Olemme riippuvaisia Pyhästä Hengestä

Uusi testamentti nimittää useita kertoja Jeesuksen ensimmäisen ja toisen tulemisen välistä aikaa lopun ajaksi. Lopun aika on Jumalan Pyhän Hengen toiminnan aikaa.

 

Kun Jeesus ylösnousemuksensa jälkeen korotettiin taivaaseen, hän lähetti Pyhän Hengen, joka Jumalan sanaa käyttäen tekee työtä maailmassa. Hengellä on useita tehtäviä. Jeesuksen oman opetuksen mukaan Pyhän Hengen yksi tehtävä on se, että hän tullessaan ”näyttää maailmalle todeksi synnin”.

 

Seuratessani keskustelua kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoituksista olen tullut siihen johtopäätökseen, että ainakin osa ihmisistä joko tahallaan tai tahattomasti ymmärtää nykyään kristittyjen puheen ihmisten syntisyydestä väärin. Ajatellaan niin, että ihmisen kutsuminen syntiseksi tarkoittaa haukkumista tai vihamielisyyttä. Asiahan ei ole näin. Me sanomme ihmistä – itseämmekin – syntiseksi sen tähden, että Pyhä Henki on vakuuttanut, että me kaikki olemme Pyhän Jumalan edessä syyllisiä ja tuomion ansainneita. Tämä ei tarkoita, ettemme kunnioittaisi itseämme ja muita ihmisiä Jumalan luomina ja rakastamina.

 

Hengellisessä heräämisessä ihminen tajuaa rikkoneensa Jumalaa vastaan ja huolestuu tilastaan Jumalan edessä. Tätä ei saada aikaan millään manipulaatiolla tai ihmistoimin. Se on Jumalan armo­työtä ihmisen elämässä. Voimme seurakuntana rukoilla, julistaa ja opettaa Jumalan sanaa, mutta vain Pyhä Henki voi Sanasta avata ihmiselle tämän hengellisen tilan Jumalan edessä.

 

Syntisyyteensä herännyt ihminen kaipaa yli kaiken Jumalan armoa ja Jeesusta Kristusta. On aivan ratkaisevaa, että ihmisille julistetaan synnintunnon herättävän lain lisäksi myös Jumalan evankeliumia Kristuksen täytetystä työstä. Tässäkin olemme jälleen täysin riippuvaisia Pyhästä Hengestä, josta Jeesus sanoi, että ”hän on minut kirkastava”. Kukaan ei voi ymmärtää Jeesuksen Kristuksen merkitystä, ellei Pyhä Henki sitä hänelle avaa.

 

Kristuksen kärsimys ja kuolema ristillä ja hänen ylös­nousemuksensa aukeavat ihmiselle kaikessa suuruudessaan ja ihanuudessaan vasta Pyhän Hengen työn alla. Vakuuttavat puheet, todistukset ja kristittyjen osoittama rakkaus voivat raivata esteitä uskon tieltä, mutta vain Pyhä Henki voi avata ihmisen sisimmän.

 

Usko tulee Jumalan sanan kuulemisesta, kun Pyhä Henki, joka Sanassa asuu, avaa ihmisen uskon silmät. Apostoli Paavali sai Jumalalta tehtävän ”avata pakanoiden silmät”, niin että he kääntyisivät. Edes apostoli ei kuitenkaan olisi pystynyt siihen ilman Jumalan sanaa ja Pyhää Henkeä.

 

Pyhä Henki on lopulta maailman ainoa tehokas evankelista. Hän vie ihmisen Kristuksen luo, ja Kristuksella on valta antaa ihmiselle kaikki hänen syntinsä anteeksi.

 

Kun ajattelee sitä, miten merkittävä rooli Kolminaisuuden kolmannella persoonalla on uskon syntymisessä ja säilymisessä, on todettava, että kaikki maailman kristityt ovat täysin riippuvaisia Pyhästä Hengestä. Ilman häntä kukaan ei tule koskaan uskoon eikä vakuutetuksi siitä, että totuus ja pelastus on Jeesuksessa Kristuksessa.

 

Jumala itse armahtakoon meitä ja antakoon Pyhän Henkensä, niin että syntyy uskoa Kristukseen, sitoutumista Jumalan sanaan ja rakkautta lähetystyöhön lähellä ja kaukana.

 

 

Leif Nummela

Kirjoittaja on teologi, joka toimii Uusi Tie -lehden päätoimittajana.

51-52/2019

UutisetKai Ojala kulki kivuliaan tien suositusta helluntaipastorista mielenterveyspotilaiden kanssa työskenteleväksi sairaalapapiksi.
Sairaaloissa eri puolilla maata pyritään siihen, että kaikki, joiden...
PääkirjoitusVuosi lähestyy loppuaan. On aika katsoa taakse- ja eteenpäin. Olen kiitollinen siitä, että olen onnistunut pysähtymään aika ajoin – malttanut olla läsnä ja kuunnella. Tein vuoden aikana välitilinp...
KolumniUusi testamentti nimittää useita kertoja Jeesuksen ensimmäisen ja toisen tulemisen välistä aikaa lopun ajaksi. Lopun aika on Jumalan Pyhän Hengen toiminnan aikaa.

Kun Jeesus ylö...
MuutKun presidentin rouva joulunäytelmän tilasi – tarinat joululaulujen taustalla sykähdyttävät.
Joululaulut ovat erottamaton osa suomalaista joulua. Huurteiset puut, kimaltavat hanget ja taivaalla l...
MielipideKuten tiedetään, eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen teki marraskuussa ulkopuolisen tahon kantelun johdosta kansan oikeustajuun täysin sopimattoman päätöksen kouvolalaisen koulun järjest...
MielipideMaassamme on tapahtunut viime vuosina suuria muutoksia hengellisellä rintamalla. Islamin vaikutus näkyy yhä voimakkaammin koululaitoksessa, mediassa ja politiikassa. Yhteiskunta kulkee Setan talut...
PikavisiittiLuontokuvaaja Hannu Siitonen tervehtii aamulenkeillään kuukkeleita.
Minusta tuli luontoihminen, kun kiinnostuin pihan oravista ihan pienenä poikana. Sitten aloin seurata lintujen elämää pihapiiri...
MuutSini Hurstista tuli keväällä Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja.
Sini Hursti on kasvanut perheessä, jossa vaikeudet nähdään ratkaistavissa olevina haasteina. Hurstien...
Artikkelit”Pyydämme teitä, veljet, pitämään arvossa niitä, jotka keskuudessanne näkevät vaivaa, toimivat teidän johtajinanne Herran nimissä ja ojentavat teitä. Osoittakaa heille aivan erityistä kun­nioitust...
PakinaTapasin taas pitkästä aikaa kaverini Erkon. Törmäsimme toisiimme Sokoksella jouluostoksilla.


Erkko halusi tarjota kahvit. En pannut vastaan. Olin jo ehtinyt oppia, että eläkeläisen ei...
MuutTähän vuodenaikaan suomalaiset mitä luultavimmin kohtaavat väitteen, että joulukuun 25. päivä on kristillisen joulun sijaan alunperin pakanallinen keskitalven juhla, jonka kristinusko on omaksunut its...
MuutEikö olekin ihmeellistä, että tallissa syntynyt ja seimessä maannut poikalapsi aiheuttaa liikenneruuhkia 2 000 vuotta syntymänsä jälkeen?
Jeesuksen syntymään kätkeytyy jotain yliluonnollista ja j...
ArviotMartti Ahvenainen: Terve kristillinen usko. KKJMK Oy 2019. Sid. 262 sivua.


Helluntai-karismaattisessakin kristillisyydessä kuulee joskus sanottavan, että usko ja elämä ovat tärkeämp...
UutisetAfrikan Billy Grahamiksi kutsutun saksalaisen helluntaievankelista Reinhard Bonnken maallinen matka päättyi 7. joulu­kuuta. Bonnke oli kuollessaan 79-vuotias. Palavasieluinen evankelista oli tullu...
UutisetVatikaani lahjoitti aidoksi väitetyn Jeesuksen seimen palasen alku­peräissijoilleen.
Israelissa ja Betlehemissä tutkailtiin pari viikkoa sitten kiintoisaa reliikkiä eli pyhäinjäännöstä, kun Vatik...
UutisetHelluntaiseurakuntien järjestämät aikamatkat ensimmäiseen jouluun ovat vakiintuneet osaksi monien suomalaisten koulu­luokkien syyslukukautta. Näytelmällisen vaelluksen kautta tutuiksi tulevat niin...
UutisetKäsikirjoittaja toivoo Jippii-joulumusikaalin leviävän koko Suomeen ja ulkomaillekin.
Uusin Jippii-levy Kipin kapin Betlehemiin on saanut hyvän vastaanoton. Levyyn pohjautuvan joulumusikaalin ens...
UutisetKan ry ja IK-opisto järjestivät marras-joulukuun vaihteessa Päihteettömän pikkujoulun Keuruulla. Vuorokauden tapahtumaan osallistui nelisen­kymmentä henkilöä eri puolilta Suomea.
...
UutisetKristittyjen ja juutalaisten lisääntyneet vainot puhuttivat.
Alkuvuodesta Ristin Voitto uutisoi laskeneista kastemääristä. Vuonna 2018 kastettuja oli vain 651, kun lukema on 2000-luvulla us...
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!