Kiitollisuus – onnen salaisuus

Olen pohdiskellut viime aikoina paljon kiitollisuutta. Olen lukenut ja opettanutkin siitä. 

Syynä kiinnostukseeni lienee se, että olen tekemässä kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta. Jaksan nyt paremmin kuin koskaan, kun olen tajunnut monien asioiden keskinäisen yhteyden. 

Kiitollisuus vaikuttaa eri tavoin ihmisen hyvinvointiin. Kiitollisuus merkitsee, että emme ota asioita itsestään selvinä, vaan osaamme arvostaa sitä, mitä meillä jo on.
 
Robert Emmonsin ja Michael McCulloughin vuonna 2003 julkaiseman tutkimuksen mukaan kiitollisuuden vaalimisesta on monia mahdollisia hyötyjä. Näitä ovat optimismin ja positiivisten tunteiden lisääntyminen, parempi unen laatu, lisääntynyt toisten ihmisten auttaminen, huomion suuntaaminen pois epäonnistumisista ja pettymyksistä sekä itsetunnon vahvistuminen. Kyky tuntea kiitollisuutta parantaa ihmissuhteita. Pahantahtoinen vertailu muihin ihmisiin vähenee, jolloin myös kateus vähenee. 

Kiitollisuudella on tutkimusten mukaan myönteinen yhteys jopa verenpaineeseen ja immuunijärjestelmään. Sillä on ehkäisevä vaikutus ahdistuneisuuteen, masennukseen sekä yksinäisyyden ja erillisyyden tunteisiin. 

Kiitollisuuden on huomattu vahvistavan kykyä myötätuntoon, anteliaisuuteen ja anteeksiantoon. Myös ilon keskeinen ehto näyttäisi olevan kiitollisuus. Lisäksi kiitollisuuden tunteet suojaavat ihmistä stressaavien elämänkokemusten ja kriisien keskellä. 

Voimme hyvin harjoitella kiitollisuutta esimerkiksi pitämällä päiväkirjaa asioista, joihin olemme elämässämme tyytyväisiä. Kiitollinen ihminen ei ota hyviä asioita itsestäänselvyytenä.

Kiitollisuus ei tietenkään tarkoita ongelmien, surun tai epäoikeudenmukaisuuden vähättelyä tai mitätöintiä. Kun opettelemme olemaan kiitollisia, kiinnitämme huomiomme siihen, mikä on hyvin ja arvokasta elämässämme. Kiitollisuuden aiheita löytyykin paljon. Niitä ovat esimerkiksi usko, seurakuntayhteys, vapaa isänmaa, suomenkielinen Raamattu, auringonnousu, vastaantulijan hymy, rauha, musiikki, sauna, työ…

Ihmiset jakautuvat kahteen ryhmään. On niitä, joista suorastaan huokuu kiitollisuus. Ja sitten on niitä, joiden päällimmäinen elämänasenne on jatkuva tyytymättömyys. Kumpaan joukkoon itse kuulumme? 

Parhaatkaan elämän lahjat, joista saamme päivittäin nauttia, eivät välttämättä tee meistä kiitollisia ihmisiä, ellemme opi tuntemaan Jumalaa, joka kaikki nämä lahjat viime kädessä antaa. Kiitollisuus onkin riippuvuuden tunnustamista hänestä. Sen on myös toisille kertomista Jumalan hyvistä lahjoista ja teoista.

Tämä saa ihmisen kiittämään silloinkin, kun ulkoiset olosuhteet näyttävät kaikkea muuta kuin kiitollisuutta herättäviltä. Daavid kehottaakin itseään Psalmissa 103: ”Kiitä Herraa, minun sieluni, ja kaikki, mitä minussa on, hänen pyhää nimeänsä. Kiitä Herraa, minun sieluni, äläkä unhota, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt.”

Eija Saarenmaa

Kirjoittaja on IK-opiston opettaja, työnohjaaja ja mentori.
Teksti on julkaistu aiemmin Opiston mäeltä -blogissa.31/2018

Muut
Ristin Voitto -lehden numerossa 31 Lukijalta-palstalla ollut kirjoitus ”Pelkkä tasa-arvon puolesta huutaminen ei auta” ei ollut asenteeltaan eikä sisällöltään RV-lehden arvojen ja...
UutisetDaniel Kolenda on ympäri maailmaa kiertävä yhdysvaltalainen evankelista, jonka ajasta ja työpanoksesta suurin osa kohdentuu Afrikan maihin. 
KolumniOlen pohdiskellut viime aikoina paljon kiitollisuutta. Olen lukenut ja opettanutkin siitä. 
PääkirjoitusHelluntai-karismaattisessa kristillisyydessä syvän hengellisyyden ja aidon Kristuksen kohtaamisen puute saattaa tehdä meistä hengellisiä kameleontteja niin opillisesti kuin kokemuksellisestikin. Tämä...
UutisetHelsingin yliopistolle kokoontuu heinä-elokuun vaihteessa yli tuhat eksegetiikan eli tieteellisen raamatuntutkimuksen asiantuntijaa.
UutisetKesän suurimpiin kuuluva evankelioimistapahtuma kokosi väkeä ympäri Suomen.
UutisetJoissakin suomalaismedioissa on kerrottu Bristolin ja Tennesseen yliopistojen uudesta tutkimuksesta sellaisella tulkinnalla, että maallistuminen saa aikaan kansakunnan vaurastumista.
UutisetYhteinen ehtoollisjumalanpalvelus onnistui valmisteluvaiheen käänteistä huolimatta.
UutisetVastikään julkaistu, nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu kirjanen Kutsuvat sitä rakkaudeksi (Sley-media) pyrkii tuoreella tavalla ottamaan osaa ihmissuhteita ja seksuaalisuutta käsittelevään kes...
UutisetTammikuussa järjestettäville Perusta-lehden teologisille opintopäiville saapuu pääpuhujaksi maailmankuulu brittiläinen raamatuntutkija, professori N. T. Wright, joka tunnetaan Jeesuksen ylösnousemukse...
UutisetNatsien ”lopullisessa ratkaisussa” ei kysytty uskonkohteita.
UutisetTänä kesänä tulee kuluneeksi 1030 vuotta siitä, kun nykyisen Ukrainan alueella toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet.
UutisetMonet uskovat lännessä eivät tiedä, miltä tuntuu elää vuorokauden ympäri kuin häkissä, toteaa pakistanilaistaustainen pastori M. El Masih The Christian Postin haastattelussa.

Vaikka Pakistanin...
UutisetSosiaalisen median viestittely ihastuttaa ja vihastuttaa. Ristin Voitto kokosi ruutukäytöksen hyvät tavat.
PuheenaiheOma ammatti voi avata mahdollisuuksia palvella Jumalaa eri puolilla maailmaa.
Miten onHausjärvellä järjestettiin 22.7.2018 luterilaisen seurakunnan ja helluntaiseurakunnan yhteinen ehtoollisjumalanpalvelus osana yhteiskristillistä romanipäivää.
MuutSeneca: Elämän lyhyydestä. Latinan kielestä suomentanut Juhana Torkki. Otava, 2018. Sid. 111 sivua.
ArtikkelitJumalan valtakunta on syntisiä, ulkopuolisia ja eri tavoin köyhiä ihmisiä varten.
Evankeliumin kertomuksessa tuhlaajapojasta Jeesus opettaa jotakin olennaista Jumalan luonteesta ja suhtautumisesta...
PuheenaiheJotkut kristityt ovat kertoneet boikotoivansa yrityksiä, jotka tukevat seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueita. Alkuseurakunnan aikana kristityt asioivat pakanatemppeleiden kanssa yhteistyötä tekevissä...
MuutGillian Myrtle Grimm-Turunen syntyi maatilalla Etelä-Afrikassa, Pohjois-Kapin maakunnassa 25. elokuuta 1948. Rotuerottelu, apartheid, oli tuolloin voimissaan, ja sitä kesti vuoteen 1991. Väestö jaetti...
MuistolleVeljeni Arto näki päivänvalon 14.12.1962 Lappajärven sairaalassa. Arto syntyi perheeseen, jossa oli uskovat vanhemmat. Perheeseen kuuluivat myös isänäiti, Maria-täti ja 11 kuukautta aiemmin syntynyt t...
PikavisiittiMuusikko Asta Kokkarinen käy kesäisin laulamassa kadulla. Samalla hän kuuntelee ohikulkijoiden murheita ja rukoilee heidän puolestaan, jos he niin toivovat.
MuutEija-Riitta Korhola leikittelee ajatuksella, että sekoittaisi herätysliikkeiden puhetavat (Sana 29–30/18).
Helluntailaisten kokouksessa olisi mehukasta puhua niin kuin kunnon pohjalainen körtti, jo...
MielipideJuhannuskonferenssia vietettiin tänä vuonna teemalla ”Tulevaisuus ja toivo”. Säätilojen osalta saatiin nauttia aika perinteisestä juhannussäästä. Lähinnä perjantai-illan sade ja kylmyys koettelivat kä...
MuutLäheisten usko, joka kesti koetustenkin keskellä, jätti pysyvän jäljen nuoren korealaisnaisen sydämeen.
Kun toisen maailmansodan aikainen japanilaismiehitys Korean niemimaalla päättyi, alueen p...
MuutPyhä Henki haluaa käyttää jokaista seurakunnan jäsentä johdattaessaan uskovien yhteisöä.
Jumalan Hengen läsnäolo on elintärkeää yksittäiselle uskovalle, samoin seurakunnalle.
­– Ilman Pyhä...
Yritykset tilaavat Kultalyhdettä – Edessä on korona-ajan joulu, jonka moni vanhus voi joutua viettämään yksin
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
Risto Huvila: Israel solmii diplomaattisuhteita – jännitteet ennallaan?
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!