Keskiviikko 23. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Mielikki, Tekla
Julkaistu 24.9.2015 09:18

Laupias suomalainen

Muuan veli "aina oikeassa oleva" halusi panna Jeesuksen koetukselle. Hän kysyi: "Opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta saisin omakseni iankaikkisen elämän?"

Jeesus sanoi hänelle: "Mitä laissa sanotaan? Mitä sinä itse sieltä luet?" Mies vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi."

Jeesus sanoi: "Oikein vastasit. Tee näin, niin saat elää."

Mies tahtoi osoittaa, että hän noudatti lakia, ja jatkoi: "Kuka sitten on minun lähimmäiseni?"

Jeesus vastasi hänelle näin:

Eräs syyrialainen mies oli perheensä kanssa matkalla Syyrian Alepposta Helsinkiin, kun salakuljettajat, poliisit ja rajaviranomaiset yllättivät heidät eri vaiheissa matkaa. He veivät heiltä rahan lisäksi ihmisarvon.

He olivat lähteneet vaaralliselle matkalle, kun heidän kaupunkiinsa pudotettiin ilta illan jälkeen tappavia tynnyripommeja ja Isis uhkasi väkivallalla. Lapset eivät enää päässeet kouluun, ja ruuan hankkiminen perheelle oli miltei mahdotonta.

Samaa tietä sattui tulemaan pappi, mutta perheen nähdessään hän väisti ja meni ohi pohtien: "Mikä lienee elintasopakolainen ja kaiken lisäksi vielä muslimi, menköön takaisin sinne, mistä tuli." Samoin teki paikalle osunut veli "minä tiedän kaiken". Kun hän näki perheen, hänkin väisti ja meni ohi tuskaillen: "Nuo vievät meidän työpaikat ja islamilaistavat koko Euroopan – menkööt takaisin sinne, mistä tulivat ja puolustakoot maatansa. Mitä Isisin terroristeja lienevätkään."

Mutta sitten tuli samaa tietä muuan köyhä sisar paikallisesta seurakunnasta. Kun hän saapui paikalle ja näki miehen perheineen, hänen tuli heitä sääli.

Hän meni heidän luokseen, antoi vettä ja leipää, sitoi haavat ja leikitti lapsia. Sitten hän pisti perheen vanhaan volkkariinsa, vei asuntoonsa ja piti heistä huolta. Lapset saivat nukkua ilman pelkoa pommeista ja hukkumisvaarasta Välimerellä.

Sisar näki heissä ihmisen, lähimmäisen ja Jumalan kuvan. Seuraavana aamuna sisar otti yhteyttä maahanmuuttoviranomaisiin, hoiti turvapaikkahakemukseen liittyvän paperisodan heidän puolestaan ja toimitti lapsille leluja. "Kiitos, että huolehditte heistä. Tulen katsomaan heitä ja vien lapset leikkimään. Jos tarvitsette apua, niin tulen vapaaehtoishommiin."

Ja Jeesus kysyi: "Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi oli syyrialaisperheen lähimmäinen?"

Veli "aina oikeassa oleva" vastasi: "Se, joka osoitti hänelle laupeutta." Jeesus sanoi: "Mene ja tee sinä samoin."


Olli Pitkänen

Kirjoittaja on Kirkon Ulkomaanavun Lähi-idän aluepäällikkö ja työskentelee Syyrian pakolaisten parissa pakolaisongelman alkujuurilla.

Jaa
Kuoleman toive vaihtui elämään – Tuukka nauttii tavallisesta elämästä selvin päin
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!