Lapset kolkuttelevat ovella

Minulla ei ole lapsia. Ja ei ehkä tule olemaankaan. Se, ettei meidän perheeseen kuulu lapsia, ei ole itselleni ollenkaan vaikea asia, mutta tiedän muutaman ihmisen, jolle se on sitä. On ollut jo tovin.

Itse asiassa kun aloin seurustella, seurakunnassa alettiin saman tien kysellä, että koskas kihlat. Kun mentiin kihloihin, kyseltiin häitä. Kylillä sanottiin, että varmasti alttarille astellaan vain siksi, että olen raskaana. Ja kun lapsia ei ole vielä seitsemän aviovuodenkaan jälkeen kuulunut, se hämmentää – sekä kylillä että seurakunnassa.

Joskus tuntuu, että alttarilla sanottu ”tahdon” on tulkittu hieman erilaiseksi suostumukseksi kuin itse aikoinani sillä tarkoitin. Itselleni tuo lyhyt sana ei ollut julistus siitä, että meillä  työnnellään vuoden päästä vaunuja, kasataan kestovaippoja ja tehdään luomusoseita. Lupasin rakastaa ja opetella ajattelemaan muitakin kuin itseäni. Joku voisi kylläkin sanoa, että sitä lapset nimenomaan ovat: epäitsekkyyttä parhaimmillaan, luopumista omasta ajasta, unimäärästä ja joskus jopa haaveista.

Mieheni taputti joskus nälän kourissa äänekkäästi kurnivaa mahaani, ja vaikka silminnäkijä väläytti näyn edessä salamannopean, tietävän hymyn, lapsia ei ole näkynyt. Asia ei ole meidän pienessä mökissämme kipeä, mutta tiedän, että joillekin lapseton elämä on vaikeaa. Kaikille se ei ole valinta. Siksi tulee miettineeksi, onko sitä itsekäs. Toiset haluavat lapsia, joten miksi minä päätän olla haluamatta? Olenko se urakeskeinen, liian etuoikeutettu korkkaripolkkatukka-feministi, joka ei osaa käyttää uunia ja joka elää vain työlle, rahalle tai mukavuuksille?

Mutta maailma on kamala paikka lapsille, olen joskus sanonut. Se on yksi perustelu ja mielestäni hyvä sellainen. Toki tiedän, että maailma on ollut paha jo Aristoteleen aikana, eikä tämä ole vain sitä, että haluan pelkovapaat viikonloput.

Ennemminkin asia on niin, että rationaalisesti ajateltuna näin on sopiva. Vauvakuumetta en ole potenut koskaan, ja itse asiassa haluan aikaa lukea teologiaa ja kirjoittaa. Tässä valitsemassani vaihtoehdossa on enemmän plussia. Ja heti kun tämän sanoo ääneen, joku huikkaa olkapäältä, että todellako. Että ihanko teette listoja, joissa lasketaan plussia ja miinuksia? Entä jos Jumala haluaisi tuoda ovellenne lapset – teidän lapsenne – tekö ette ottaisi heitä vastaan, tekö vastustaisitte Jumalaa? Näinkin on kysytty.

Totta kai ottaisimme. Moni mitä erilaisempi lapsi on tullutkin ovesta, ja me iloitsemme jokaisesta, vaikka aikaa vievätkin. Niin ne ihmiset tekevät.


Sara Saarela

Kirjoittaja on kirjailija ja teologian kandidaatti.


15/2016

MuutEva Kleman sanoitti matkaansa Jumalan kanssa rohkaistakseen muita.
PuheenaiheKan ry:n toiminnanjohtaja liputtaa yhteisöllisyyden puolesta.
PääkirjoitusMonet Islamilaiset äärijärjestöt, kuten Taliban, Isis, al-Qaida, Boko Haram ja al-Shabaab, ovat kylväneet viime vuosina terroriteoillaan kauhua eri puolilla maailmaa. Viime kuukausina tehdyt iskut muu...
Miten onAikamedia Oy muutti Keravalle Jäspilänkadulle Avainmedian vuokralaiseksi helmikuussa 2006. Keravalla ovat toimineet muun muassa Aikamedian lehtitoimitukset, musiikkituotanto ja osittain myös markkinoi...
MuutAlkoholistiperheessä kasvanut Anne Rantonen auttaa nyt isänsä kaltaisia ihmisiä.
MuutHannu Roine selviytyi vuosikymmeniä kestäneestä mielenterveys- ja päihdeongelmien kierteestä (Sana 13/16).

Roine majaili eri asuntoloissa ja vietti välillä jaksoja kristillisissä hoitokodeissak...
PikavisiittiKuopuksena kasvaminen opetti Hannu Vuoriselle, että hän on ainutlaatuinen muttei ainoa.
PuheenaiheJokainen kantaa itse vastuun omasta alkoholinkäytöstään, mutta toipuvat alkoholistit olisi silti hyvä huomioida seurakunnassa.
UutisetSuomen helluntaiseurakuntien koulutushankkeet saavat kiitosta paikallisviranomaisilta.
MuutLee Strobel on yhdysvaltalainen kirjailija ja kristillinen apologeetikko. Hän on ammatiltaan juristi ja tehnyt myös toimittajan töitä. Hengellisen työn kannuksensa Strobel on hankkinut Willow Creek As...
ArtikkelitTerve käsitys syntien tunnustamisesta mahdollistaa aidon yhteyden Jumalaan ja lähimmäisiin, apostoli Johannes opettaa.
KolumniMinulla ei ole lapsia. Ja ei ehkä tule olemaankaan. Se, ettei meidän perheeseen kuulu lapsia, ei ole itselleni ollenkaan vaikea asia, mutta tiedän muutaman ihmisen, jolle se on sitä. On ollut jo tovin...
Mielipide”Herra pelasta hänet…” Nuo sanat ja niiden jälkeen uskosta osattomien läheistemme nimet sisältyvät usein rukouksiimme. Mutta kuinka usein saamme kiittää Jumalaa rukouksemme kohteiden pelastumisesta? J...
MielipideKiitos Sanna Urvakselle hänen näkemyksistään koskien naisen asemaa helluntaiseurakunnissa (RV 12). Hienoa, että on näin viisaita naisia puolustamassa ikuisia totuuksia.

Mieltäni on jo muutaman...
MielipideSakari Ahola kutsuu mielipidekirjoituksessaan ”susiksi” niitä julistajia, jotka ”lupaavat paranemista, uutta voimaa ja herätysten alkamista” (RV 13).

Ensinnäkään kukaan raamatullinen julistaja...
MielipideNäin pääsiäisen jälkeen – ja samalla yhtä ehtoollistilaisuutta rikkaampana – haluaisin kommentoida ehtoollisen värejä ja ehtoolliskokousten värimaailmaa, siis värejä kuvaannollisessa mielessä.

...
Mielipide”Herra, olinko se minä, joka naulat sinun käsiisi löin?” Tähän tapaan kysyy lauluntekijä. Profeetta Jesaja puolestaan toteaa: ”Sinun haavojesi kautta minä olen parattu.”

Nämä asiat ovat niitä,...
UutisetTunnustavat kristityt kannattavat Britannian eroamista EU:sta useammin kuin muiden uskonyhteisöjen edustajat, ilmeni Englannissa vastikään tehdyssä laajassa uskontokyselyssä. Eniten EU:ssa pysymistä p...
UutisetTurvapaikkaviranomaisten on otettava hakijoiden uskonnolliseen kääntymykseen liittyvät turvallisuusriskit vakavasti, linjasi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) maaliskuun lopulla.

Tuomioist...
UutisetYhä useampi yhdysvaltalainen ajattelee, että maan uskonnonvapaustilanne on heikentynyt ja että maan kristityt kohtaavat kasvavaa suvaitsemattomuutta. Samalla moni kuitenkin kokee kristittyjen itsensä...
UutisetPienen helluntairaamattukoulun opiskelijat perustavat seurakuntia naapurimaihinkin.
UutisetPääsiäislauantaina tulipalossa tuhoutunut Ylivieskan kirkko oli kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittävä rakennus. Museovirasto, Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseo ja Ylivieskan se...
UutisetAlbanian pääkaupungin sydämessä, Historiallisessa Kansallismuseossa, tehdään historiaa.

– Tämä on ensimmäinen kerta maamme historiassa, kun saamme kertoa Raamatusta ja sen keskeisimmästä sanoma...
UutisetAjanmukaisuus, aitous ja Hengen täyteys ovat muutoksen avaimia.
UutisetSuomen Lähetysseura on huolissaan Suomen hallituksen päätöksestä leikata vielä 25 miljoonaa kehitysyhteistyöstä vuodesta 2018 lähtien.

– Hallituksen päätös osoittaa piittaamattomuutta sen omist...
UutisetYleisö yltyi kertomaan omia kuulumisiaan tunnelmallisella keikalla.
UutisetLapset oppivat parhaiten, kun asioita saa kokeilla itse.
UutisetEuroparlamentaarikkona tunnetuksi tullut vaikuttaja Eija-Riitta Korhola sanoi Radio Deissä, että islamin uskonnollisilla johtajilla on käsissään ratkaisu terrorismin ongelmaan.

– Kaipaan sitä,...
UutisetKristillinen elokuva on seurakuntalaisten oma suurprojekti.
UutisetNuoret pastorit ovat selvästi vanhempia liberaalimpia alkoholikysymyksissä.
Swahilista tuli rukouspiirin yleisin äidinkieli
Kun vuoden työ kiteytyy viiteen päivään
Johtaja-ainesta
Unelmana rakkauden parantamat perheet
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!