Lauantai 28. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Armas
Julkaistu 13.4.2017 12:45

Ylösnousemukseen uskominen – toiveajatteluako?

Pääsiäisen ydinsanoma liittyy Jeesukseen, hänen kuolemaansa ja ylösnousemukseensa. Jeesuksen kuolema ja siihen liittyvät tapahtumat antavat synkän kuvan ihmisistä ja ihmisten toimista. Ylösnousemus puolestaan avaa valoisat näkymät: ihmisiä piinannut kuolema on voitettu. Raamatun mukaan Jeesuksen ylösnousemus ei koske vain häntä itseään vaan on osoitus ja tae siitä, että kaikki ihmiset nousevat ylös. Kuolemalla ei ole viimeistä sanaa. Ihmisyksilöiden olemassaolo ei pääty kuolemaan.

 

Mutta kuulostaako tämä liian hyvältä ollakseen totta? Onko kyse pelkästä toiveajattelusta, kuten toisinaan kuulee sanottavan? Onko usko ylösnousemukseen niiden ihmisten toiveajattelua, jotka eivät kestä tämän elämän todellisia ja kovia realiteetteja? Tämän näkemyksen mukaan usko ylösnousemukseen tarjoaa lohtua ja toivoa siitä, että joskus elämä olisi toisenlaista. Kyse olisi ihmismielen illuusioista, eikä usko ylösnousemukseen näin ollen kuvaisi asioiden todellista tilaa.

 

Kun ottaa huomioon ihmisten taipumuksen erilaisiin itsepetoksen muotoihin, tämä skeptinen ajatus ei ole mahdoton.

 

Toiveajattelua esiintyy kuitenkin myös toisenlaisessa muodossa. Raamatussa oppi ylösnousemuksesta liittyy vahvasti ajatukseen tuomiosta. Raamatun tekstit osoittavat, että on olemassa vanhurskaiden ja väärien ylösnousemus (Ap. t. 24:15) ja elämän ja tuomion ylösnousemus (Joh. 5:29). Tämä voi tuntua epämiellyttävältä, koska jo tuomion mahdollisuus ulottaa vaatimuksia tähän nykyiseen elämäämme: se miten elämämme käytimme, tulee ylösnousemuksessa tarkasteltavaksi ja arvioitavaksi.

 

Tästä syystä raamatullinen opetus kuoleman jälkeisestä ylösnousemuksesta ja tuomiosta on voi saada jonkun toivomaan, ettei se pidä paikkaansa. Tällainen tulevaisuudennäkymä voi johtaa toiveajatteluun siinä muodossa, että ylösnousemusta ei ole.

 

Olemme siis jälleen tekemisissä toiveajattelun kanssa.

 

Voimmeko sitten tietää, onko kumpikaan näistä vaihtoehdoista totta? Tuleeko tulevaisuus näyttämään, mikä on toiveajattelua ja mikä ei?

 

Jos ylösnousemusta ei ole, ei ole ketään toteamassa, että ylösnousemukseen uskoneiden usko oli toiveajattelua. Jos ylösnousemus sen sijaan tapahtuu, tilanne on toinen.

 

Silloin ylösnousemuksen kieltäjien usko osoittautuu julkisesti toiveajatteluksi.

Jaa
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!