Tiistai 18. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Kaino
Julkaistu 16.11.2018 11:22

Vinon lampun hurma

Tiina Arvola

Aarteenetsintä on sitten kivaa vielä lähes viisikymppisenäkin. Eräänä kauniina päivänä maleksin tuttuun tapaani kirpputorilla. Silmäni iskivät upeaan lamppuun, jossa oli erikoisen mallinen kukkia täyteen maalattu lasinen kupu. Kuvun reuna oli aaltoileva ja epäsymmetrinen. Lampusta näki heti ensi silmäyksellä, että se oli nähnyt ainakin kansalaissodan ja Lapin sodan, muutaman lamakauden ja tietokoneen syntyhistorian. 80 euron hintalappu sai kuitenkin lampun jäämään myymälään.

 

Armaalleni mainitsin lampusta ja hänkin innostui lähtemään kanssani seuraavana päivänä tervehtimään kaunistusta. Hän tutki lamppua tarkemmin ja havaitsi sen olleen alkujaan öljylamppu, joka oli sittemmin sähköistetty. Tinkimisen tuloksena hinta tippui viiteenkymppiin, ja lamppu lähti kotiimme, jossa se pääsi paraatipaikalle olohuoneen kiinalaisen kaapin päälle.

 

Odotin malttamattomana iltoja, jolloin lampun kauniit aaltovarjot pääsivät oikeuksiinsa seinälle. Istuin usein vain aloillani katsellen hämärtyvää iltaa ja upeaa lamppua.

 

* * *

Puoli vuotta lampun ostamisen jälkeen armaani sai minut houkuteltua eräälle rompetorille ja vieläpä toiselle puolelle Suomea vanhaan Mersuunsa varaosia etsimään. Hiukan vastahakoisesti maleksin hänen perässään, mutta olenhan luvannut rakastaa vastamäessäkin, joten siellä sitä oltiin.

 

Rompetori oli suuri ulkoilmatapahtuma, ja lopulta pääsimme alueen toiselle puolelle, jossa oli myös naismakuun sopivia tavaroita. Eräällä pöydällä oli suuri alennuslappu, ja lapun takaa pilkisti tutun näköinen lasikuvun aaltoreuna. Siellähän nökötti kotikaunistus lamppumme pikkusisko.

 

En uskonut silmiäni vaan puhua pajatin armaalleni, jonka aivot olivat vielä ajovaloumpioiden ja uusien rengashankintojen lumoissa. Hintalappu lampulla oli vain kymmenen euroa. Eläköitymässä oleva antiikkikauppias kertoi, että lamppu oli ollut hänen suvullaan todistetusti yli kuusikymmentä vuotta, ja oli ollut jo ostettaessa vanha. Hienohelmalamppu lähti kotiimme sanomalehteen käärittynä ja pääsi kaunistamaan olohuoneemme toista pöytätasoamme.

 

* * *

Eräänä iltana istuin nauttimassa lamppujen lämpimästä varjovalosta. Siinä istuessani tajusin, pikkusiskolampusta lähtevä varjo taitaa olla hiukan vino. Menin lampun luo ja koetin vääntää lasikuvun jalkaa suoremmaksi, mutta se ei onnistunut. Kaunistukseni oli ollut joko jo tehtäessä vino tai mennyt historian saatossa vinoksi. Tämä ei kuitenkaan himmentänyt silmissäni lampun hurmaa.

 

Olisinkohan minäkin Jumalan silmissä kaunis, vaikka elämä olisi lyönyt varttani vinoon ja sieluuni lommoja? Muistaakseni ainakin pyhäkoulussa niin kerrottiin.Jaa
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!