Karsi, karsi, kirkkaamman kruunun saat

”Miksi täällä on lattia märkä?” mies kysyi vaatehuoneesta.

Olimme olleet lomalla, ja sillä aikaa patteri oli alkanut vuotaa. Tai ehkä se oli vuotanut jo pidempään, kuka tietää: vaatehuoneen lattia oli täynnä laatikoita, joten ongelma oli saattanut pysyä piilossa niiden alla.

Ensimmäiseksi huolestuin pahvilaatikosta, joka oli suoraan vuotokohdassa. Siinä oli nuoruusajan valokuvia, joiden menetys olisi ollut korvaamaton. Onneksi muovikansio oli suojellut kuvia pahimmilta vaurioilta.

Lapsena minulla oli tapana miettiä, mitä pelastaisin huoneestani, jos tulisi tulipalo. Tämä pessimistisempi versio ”Mitä ottaisit mukaan autiolle saarelle”-leikistä lienee saanut inspiraationsa siitä, että isä työskenteli palomestarina.

Päädyin aina Bääbä-lampaaseen. Rakas pehmolelu oli kulkenut mukanani 2-vuotiaasta asti, ja kun jouduin kerran sairaalaan, se pääsi sinnekin ja sai oman tunnisterannekkeen korvansa ympärille.

Nytkin Bääbä oli mukana niiden tavaroiden joukossa, joita kannoimme ulos remontin tieltä. Ja tavaroitahan riitti: vaatehuone osoittautui eräänlaiseksi taikurin hatuksi, josta voi vetää loputtomasti värikkäitä huiveja ja kaniineja. Ehkä siellä olisi ollut myös portti Narniaan, jos olisi katsonut riittävän syvältä.

Nykyään kodin järjestäminen ja tavaroiden karsiminen on muotia. Tunnen itsekin vetoa aihetta kohtaan, koska materian määrä ahdistaa. Tavarat ikään kuin omistavat minut, vaativat huomiota ja hallinnointia. Ihannetilanteeni koin muutama vuosi sitten vaelluksella, kun pärjäsin yli kuukauden kaikella sillä, mitä kannoin rinkassani. Olin jatkuvasti samoissa vaatteissa ja vapaampi kuin koskaan.

En silti kannata radikaalia luopumista. Toki osa roinista on turhia, esimerkiksi pieniksi käyneet vaatteet, jotka olemassaolollaan syyttävät minua siitä, että en mahdu niihin enää. Sen sijaan vanhat valokuvat, postikortit ja muut käytännön elämän kannalta turhat esineet toimivat muistin tukina. Ne kertovat minulle siitä, kuka olen, kun niihin liittyvät ihmiset ovat jo jättäneet tämän maailman.

”Osaan elää niukkuudessa, osaan myös elää runsaudessa”, sanoi Paavali. Osaammeko me? Tuhansien vuosien ajan kaikkea oli vähän. Nyt luonnonvoimien lailla päälle vyöryvä tavaratulva lannistaa ihmistä, joka haluaisi kaikki elämänsä osa-alueet hallintaan. Ydinongelma ei kuitenkaan ole keskiluokkaisen länsimaalaisen ahdistus vaan se, että halpatuotanto on nykyajan suurimpia syntejä. Tavara on heikkolaatuista, ja sen tuottaminen kuormittaa luontoa ja orjuuttaa ihmisiä. Tulisi miettiä enemmän sitä, mitä päästän sisään, kuin mitä heittäisin ulos. Kuinka moni seurakunta miettii hankintojaan tältä kannalta?

On virkistävää päästä joskus näkemään koti, jossa osataan elää runsaudessa, ellei jopa kaaoksessa. Kävin kerran tällaisen perheen luona. Kaikki oli vinksin vonksin ja heikun keikun, eikä kukaan nolostellut tai pyydellyt anteeksi. Kun istuimme olohuoneen sohville, äiti pomppasi äkkiä pystyyn. ”Oi, kakku”, hän huudahti ja poimi leipomuksen sohvatyynyjen välistä. Sitten me söimme sen ja olimme iloisia.


Säde Loponen

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimittaja.


15/2017

UutisetBelgialaisevankelista haluaa laskea ilosanoman välittämisen riman niin matalalle, että jokainen voi ottaa paikkansa.
UutisetHistoriantutkijat olivat Oulussa samaa mieltä siitä, että Jeesus on tutkimuksessa valjastettu palvelemaan monenlaisia aatteita.
UutisetRomanien kansallispäivää vietettiin lauantaina.

– On suuri siunaus romaneille, että seurakunnat avasivat ovensa romaneille, pastori Jani Lindroos kirjoitti Suomen Viikkolehdessä.

– Suomi...
UutisetVapaakristillisen aktiotoiminnan entinen lippulaiva kyntää syvällä. Onnistuuko nousu toista kertaa?
UutisetTänä pääsiäisenä Lontoon katuja ajelee 75 punaista Routemaster-bussiklassikkoa, jotka on koristeltu Jeesuksen sanoilla. Kyseessä on evankeliointikampanja Quote Jesus eli Lainaa Jeesusta, jolla halutaa...
UutisetÄärioikeistolaisten uusnatsien toistuva häirintä ja uhkailu johti juutalaisyhteisön sulkemiseen Keski-Ruotsin Uumajassa, kertoo BBC.

Nordfront-niminen ryhmä oli häirinnyt juutalaisyhteisöä jo j...
UutisetAmerikkalaisen toimittaja-pastorin ja entisen ateistin Lee Strobelin teos Tapaus Kristus (The Case For Christ) julkaistiin tällä viikolla elokuvana Yhdysvalloissa.

Strobelin 1998 julkaistun teo...
MielipideMiten on -palstalla (RV 13) käsiteltiin yllättävällä tavalla konferenssin lasten puuhatelttaa tarkastamatta faktoja tapahtumanjärjestäjältä. Katson tarpeelliseksi oikaista haastattelussa annettuja tie...
MielipideKirjoitan yli kymmenen vuoden takaisista asioista, jolloin työskentelin Kristillisen alkoholisti- ja narkomaanityö ry:n (KAN) toiminnanjohtajana. Halusin luotsata KAN ry:n toimintaa evankeliumin työnä...
MuutKevättalvella ilmestyi samoihin aikoihin kaksi uudemman suomalaisen ylistysmusiikin päivittävää albumia. Ylistysmusiikin ekosysteemihän on sellainen, että tietyt kanta-artistit Suomessa ja ulkomailla...
MuutVanha ja Uusi testamentti sisältävät saman viestin: viaton on kuollut, jotta syyllinen saisi elää.
MuutRistin Voiton Pikavisiitti-palstalla vastaajia pyydetään luonnehtimaan, mitä Jeesus heille merkitsee. Pääsiäisen kunniaksi kokosimme valikoiman vastauksista.

”Hän on uskollinen, vaikka minä ole...
Muut”Seurakunnat tarvitsevat valmiuksia opetustoimintaansa muslimien parissa. Ilman säännöllistä opetusta sosiaalinen auttaminen, niin tarpeellista kuin se onkin, ei kanna toivottua hedelmää.”
UutisetMarkuksen evankeliumista julkaistiin viime viikolla uusi suomennos. Ainutlaatuista on se, ettei sitä nähdä painettuna versiona lainkaan. DigiMarkus-niminen suomennos on maailman ensimmäinen suoraan mo...
UutisetIso Kirja lanseeraa nimen IK-opisto sekä tapahtumapalveluita tuottavan IK-palvelut.
UutisetAikamedia Oy on perustanut vuoden 2017 alussa itsenäisesti toimivan markkinointiviestintäyksikön. Sen tehtävänä on tarjota erilaisia viestintään, mainontaan ja markkinointiin liittyviä palveluja.
...
UutisetHelluntaiseurakuntien hyvä perinne on tarjota seniorityöntekijöille vuotuiset virkistyspäivät, joiden kustannukset katetaan seurakunnissa pääsiäisenä kerättävällä rahalahjalla. Senioripäivät järjestet...
UutisetUudistamisen ihanuus ja vaikeus puhuttavat.
UutisetSuomen satavuotisen taipaleen kunniaksi valmistunut Lasse Heikkilän sävelteos, Suomalaisen messun juhlaversio, soi Miehikkälän kirkossa sunnuntaina 2. huhtikuuta. Messu juhlisti perinteitä vaali...
UutisetPirkanmaan käräjäoikeus luki viime viikolla kavallustuomion Pelastusarmeija Säätiön johtajiin kuuluneelle henkilölle. Hän sai rangaistukseksi vuoden ja neljä kuukautta vankeutta.

Säätiön kierrä...
PääkirjoitusAnteeksianto tarkoittaa toisen ihmisen vapauttamista hänen tekemistään vääryyksistä meitä kohtaan. Anteeksiantamuksen ydin on löydettävissä Jeesuksen sanoista: ”Isä, anna heille anteeksi, sillä he eiv...
Miten onUlkoministeriö julkaisi vastikään valtion ohjelmarahoitusta saavien kehitysyhteistyöjärjestöjen arviointihankkeen tuloksia (RV 14).

Helluntaiseurakuntien Fida sai ranskalaiselta arvioitsijalta...
Kolumni”Miksi täällä on lattia märkä?” mies kysyi vaatehuoneesta.

Olimme olleet lomalla, ja sillä aikaa patteri oli alkanut vuotaa. Tai ehkä se oli vuotanut jo pidempään, kuka tietää: vaatehuoneen lat...
MuutKristityn on aina uudelleen palautettava mieleensä se, mistä uskossa on kyse. Muuten epäolennaiset asiat peittävät olennaisen.
MuutRaamatun sankarigalleriassa on yksi verrattain vähälle huomiolle jäänyt persoona: kukko, joka asusteli jossakin siinä ylimmäisen papin esipihan tuntumassa.

Niin, hän oli ihan tuiki tavallinen k...
ArtikkelitJotta voi ymmärtää Ristin Voiton uutisnäkökulmaa, lehteä on tarkasteltava sen omassa viitekehyksessä. Ristin Voitto, kuten muutkin hengelliset julkaisut, on aikoinaan perustettu mission vuoksi. Julkai...
MuutKolströmin perheen elämässä tapahtui kaksi suurta mullistusta: ensin isän kuolema, sitten hengellinen herääminen.
PikavisiittiMiikkapekka Heikkilä opiskelee toista vuotta journalismia ja näytteli Turun helluntaiseurakunnassa esitetyssä Peset pois -musikaalissa Pietaria. Hänen perheeseensä kuuluu vanhempien lisäksi kaksi pikk...
MuutAnna-Mari Kaskisen mukaan hyvänpuhujat ovat kuin viherkasveja, jotka parantavat yhteisönsä ilmanlaatua (Sana 13/17).

Suljen silmäni ja muistan heidät, hyvänpuhujat matkani varrelta. Heidät, jot...
MuistolleIsämme Pekka Laulajainen sai muuttaa taivaan kotiin 12. tammikuuta 2017 vajaan kahden viikon sairaalassa vietetyn ajan jälkeen. Hän ehti jättämään jäähyväiset perheenjäsenilleen ennen lähtöään. Isä ol...
MuistolleMatti Vilhelm Pesonen syntyi 15.12.1946 Kuusamossa seitsemäntenä lapsena 12-lapsiseen vanhoillislestadiolaisperheeseen.

Isojaon aikaan kotitalo rakennettiin keskelle metsää. Jo silloin poikasen...
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!