Perjantai 23. lokakuuta.
Nimipäivää viettää Severi, Severin, Sören
Julkaistu 22.7.2015 18:30

Älä pysy rauhallisena

“Keep calm and carry on.” Olen nähnyt tämän iskulauseen (suom. ”pysy rauhallisena ja jatka eteenpäin”) lukuisia kertoja muun muassa postikorteissa, julisteissa, t-paidoissa ja koristetyynyissä. Joku päivä sitten pysähdyin miettimään, mikä sen viesti on.

 

Wikipedia tietää, että alun perin lause keksittiin Ison-Britannian hallituksen toisen maailmansodan alkuvaiheessa julkaisemaan propagandajulisteeseen. Julisteen tarkoituksena oli kohottaa kansan mielialaa ja ehkäistä paniikkia. Siinä voikin kuulla tyynnyttäviä sävyjä, kuten ”ei hätää, otetaan rauhallisesti”.

 

Tulkitsisin iskulauseen sisältämän viestin nyky-yhteiskunnassa kuitenkin hiukan toisin. Kuulen sanonnassa ihanteen tyynestä ulkokuoresta ja eteenpäin porskuttamisesta, tuli mitä tuli. ”Älä itke”, ”älä tee tästä numeroa”, ”ole vahva”. Niin ikään näen siinä yhteyden karjalaiseen sananlaskuun: ”Ilo pintaan, vaikka sydän märkänis.”

 

Väitän, että tällainen ihanne on paitsi epäraamatullinen myös epäterveellinen. Psykologit tietävät, että tukahdetut tunteet purkautuvat jossakin vaiheessa monenlaisina psyykkisinä ja fyysisinä oireina.

 

Vapahtajamme, joka tietää ihmisen käyttöohjeen, antoikin esimerkin ihmisyydestä, jossa kaikki tunteet ovat sallittuja. Hän ei häpeillyt paljastaa sisintään heikkoudenkaan hetkellä ja pyytää apua. ”Olen tuskan vallassa, kuoleman tuskan. Odottakaa tässä ja valvokaa minun kanssani”, Jeesus sanoi opetuslapsilleen pitkäperjantaina.

 

Väitän myös, että sisimmän todellisten tunteiden ja ajatusten pimittäminen estää todellisen yhteyden kokemisen. Raamatullinen elämä sisältää jatkuvan valmiuden avata oma sydän Jumalan tutkittavaksi ja kohdattavaksi. Tällainen valossa vaeltaminen saa apostoli Johanneksen mukaan aikaan yhteyttä myös toisiin ihmisiin (1. Joh. 1:7).

 

Yhdysvaltalaisen Houstonin yliopiston sosiaalityön professori Brené Brown kiteyttää edellä kuvatun elämäntavan kyvyksi elää haavoittuvaisesti. Kuusivuotisessa yhteyttä käsittelevässä tutkimuksessaan hän huomasi tämän ominaisuuden yhdistävän ihmisiä, joilla oli vahva yhteyden ja rakastetuksi tulemisen kokemus. Haavoittuvuus ilmeni muun muassa uskalluksena tulla nähdyksi sellaisenaan ja rakastaa kokosydämisesti, vaikka ei olisi takeita vastarakkaudesta.

 

Jotain tällaisen elämän kaipuusta kertoo se, että Brené Brownin aiheesta pitämä puhe yhdysvaltalais-kanadalaisella Ted.comsivustolla on saanut yli 20 miljoonaa näyttöä. Samat ihmiset, jotka juovat aamukahvinsa Keep calm and carry on -mukista, kaipaavat lupaa olla heikko ja haavoittuvainen – ja tulla rakastetuksi sellaisenaan.

 

Siksi antaisinkin sloganista poikkeavan ohjeen: Älä pysy rauhallisena, jos suru, pettymys tai ilo etsivät ulospääsyä. Älä jatka eteenpäin yksin. Avaa itsesi ja aidot tunteesi Jumalalle ja ihmisille. Vain niin voit kokea todellista yhteyttä.

 

Elina Rautio

 

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimittaja.Jaa
Yritykset tilaavat Kultalyhdettä – Edessä on korona-ajan joulu, jonka moni vanhus voi joutua viettämään yksin
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
Risto Huvila: Israel solmii diplomaattisuhteita – jännitteet ennallaan?
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!