Keskiviikko 1. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Raita, Pulmu, Harald
Julkaistu 17.7.2017 08:40

Ystävyyden salaisuus

Pasi Parkkila

1980-luvulta lähtien on Suomessakin vietetty erityistä ystävänpäivää. Ystävä-sanalle ei ole varsinaisia vastineita sukukielissämme, eikä sanan alkuperä ole tiedossa. Raamatun lehdiltä saatamme muistaa, että Aabraham oli Jumalan ystävä, Daavidilla oli ystäviä ja että Jeesus kutsui opetuslapsiaan ystäviksi.

 

Sanakirja liittää ystävyyteen merkitykset kiintymys, luottamus, arvonanto. Ystävä on joku, johon on kiintynyt, jonka kanssa mielellään seurustelee ja johon luottaa ja joka suhtautuu minuun vastaavalla tavalla. Ystävä-sanaa käytetään myös suhteesta johonkin, josta pitää, jota arvostaa, suosii ja harrastaa.

 

Mikä ystävyydessä on tärkeintä? Jos asiasta tehtäisiin gallup, vastauksissa saatettaisiin mainita muun muassa aito hyväksyminen, asioiden, tunteiden ja kokemusten jakaminen, kiintymys, luottamus, yhdessä tekeminen ja ilo.

 

Ystävä hyväksyy ja on rinnalla huonoinakin päivinä. Ystävyys voi olla sukulaisuutta vahvempi side ihmisten välillä. Puhutaan sydänystävistä. Eri-ikäisetkin voivat olla ystäviä keskenään. Suhde omiin vanhempiin tai lapsiin voi ajan oloon kasvaa ystävyydeksi. 

 

 

Ihmisen henkiselle hyvinvoinnille ystävät ovat tärkeitä. Entisajan tiiviimpi sukuyhteys on ainakin osittain korvautunut ystävillä. On opittu ”somettamaan”, mutta se ei silti korvaa perinteistä keskustelua ja yhdessäoloa. Ihminen kaipaa ihmistä, ja meidät on luotu olemaan yhteydessä toistemme kanssa. Seurakuntakin on tällainen yhteyden paikka.

 

Ystävät eivät ole täydellisiä, pettymyksiä tulee, ja niitä pitää opetella käsittelemään. Avoin keskustelu, anteeksi antaminen voivat eheyttää rikkimenneen ystävyyden. Pitkän avioliiton salaisuuteen voi kuulua puolison kokeminen ja kohteleminen myös ystävänä, jota arvostaa ja kuuntelee ja jonka kanssa elämää jakaa.

 

Mikä on ystävyyden salaisuus? Mitä sitä kautta saa? Yksi asia, jonka hyvän ystävyyden kautta voi kokea, on hyväksytyksi tuleminen. Sitä voisi kutsua myös armahdetuksi tulemiseksi. Toinen ihminen osoittaa hyväksyvänsä minut sellaisena kuin olen ja vieläpä pitävänsä minusta. Armahtaminen riisuu aseista, emme ole kilpailijoita tai uhkia toisillemme. Olemme samalla puolella yhdessä menossa eteenpäin. Elämä on tarpeeksi hankalaa ilman ihmisten välistä nokitteluakin. Ystäviä tarvitaan, jotta koemme itsemme ihmisiksi ja koemme kuuluvamme toisten joukkoon. Ystäviä tarvitaan jakamaan ihmisyyttä, tarjoamaan olkapäätä, kun sitä tarvitaan, itkemään ja iloitsemaan yhdessä, harrastamaan yhdessä. Jo koulussa pyritään opettamaan, että kaikki otetaan mukaan ja kaikkia kohdellaan ystävällisesti. 

 

Hyvin onnellinen voi olla se, joka on Jeesuksen kanssa löytänyt ystävyyden, jakamisen, armahdetuksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksen. Hänen kanssaan ystävyys on 24/7.

 

Ehkä mekin voisimme joskus virttä mukaillen laulaa: ”Ystävä sä aikuisten, katso minuun suurehen, minne käynkin maailmassa…”.

 

Yksi hyvä paikka nähdä ja tavata ystäviä ja ehkäpä saada uusiakin on 25.–26. elokuuta Iso Kirja -opiston alueella järjestettävä Youth Celebration -tapahtuma (www.youthcelebration.fi).

Jaa
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!