Perjantai 21. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Keijo
Julkaistu 17.8.2018 13:57

Uskovat ovat idiootteja

Miika Tolonen

Prinssi Lev Nikolajevitš Myškin, Fjodor Dostojevskin Idiootti-teoksen päähenkilö, ei ole idiootti. Päinvastoin, hänen ajatuksenjuoksussaan ei ollut mitään heikkoa. Hänet kuitenkin ajoittain nähtiin idioottina.

 

Syynä tähän oli se, että prinssi pyrki hyväuskoisesti elämään Jumalan valtakuntaa todeksi omassa ajassaan. Prinssin omaksuttujen ideaalien ja yhteiskunnan koettujen realiteettien yhteentörmäys saa aikaan hullunkurisia tilanteita. Hänen oikeudentajunsa, nöyryytensä ja rehellisyytensä sai hänet toimimaan tavoilla, jotka eivät aina vaikuttaneet tolkullisilta hänen aikalaisilleen.

 

Dostojevskin Idiootti on hieno kuvaus kristillisestä todistuksesta ja aikalaiskritiikistä. Ihmisten oletukset järkevästä toiminnasta asettuvat uuteen valoon Jumalan valtakunnassa.

 

Mennoniitat Yhdysvalloissa voivat toimia hyvinä esimerkkeinä idiooteista. He ovat usein tulleet tunnetuiksi siitä, etteivät he haasta ihmisiä oikeuteen, vaikka siitä koituu heille itselleen ansionmenetystä tai muuta vahinkoa. Ympäröivä kulttuuri pitää itsestään selvänä, että tietyissä konfliktitilanteissa yksilöllä on lain tarjoama oikeus vaatia oikeuksiensa toteutumista lakiteitse. Mennoniittojen käsitys kristinuskosta saa heidät luopumaan kyseisestä kansalaisoikeudesta. Idioottimaista?

 

Nykykristillisyydessä ilmenee monenlaista idiotismia, mutta löytyykö oikeanlaista kristillistä idiotismia? Mikä kristittyjen elämässä voisi olla sellaista, mikä ei ole ymmärrettävää ilman Jumalan valtakuntaa?Jaa
Auttaja välttää romahduksen, jos hän pitää huolta itsestään
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!