Kuka olet, Pyhä Henki?

Olin muistaakseni yläkoululainen, kun matkustin Etelä-Pohjanmaalle hengelliseen nuorten kesätapahtumaan kaveriporukan kanssa. Perheeni kuului kirkon herätysliikkeeseen, josta sain perintönä rakkauden Raamattuun. Sen sijaan jokapäiväinen elämä Pyhän Hengen kanssa ei ollut vielä avautunut minulle. En tiennyt, että hän voi olla niin läheinen ja osallistua käytännössä kaikkeen, mitä teen, muistuttaen, rohkaisten, lohduttaen ja opastaen.

 

Yllätys olikin melkoinen, kun yhdysvaltalainen Graham Kendrick ylistysryhmineen alkoi palvella tapahtumassa Hengen lahjoilla. En ollut aiemmin kuullut sellaista ylistystä. Ryhmä lauloi, soitti ja rukoili nuorten puolesta. Koin kehotusta mennä rukoiltavaksi. Ison joukon seasta nuori nainen tuli kohdalleni, rukoili ja kertoi englanniksi sellaisia asioita, että ajattelin hänen erehtyneen henkilöstä. Nyt tiedän, että rukoilija puhui, mitä Jumala hänelle antoi, koska tuolloin saamani profetia on toteutunut.

 

Kun puhutaan Pyhästä Hengestä, helluntailainen voi kokea asiantuntijuutta ja jopa hiljaa paheksua, että joku esittää otsikon kysymyksen; totta kai me tiedämme, kuka Pyhä Henki on! Omistajamaisessa suhtautumisessa Pyhään Henkeen on toki historiallista perää, sillä helluntaiseurakunnissa Hengen lahjoja on tavoiteltu ja käytetty verrattain ahkerasti.

 

Mutta elämmekö yhä Hengen todellisuudessa ja häntä kuunnellen? Entä käytämmekö koko liikkeen tasolla armolahjoja niin, että Jumala toimii ja ihmisiltä saattaa tulla sanomistakin? Ja jos emme, niin miksi? 

 

Tämän kysyminen on ehkä helpompaa, ellei ole kantanut lapsesta asti lahkolaistaakkaa tai  nähnyt, miten Hengen toiminnaksi on väitetty myös hämmentäviä ihmisten tekemisiä. Ehkä näistä syistä ylilyöntien tunnistusanturit on säädetty liikkeessä herkiksi. Samoin jos jotakin yliluonnollista tapahtuu, siitä ei rynnätä heti kertomaan, vaan ensin hankitaan lääkärintodistus (ja melkein Poliisihallituksen leimakin).

 

Liikkeen kulttuurinmuutokseen liittyy vakautta, mutta siinä on myös varjopuolensa. Esimerkiksi ylikorostunut kriittisyys Jumalan tekemiä ihmeitä kohtaan voi kylvää myös kollektiivista epäuskoa. Lähtöoletukseksi voi tulla se, että Jumala ei yleensä toimi. Samoin jos seurakunnan ilmapiiriä säätelee hihhulileiman pelko, Pyhä Henki ei välttämättä pääse toimimaan vapaasti.

 

Raamatusta on todettu: ”Lue niin kuin on kirjoitettu. Usko niin kuin on kirjoitettu. Tee niin kuin on kirjoitettu. Saat niin kuin on kirjoitettu.” Jos Jumalan sanaan suhtautuu näin, se tuo mukanaan myös Pyhän Hengen läheisyyden, koska juuri hän saa Sanan elämään.

 

Hengen asioissa tasapainon löytäminen on haastavaa. Kuitenkin Jeesus itse sanoi, että ilman häntä emme voi tehdä mitään. Tätä varten meille on annettu Pyhä Henki. Hän ei ole persoonaton ”se” eikä voima, jota voi lennättää kuin leijaa. Hän on Jumala meidän kanssamme tässä ja nyt.

 

 

Ruut Ahonen

 

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimittaja.
23/2019

UutisetIrtaantuminen pastorin roolista oli kivuliasta, mutta matka on tähän asti ollut kannattava.
Pääkirjoitus”Kristityt viettävät helluntaita Pyhän Hengen vuodattamisen ja kristillisen kirkon perustamisen muistoksi, jotka Raamatun mukaan tapahtuivat juutalaisten helluntaipäivänä, kymmenen päivää Kristuksen...
UutisetKäsi Kädessä -iltoja alettiin keväällä järjestää myös Venäjällä.
UutisetKolmatta kertaa järjestettävä hengellisen musiikin festivaali kokoaa kansaa Leville
13.–15. kesäkuuta.
UutisetHuippusää suosi luterilaisten suurtapahtumaa Jyväskylässä.
UutisetLähi-idässä kristittyjä oli aiemmin noin 20 prosenttia, nyt enää viisi prosenttia.
KolumniOlin muistaakseni yläkoululainen, kun matkustin Etelä-Pohjanmaalle hengelliseen nuorten kesätapahtumaan kaveriporukan kanssa. Perheeni kuului kirkon herätysliikkeeseen, josta sain perintönä r...
MuutMarianne Järvisen mukaan lähetyskentällä tarvitaan ammatti ja sen lisäksi luovuutta ja ideoita Jumalalta.
ArtikkelitHelsingin Sanomien artikkelissa spekuloidaan ajatuksella Amerikan uskonnollisen oikeiston kaltaisen voimakeskittymän syntymisestä Suomeen.
PikavisiittiAfrikassa työskennelleen Tapani Rantajääskön lähetyskenttä on nyt Kittilässä.
MielipideKun eräs älykkö-neiti Thunberg saa koko maailman kuohuksiin ilmastonmuutospuheillaan, niin tarkoittaako se sitä, että totuus kuullaan todellakin lasten suusta? Epäilen kyllä vähän arvoisan nei...
MielipideTarvitsemme aitoa herätystä maassamme. Ensinnäkin raamattuherätystä, jossa me uskovaiset kaikissa seurakunnissa käännymme takaisin Jumalan sanaan ja Kristuksen oppiin, uskon perusteisiin. Tarvitsemme...
MuutArvot ratkaisevat edustajien kannan esimerkiksi eutanasiaan, viinien ruokakauppamyyntiin ja alaikäisten sukupuolenkorjauksiin.
Johtaja-ainesta
Unelmana rakkauden parantamat perheet
Kutsu kantaa yhä
Kun pastorista tuli kiinteistönvälittäjä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!