Nuorissa on tulevaisuus

Näyttää siltä, että nuori sukupolvi on tällä hetkellä vihdoinkin ottamassa vastuuta ja valtaa rakkaassa herätysliikkeessämme. Mennyt Juhannuskonferenssi oli siitä oiva osoitus.

Hienoa, että meillä on nuorta osaamista esimerkiksi pastoreina, evankelistoina, vanhimpina, muusikkoina, hengellisinä stand up -koomikkoina tai muuten vain johtajina. Tämä ei ole itsestään selvää vaan on edellyttänyt niitä, jotka ovat kyenneet siirtämään hiljaista tietoa, antamaan neuvoja ja olemaan esimerkkinä. On ollut henkilöitä, jotka ovat luottaneet, kannustaneet ja siunanneet nuoria.

Ehkä tärkeintä on kuitenkin se, että on löytynyt hengellisesti kypsiä nuoria johtajia ja muita osaajia, joilla on ollut nöyryyttä vastaanottaa hyviä neuvoja ja ohjausta. Kun ajattelen omaa ja muiden kollegojeni tilannetta yli neljäkymmentä vuotta sitten, voin vain todeta, että tämä aika on jotenkin ilmapiiriltään toisenlainen. Uskon, että hyvää tästä tulee, kunhan jokaisella meistä pysyy kirkkaana mielessä ja sydämessä aito Jeesuksen paluun odotus.

Raamattu mainitsee, että ne, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman. Samassa Joelin profetiassa mainitaan myös, että nuorukaiset kompastuvat ja kaatuvat.

Tämä voi tapahtua myös nykyiselle sukupolvelle, ellei se ymmärrä, että jokaisen sukupolven on omana aikanaan itse löydettävä Raamatun totuudet Pyhän Hengen ohjauksessa. Näitä totuuksia ei sisäistetä muuten kuin elämän raadollisuuden ja armollisen Jeesuksen läsnäolon kautta. Luettu tieto ja teoria ilman kokemusta ja käytännön sovellusta jättävät elämän hyvin ohueksi.

Sukupolvenvaihdos herätysliikkeessä ei koskaan ole mennyt ilman kipua ja rajua arvostelua. Kritiikki on kuitenkin sellainen taiteen laji, jota harva kykenee rakentavasti käyttämään. Esimerkiksi musiikki – oli se sitten mitä lajia tahansa – kirvoittaa aina kritiikin huippuunsa. Haluaisinkin rauhoittaa yletöntä arvostelua sen osalta.

Itselleni selvisi erään terapialuennon päätteeksi, miksi minä itse saan rauhassa olla yhtymättä ”ylistysmusaan”, joka on mielestäni melodiatonta, vähäsanaista, täynnä outoja sointukuvioita ja rytmejä ja jonka koen lähinnä ahdistavaksi. Meillä jokaisella on otsalohkon takana limbinen aivoalue, joka tallentaa sekä mieluisat että ikävät muistot. Musiikkiterapiassa sitä käytetään assosioimaan musiikin kautta erityisesti mieluisat muistot.

Kun joku on tullut uskoon vaikkapa Miksi viivyt sä poluill´maailman -laulun siivittämänä, hänen hengellinen kokemuksensa yhdistyy välittömästi tämän tapaiseen musiikkiin. Kun hän sitten istuu jossain hengellisessä tilaisuudessa ja lavalta alkaa vyöryä melodiaton kahta sanaa toistava ”ylistyslaulu”, limbinen aivoalue alkaa lähettää välittömästi stressihormoneja aivoihin, ja siitä seuraa ahdistus.

Kun siis koet ahdistusta ylistyksen aikana, et ole suinkaan väärässä hengessä tai vastahengessä. Olet vain Jumalan luoman lain alainen. Ahdistus ei johdu hengettömyydestä vaan limbisen aivoalueen aktivoitumisesta ja sen lähettämistä stressihormoneista.


Tapio Kyyhkynen

Kirjoittaja on Mth, emerituspastori ja sairaalasielunhoitaja.


46/2016

UutisetYhdysvalloissa spekuloidaan, tekikö tuleva presidentti uskonratkaisun viime keväänä.
PuheenaiheIhmiset voivat olla sataprosenttisesti Jumalan palvelijoita myös silloin, kun he saavat elatuksensa liike-elämästä.
PääkirjoitusKoko maailma seurasi äskettäin Yhdysvaltain vaaleja. Seurasikohan Jumalakin niitä? Olisi mielenkiintoista tietää, millaiset olivat tunnelmat taivaan vaalivalvojaisissa ja kenen voittoa siellä juhlitti...
Miten onSuomen Helluntaikirkon johtaja Usko Katto osallistui 7. marraskuuta Tallinnassa pidettyyn Pohjoismaiden ja Baltian maiden helluntaijohtajien kokoukseen.

Keitä kaikkia kokouksessa oli edustettui...
UutisetHelluntaiseurakuntia kutsutaan ensi syksyn yhteiseen suureen lehtijakeluun.
UutisetPieni ryhmä vapaaehtoisia muokkaa RV-lehden näkövammaisille kuunneltavaksi. Potentiaalisia ”kuuntelijoita” on kolmetuhatta.
UutisetElämä-lehden päätoimittaja Juha Vähäsarja tähdensi viime viikolla blogissaan, ettei kaikkien uskontojen taustalla ole sama Jumala.

– Kaikki uskonnot eivät ole yhtä. Kaikki uskonnot eivät johda...
UutisetRV-TV:ssä haastatellut asiantutijat arvioivat, että YK:n kulttuurijärjestö Unescon Temppelivuori-päätöslauselman taustalla on esiintynyt painostusta.

– Esimerkiksi Unescon johtaja Irina Bokovan...
UutisetKristillisen tutkimuskeskus Barna Groupin mukaan Yhdysvaltain tunnustavista kristityistä vain 37 prosenttia lukee Raamattua säännöllisesti. Ahkeran raamatunlukijan arkkityyppi on afroamerikkalainen yl...
Uutiset– Ihminen on kokonaisuus, joten mielen kivut voivat ilmetä fyysisinä kipuina ja toisinpäin, kirkkohallituksen sielunhoidosta ja saattohoidosta vastaava asiantuntija, sairaalapastori Virpi Sipola pohti...
UutisetLuulajan helluntaiseurakunta Pohjois-Ruotsissa järjestää sunnuntaisin neljä jumalanpalvelusta: ruotsiksi, suomeksi, arabiaksi ja amharaksi, uutisoi Dagen-lehti.

Kaupunki sijaitsee noin 130 kilo...
UutisetIhmiset etsivät Jumalaa Syyrian verisen sisällissodan piinaamassa Aleppossa, World Watch Monitorin haastattelema paikallinen pastori kertoo.

– Ihmisillä on nälkä päästä lähemmäs Jumalaa. Tämä n...
UutisetPosti on kantanut YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon toimitiloihin vähintään satoja Raamattuja sen jälkeen, kun YK-järjestö lokakuussa hyväksyi Jerusalemin temppelivuorta koskevan pää...
MielipideKun Jeesus siunasi leivät ja kalat, tarjolle tuli syötävää enemmän kuin tarpeeksi (Matt. 14:13–20). Jeesus itse antoi opetuslapsilleen tehtäväksi kerätä kaikki tähteeksi jääneet palaset. Ne piti kerät...
MielipideJuhlimme 30.10. neljääkymmentä yhteistä vuottamme. Alajärven Siion-temppeli täyttyi ystävistä, sukulaisista, työtovereista ja tuntemattomista musiikkimme kuuntelijoista.

Olemme todella kiitolli...
MielipideLienemmekö ajassa ja huomaammeko, kuinka meitä ja meidän lapsiamme viedään kuin pässiä narussa? Tarkoitan tällä naturalismia, siihen liittyviä uskomuksia ja siitä johtuvia vääristymiä, jotka vaikuttav...
MielipidePikkupoikia juoksi kerran juoksuradalla. Yksi heistä kompastui ja kaatui. Tämä kaatunut pieni kilpailija huusi mahallaan maassa: ”Hei kaverit, oottakaa! Voittaja kaatui.”

Siinä on asennetta mei...
MielipideKylmä mutta valitettava totuus on se, että moni seurakunta painiskelee nykyisin taloudellisten paineiden kanssa. Jopa niin, että paimenet, siis pastorit ja vanhimmat, joutuvat uhraamaan paljon aikaa j...
UutisetIso Kirja aloittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vieton järjestämällä jo marraskuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.11. rukoustapahtuman teemalla Isänmaan puolesta.

Tapahtuman tavoitteena on kor...
UutisetHelluntailiikkeen keskustelu naisten asemasta on vilkkaampaa kuin pitkiin aikoihin. Yksi iso tekijä siinä on Naispastori-blogi, jonka takaa löytyy joukko Ristin Voitossakin asiaan kantaa ot...
UutisetPyhäinpäivän kristilliset kirjamessut on vakiinnuttanut paikkansa.
KolumniNäyttää siltä, että nuori sukupolvi on tällä hetkellä vihdoinkin ottamassa vastuuta ja valtaa rakkaassa herätysliikkeessämme. Mennyt Juhannuskonferenssi oli siitä oiva osoitus.

Hienoa, että mei...
MuutJuutalais-kristillisen näkemyksen mukaan Jumala on luonut kaiken, mitä on olemassa. Onko Jumala siis luonut myös pahan?

Ei, Jumala ei ole luonut pahaa eikä pahuutta. Näin voidaan todeta jo pelk...
PakinaNuorena kävin ystävieni kanssa tutustumassa tukholmalaisen seurakunnan sunnuntaikokoukseen. Tila sijaitsi syvällä ison rakennuksen uumenissa, jonne kuljettiin pitkien käytävien kautta. Seurakunta oli...
MuutLeevi Launonen: Nina Åström – Toisin silmin. Aikamedia, 2016. Nid. 218 s.

Kun laulaja on itse sopivasti säröillä, resonoi laulu myös kuulijan sielussa ja saa siellä soimaan tutut tunnot. Tämän...
Artikkelit”Musiikki on makuasia”, on tapana sanoa. Tämä pitää paikkansa myös uusimpien neurologisten musiikkitutkimusten mukaan.
MuutHelluntailiikkeessä käydään jälleen vilkasta keskustelua hengellisen musiikin tyylistä ja tehtävästä. Myös seinäjokelaiset työtoverit pysähtyivät pohtimaan aihetta.
Muut“Lue Raamattua lapsen silmin”, kehottaa eksegetiikan professori Lauri Thurén (Uusi Tie 44/16).

Reformaattorit nousivat sitä ajatusta vastaan, että Raamattu on niin vaikea, että sitä ei parane t...
PikavisiittiHanna Jokimäki haluaa välittää turvattoman maailman keskellä lapsilleen turvallisuuden tunnetta.
MuutLaulaja-lauluntekijä ammentaa kirjoista luovuutta, rohkaisua ja hengellistä evästä.
Kesän Fifteen-leireillä kastettiin 84 nuorta
Syksyn abiturientti Elsa Karmitsa: ”Rukous on kaiken A ja O”
Suosittu Chosen-sarja saa jatkoa
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!