollin menettäminen. Vene kuitenkin käyttäytyy rauhallisesti, koska se on luotu elämään aaltojen kanssa. Sillä on kaikki valmiudet pysyä vakaana ja pystyssä.

 

Tuuliajo ei johda välttämättä karille tai kaislikkoon vaan uuteen laituriin, josta avautuvat uudet mahdollisuudet.

 

Tärkeintä on, että laiturilla vastassa on rakastava hahmo. Kenties Hän, jota tuuliajolle asettuessa paettiin.

 

 

Anssi Tiittanen

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimituspäällikkö. Mahdolliset merkkipäivämuistamiset voi osoittaa Hyvä Sanoma ry:n koulutyölle.
39/2019

UutisetPastori Janne Saarela vakuuttaa, että seurakunnan monimuotoisuus on sen elinehto.


Vammalan helluntaiseurakunnan pastorilla Janne Saarelalla on uudessa työssään unelma: hän haluaa...
PääkirjoitusKeskustelin erään kerran uskosta osattoman henkilön kanssa, jolla oli suuria vaikeuksia elämässään. Juttutuokiomme lopussa rohkaisin häntä tulemaan seurakuntaan ja miettimään, mitä usko Jeesukseen...
UutisetKansainvälinen tausta yhdistää – lähetyslapsilla ja esimerkiksi diplomaattien lapsilla on samanlaisia haasteita ja vahvuuksia kotoutumisessa.
Suomen Raamattu­opistolla järjestettiin 13.–15...
UutisetSamaria pyrkii nykyisinkin löytämään julkisen huomion ulkopuolelle jääviä ryhmiä.
Vuonna 1969 perustettu Samaria tarttui ajan oloon erikoiseen
paikallistason ongelmaan. Porvooseen merenranna...
UutisetUskovaisille Bolsonaro on esikuva taistelussa liberaaleja arvoja vastaan.
Brasiliassa helluntailaisten poliitikkojen tilanne on toisenlainen kuin Pohjois-
Euroopassa: maan ylimmässä johdossa...
ArviotGeorge Verwer: Messiologia – Sekasotkun siunaus. Aikamedia 2019. Nid. 77 s.


Tänä vuonna suomeksi ilmestyneen kirjan Messiologia – Seka­sotkun siunaus kirjoittaja George Verwer on yk...
KolumniKolumniin kannattaa valita napakka, kysymyksiä herättävä otsikko. Todennäköisesti sinäkin, rakas lukija, luet tätä tekstiä pitkälti siksi, että otsikon tunnustus nostattaa mielenkiintoa.
...
MuutJumalalla on aina ollut mielessä koko ihmis­kunta – ei ainoastaan Israel ja juutalaiset.
Jumalan visio koko ihmiskunnan pelastuksesta näkyy heti luomis­kertomuksesta alkaen: ”–– Tehkäämme ihm...
MuutKristityt liike-elämän osaajat voivat auttaa ihmisiä kukoistamaan perustamalla uusia yrityksiä heidän kanssaan.


Ruotsalaisen yritysvalmentajan Håkan Sand­bergin mielestä seurakunta on lai...
PakinaTapasin taas pitkästä aikaa Erkon. Törmäsimme sattumalta toisiimme

S-marketin parkkipaikalla ja jäimme tarinoimaan.


Huomasin heti, että Erkko oli innoissa...
ArtikkelitFida Internationalin Israel- ja juutalaistyö on määrätietoista ja siinä etsitään uusia haasteita. Työ juutalaisessa maailmassa on vaativaa, ja siihen tarvitaan jatkuvasti uusia ihmisiä sekä varoja...
MuutPakkaamisen ja lajittelun rutiinit kehittyvät muuttojen myötä.
Lähetystyöntekijöille kertyy vuosien varrella runsaasti kokemusta tavaroiden pakkaamisesta, purkamisesta ja lajittelusta.
...
PikavisiittiLinzissä asuva Hanna Vuorinen ei pelkää tarttua haasteisiin.
Seurakuntien lapsi- ja perhetyö on yksi tärkeä avain seurakuntien kasvuun. Kun uskovat perheet alkavat elää uskoa todeksi omassa arjes...
MielipideTässä ehdotukseni. Moni nuori aikuinen kaipaa elämäänsä enemmän kuin vain asuntolainan lyhennystä ja kymmenysten maksua seurakunnalle. Voisiko työelämän täällä Suomessa kokea missiona, Jumalan läh...
MielipideVuosikymmeniä olen ollut helluntaiherätyksessä mukana ja olen ihmetellyt ja kummastellut nykyistä taloudellista suuntaa. Kun olimme aiempina vuosi­kymmeninä lähetystyössä ja pastoreina, niin hellu...
MerkkipäiviäTalvisodan alla 29.9.1939 syntyi Kuopiossa Pekka-poika Taavetin ja Helmin perheeseen Annikin ja Kalevin lisäksi. Sodan äänet kuuluivat, mutta turvallinen, uskovainen koti oli suojapaikka pojalle...
MuutKahden rikkinäisen rakkaus on kuin koko elämän värikirjolla kudottu räsymatto.
Avioparityötä tekevät Henna ja Matti Halmetvaara elävät kolmen lapsensa kanssa Kuopiossa tiivistä perhearkea. Lapsis...
Nuorison into ja osaaminen sytyttävät ja hoitavat
Kutsumus vaatii sitoutumista
Kiire syö resursseja perheiltä
”Jokaisella on vastuu yhteyden rakentamisessa”
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!