Israelin diplomatiaa arabimaitten kanssa 

Alkusyksyllä sovittiin diplomaattissuhteista Israelin ja Arabiemiraattien kanssa. Ketjuun liittyivät lokakuussa Bahrain ja Sudan, ja vielä muitakin arabimaita kiinnostaa suhteitten elvyttäminen juutalaisvaltioon.

 

Sopimusten taustavaikuttajana on ollut Yhdysvaltojen väistyvä presidentti Donald Trump. Yhdysvallat pohjusti asiaa Sudanin kanssa lupaamalla poistaa maa terrorismia tukevien valtioitten listalta. 

 

Vuonna 1979 Israel solmi rauhan Egyptin kanssa ja vuonna 1994 Jordanian kanssa. Diplomaattiset suhteet Persianlahdelle edesauttavat muun muassa tulevaisuuden matkailua. Nyt on jo sovittu viikoittaisista lennoista alueelle ja sieltä Israeliin.

 

Saudi-Arabiakin harkitsee vuorovaikutusta Israelin kanssa. Sen motivaationa on pitää paha vihollinen, Iran, loitolla. Saudien ehtona on, että Israel vetäytyy vuoden 1967 kuuden päivän sotaa edeltäneille rajoille ja sallii Palestiinan valtion Israelin rinnalle. Lisäksi ainakin osasta Jerusalemia tulisi tehdä Palestiinan pääkaupunki. 

 

Sopimusten myötä Israel on siirtänyt tavoitettaan liittää Länsirannan juutalaisasutuksia osaksi valtiotaan. Diplomaattisuhteita ovat erityisen vahvasti arvostelleet Iran, Turkki ja palestiinalaishallinto. Uudet lähentymiset Israeliin tulivat ajankohtaan, jolloin Lähi-idän rauhanneuvottelut ovat käytännössä olleet vuosia pysähdyksissä. 

 

Israel on pattitilanteen vuoksi menettänyt poliittista tukea ulkomailta. Yhdysvallat sen sijaan on Trumpin johdolla osoittanut jopa kasvavaa kannustusta Israelille. Se siirsi vuonna 2018 suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin. 

 

Egyptin ja Israelin rauhansovulta odotettiin aikoinaan vapaata matkustelua sekä hyviä kauppa- ja kulttuurisuhteita. Egypti ei ole kuitenkaan ollut innokas läheiseen rinnakkaiseloon, sillä se on pelännyt menettävänsä uudelleen keskeisen roolin arabiyhteisön parissa, jollei se painosta aktiivisesti Israelia rauhansopimukseen ensin palestiinalaisten kanssa. 

 

Monet Arabiliiton ja islamilaisten maitten yhteisön jäsenistä toivoisivat takavuosien tapaan ankaraa kauppaboikottia Israelia vastaan. Itse asiassa vuonna 1948 määrättyä boikottia ei ole vieläkään täysin purettu.

 

Egyptin nykyisen sotilasjohtajan, presidentti Abdel Fattah al-Sisin johdolla maan asema arabimaailmassa on tasaantunut, ja samalla ääri-islamistinen Muslimiveljeskunta on puristettu maan sisällä oppositioon. Sisikään ei ole silti aktiivinen Israelin suuntaan, jota arabien suuri enemmistö yhä pitää perivihollisenaan. 

 

Diplomaattisuhteilla ei ole isoa merkitystä, jolleivat muslimimaitten päättäjät pyri rohkaisemaan kansalaisiaan asennemuutokseen. Monille muslimeille Israel on edelleen ensisijainen syntipukki Lähi-idän ongelmiin. Juutalaiskansan enemmistölle puolestaan arabinaapurit merkitsevät vahvan epäluotettavia kumppaneita. 

 

 

Heikki Kangas 

Kirjoittaja on erikoistoimittaja, joka on asunut Israelissa vuodesta 1990 lähtien. 
47/2020

PääkirjoitusPerjantaina 20. marraskuuta vietetään lapsen oikeuksien päivää. Sen kunniaksi liput nousevat salkoihin. Lasten oikeuksien yleissopimus on maailman eniten ratifioitu ihmisoikeussopimus. L...
UutisetMika ja Rommy Yrjölä tekevät kaikkensa varjellakseen avioliittoaan, lapsiaan ja yhteistä näkyään hengellisen työn haasteiden keskellä.
UutisetDonald Trump ja Joe Biden ovat olleet viime viikkoina myös suomalaisten kristittyjen arvioinnin kohteina. Mitä kannanotoista voidaan havaita?
Raamatun äärelläMenneiden yksipuolisuuksien ja nykyisen elinvoimakriisin tunnistaminen on tärkeää. Mutta vielä tärkeämpää on löytää todellisia elävän hengellisyyden ja uudistumisen lähteitä.
ArviotLeo Kunnas: Matkalla. Aikamedia 2020.Musiikin monitoimimies Leo ”Leka” Kunnas on marssittanut joukon eturivin muusikoita studioon. Tuloksena on hieno instrumen...
UutisetEvankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous käsitteli marraskuun alussa kirkon ajankohtaisia kysymyksiä.


Osan seurakunnista menettäessä hiljalleen taloudellisen kantokykynsä...
KolumniAlkusyksyllä sovittiin diplomaattissuhteista Israelin ja Arabiemiraattien kanssa. Ketjuun liittyivät lokakuussa Bahrain ja Sudan, ja vielä muitakin arabimaita kiinnostaa suhteitten elvyttämin...
UutisetLapsi- ja nuorisotyön tärkeitä paikkoja hoitaa ikääntynyt mutta motivoitunut joukko.


Leirikeskuksissa eri puolilla maata on taas nostettu laitureita, haravoitu nurmikoita, kasattu kes...
UutisetKaakkoisafrikkalainen Malawi suunnittelee CBN Newsin mukaan suurlähetystön avaamista Jerusalemiin. Malawin ulkoministeri Eisenhower Mkaka esitteli aikeen vieraillessaan hi...
UutisetLeo Kunnas
Matkalla
Aikamedia 2020

Musiikin monitoimimies Leo ”Leka” Kunnas on marssittanut joukon eturivin muusikoita studioon. Tuloksena on hieno instrumentaali...
UutisetLokakuun viimeinen viikonloppu oli lähetysjärjestö Fidassa historiallinen. Ensimmäistä kertaa Fidan ja helluntaiseurakuntien lähetit eri puolilta maailmaa tapasivat toisensa virtuaalisilla lähetti...
PikavisiittiAino Hintikkaa jännitti aikanaan aloittaa työ kehitysvammaisten parissa.
ArtikkelitOtsikon kysymys on ehkä yksi elämän tärkeimmistä, ja sen esittäminen vaatii erittäin paljon rohkeutta. Minkälaista ilmapiiriä levitän ympäristööni eli miten ilmaisen itseäni? Olenko aina oikeassa...
Muut”Jos tämä tyttö jää elämään, hänellä täytyy olla jokin tärkeä tehtävä, kunnanlääkäri lausui evankelista Anneli Örnistä tämän sairastaessa lapsena.
UutisetKristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kertoi Radio Dein Ex-Criminals-ohjelmassa, että jotkut papit ja pastorit ovat pyytäneet häntä arvioimaan saarnatekstejä sii...
Uutiset– Kun hyväksyy kutsun olla pastori, tulee elää tavalla, joka kunnioittaa tätä valtuutusta –-. Kun tämä ei tapahdu, on tehtävä muutos, Hillsong New Yorkin pastori Carl Lentz postasi ...
Berliiniin nousee kolmen uskonnon yhteiskirkko 
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!