Kuuntele kunnolla

Jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi, mutta kuuntelemisen taito tuntuu olevan kovin monelta hukassa. Kuuntelemisen kyky on osa sosiaalisia taitoja. Se on vuorovaikutusta, jolla ilmaistaan kiinnostusta toiseen ihmiseen. Kuunteleminen ei ole synnynnäinen taito, vaan sitä voi ja tulee opetella.

Ennen kaikkea kuunteleminen lähtee asenteesta, päätöksestä antaa toiselle tilaa. Kuuntelija sanoo toiselle: Olet minulle tärkeä ja haluan tietää, miten voit, millaisia ajatuksia sinulla on. Kuunteleminen on rakkautta, toisen arvostamista, myötäelämistä. Jeesuksen kuuntelevaa asennetta kuvaa jo se, että hän kysyi luokseen tulevalta: "Mitä tahdot, että sinulle tekisin?" Kuuntelemisen asenne on hyvin terapeuttinen ja sen ymmärtämistä, etteivät minun asiani ole aina niitä kaikkein tärkeimpiä.

Kuunteleminen lähtee jo siitä, millaisessa asennossa olemme. On hyvä olla avoin, ei kädet puuskassa, ehkä hieman eteenpäin kurottautuneena. Kuuntelija keskittyy siihen, mitä toinen sanoo, ei omiin ajatuksiinsa. Hän ei mieti toisen puhuessa, miten vastaa, vaan pikemminkin sitä, miten saisi toisen kertomaan lisää. Tämän voi tehdä jatkokysymyksillä. 
Kuuntelemisen intensiivisyyttä lisää se, että katsomme puhujaa silmiin ja kerromme ilmein ja elein olevamme läsnä. Hyvä kuuntelija ei keskeytä eikä puhu päälle, ellei kyseessä ole puhuja, joka ei itse anna koskaan tilaa muille. Tällaisessa tapauksessa voimme ottaa tilan katkaisemalla toisen puheen napakasti mutta kohteliaasti varsinkin, jos seurueessa on muitakin, joiden tulisi saada sanoa mielipiteensä.

Kun kuuntelet, voit siis osoittaa kuulevasi eleillä, asennolla, nyökkäämällä, inahtamalla, koskettamalla tai muulla vastaavalla läsnä olemisen merkillä. Ellei kuulemasi henkilön tarina ole surullinen, hymyile. Muista sanonta, että meillä on kaksi korvaa, mutta vain yksi suu. 

On huvittaa kuulla jonkun kertovan, miten hyvän keskustelun hän kävi esimerkiksi lääkärin, ystävän tai naapurin kanssa. Todellisuudessa toinen osapuoli ei ollut sanonut paljoakaan, mutta hän oli ollut hyvä kuuntelija ja osannut ilmaista kiinnostustaan läsnäolollaan. Loppuvaikutelmaksi jäi kuulluksi tuleminen, ja monelle tämä merkitsee hyvää keskustelua, vaikka kyse oli loppujen lopuksi yksinpuhelusta.

Tunnemme itsemme usein hyvin avuttomiksi, kun toinen kertoo meille ahdistusta aiheuttavasta asiasta, potkuista tai vakavasta sairaudesta, avioerosta tai muista vaikeista aiheista. Tilanne saa monet sanattomiksi tai jopa karttamaan vaikeuksissa olevaa. Tämä on hylkäämistä.

Vaikeissa tilanteissa on parempi olla hiljaa kuin päästää sammakoita suustaan. Neuvominen ei myöskään kuulu kuuntelemiseen. Voimme ottaa osaa toisen suruun henkilöstä riippuen joko koskettamalla, ottamalla kädestä kiinni, laittamalla käden toisen olkapäälle, halaamalla tai sanomalla yksinkertaisesti: ”Otan osaa”. 

Kuuntelemisen ydin on olla läsnä toiselle. Parhaimmillaan se on molemminpuolista.

Salme Blomster
Kirjoittaja on Trigonos ry:n toiminnanjohtaja.32/2017

PuheenaiheRukoilevan kansanedustajan elämä täyttyy monenlaisista vastuutehtävistä ja luottamustoimista. 
UutisetMonella alle sadan jäsenen seurakunnallakin on yhä palkallinen työntekijä.

Palkattujen kotimaan seurakuntatyöntekijöiden määrä vähenee helluntaiseurakunnissa, mutta ei dramaattisesti. Asia kävi...
UutisetHelluntailiikkeessä teatteritaiteen käyttö on ollut minimaalista, mutta muutoksen merkkejä on näkyvissä.

Käsikirjoittaja ja freelancetoimittaja Kirsi-Klaudia Kangas iloitsee täyteen tupatusta t...
UutisetMaamme laajin evankeliointiin valmentava yhteiskristillinen tapahtuma, Evankelistojen yhteyspäivät, järjestetään ensi viikolla Lahdessa. Pääosin Lahden Helluntaikirkossa ja Ristinkirkossa 15.–16.8. pi...
UutisetHaminassa järjestetään 25.–27. elokuuta Taizé-tapahtuma, jonne odotetaan 1 300 nuorta ympäri Eurooppaa. Tapahtuma on kristittyjen yhteinen, ja järjestäjiin lukeutuu myös paikallinen helluntaiseurakunt...
UutisetTampereella toimii JeesusPelastaa-ryhmä, johon ilmoittautuneet käyvät yhdessä luovuttamassa verta.

Idean takana on evankelisluterilaisen Uusi Verso -verkoston pastori Kirsi Hakala, joka itse on...
UutisetAlajärven helluntaiseurakunnan kesäjuhlat järjestettiin Teerinevan maalaismaisemassa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Ensimmäisen kerran tapahtuma oli vuonna 2008, jolloin maatilan isäntä Marko Pel...
UutisetKristillinen urheiluseura etsii ihmisiä ja seurakuntia, jotka ovat kiinnostuneita aloittamaan toimintaa omalla paikkakunnallaan.

Norjassa Kristiansandissa vietetään parhaillaan kristillisen urh...
UutisetHaluatko auttaa Lähi-idän ahdingossa eläviä Jeesuksen seuraajia? Voit tehdä sen myös lomailemalla siellä, toimittaja Jayson Casper kirjoittaa Christianity Today -lehdessä.
Esimerkiksi Pohjois-Israe...
UutisetProtestanttien ylläpitämien kirkkotilojen lukumäärä jatkaa kasvuaan Espanjassa, ilmenee maan hallituksen alaisen tutkimuslaitoksen tuoreesta selvityksestä.

Selvityksen mukaan maassa oli k...
UutisetTeksasilaisen baptistiseurakunnan jäsen Jesus Cerecerez sai pastoriltaan ikimuistoisen lahjan: toimivan munuaisen.

Cerecerezin todettiin vuonna 2015 sairastavan munuaisten vajaatoiminnan loppuv...
MuutAija Kuparinen & Olga Poppius: Vanhojen tie. Like 2017. 172 sivua.
Joskus maailma muuttuu niin nopeasti, että yhden tai kahden sukupolven mukana häviää kokonainen elämäntapa. Jos kokemuksia ei...
MuutPuhe- ja toimintatavoilla voidaan rakentaa aitoa osallisuutta, jota koetaan myös tunnetasolla.

Osallisuuden kulttuuri tarkoittaa yhteisön omaksumia vuorovaikutus- ja toimintatapoja...
KolumniJokainen meistä haluaa tulla kuulluksi, mutta kuuntelemisen taito tuntuu olevan kovin monelta hukassa. Kuuntelemisen kyky on osa sosiaalisia taitoja. Se on vuorovaikutusta, jolla ilmaistaan kiinnostus...
MuutJokaisella ihmisellä on annettavaa yhteisöönsä, muistuttaa vammaispalvelun yhdyshenkilönä toimiva puuhanainen. 
MuutLähetystyö ja kummilapsitoiminta ovat tehneet hyvää äärimmäisessä köyhyydessä elävälle maalle.
Pakina"Ottakaa huomenna vaihtovaatteet mukaan. Harjoittelemme pelastautumista, ohjaaja sanoi.
Melontakurssille ilmoittautuessa ei jostain syystä ollut tullut mieleen, että siellä joutuisi uppeluksiin. Jo...
ArtikkelitHeinäkuussa tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta ensimmäisen helluntailaisen aktioryhmän lähdöstä Suomesta. Kesä on aktioiden sesonkiaikaa.

Missionuoret (YWAM) viritteli aktiotyötä Suomessa j...
PikavisiittiPirjo Backman on oppinut, että kuunteleminen on tie toisen ihmisen arvostamiseen.Rakkain arkirutiinini on pitää huolta koirastani, kun muut huollettavat ovat jo lentäneet pesästä pois.
MuutMatti Korhonen kommentoi Tosi rakkaus odottaa -kampanjasta herännyttä keskustelua (Uusi Tie 30–31/17).
Tässä ajassa ajatus seksin säästämisestä avioliittoon kuulostaa radikaalilta ja jopa idealisti...
MielipideKahden nuoren saarnaajan, Esko Raution ja Jussi Jokisaaren, tuomana saapui helluntaiherätys 1950-luvun alkuvuosina kotikylääni Lappiin. Silloin tulivat myös telttakokoukset, joihin pääsin mukaan isäni...
MielipideYhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kutsui julkisia organisaatioita ja viranomaisia osallistumaan Pride-kulkueeseen. Pidän tätä erittäin huonosti harkittuna.
Perustuslain mukaan jokaisella...
MielipideMika Yrjölä kirjoitti Ristin Voiton pääkirjoituksen otsikolla ”Nuiva karismaattisuus” (RV 27). Kirjoitus koskettelee uskovien erilaisia suhtautumistapoja karismaattisuuteen ja kehottaa opettamaan ja h...
MielipideEi kai karismaattisuus sentään ole itsetarkoitus, moottori tai veturi, joka käynnistettäessä esimerkiksi tunteisiin vetoavalla äänekkäällä puheella, suurieleisellä liikehdinnällä tai muulla toisarvois...
Muistolle”Vanhat vääntömiehet…” Kuva Raimo Mänttärin asuinhuoneen hyllyssä on Ristin Voitto -lehden toimituksesta 1990-luvulla.
Nyt toinen vääntömiehistä on poissa. Raimo, nimimerkki RaMi, siirtyi hyvän Jum...
MuutNiin tavallinen ja luonnollinen asia kuin jumalanpalvelus uskovalle onkin, sen historia ja nykymuoto eivät kuitenkaan ole niin selviä tämän päivän helluntailaiselle. Pastori ja teologian tohtori Jouko...
Miten onPääkaupunkiseudun Iso Kirja eli IK Helsinki näkee päivänvalon 14. elokuuta. Raamattuopiston historiallinen harppaus tuo kurssit ja seminaarit paremmin myös ruuhka-Suomen ulottuville.
Mitä kursseja...
Pääkirjoitus”Osallisuutta ei voi antaa kenellekään ulkopuolelta. Se syntyy ihmisen omasta tarpeesta käsin yhteisöllisessä vuorovaikutuksessa ja suhteessa hänelle itselleen merkityksellisiin asioihin. Vaikka osall...
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
Messiaanisen juutalaisen identiteetti ei avaudu helposti
”Oma onnellisuus ei ole muiden vastuulla”
Lähetysinnostus leviää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!