Tiistai 18. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Kaino
Julkaistu 30.11.2018 14:10

Tekoäly tulee ja ilmasto muuttuu – olemmeko valmiit?

Lari Launonen
Ihmiskunta on ennennäkemättömien haasteiden edessä. Näitä ovat esimerkiksi ilmastonmuutos sekä arkeemme vaikuttavan teknologian ja tekoälyn kehitys. Kristittyjen tulisi reagoida näihin ilmiöihin ”terveen harkinnan hengessä” ja omasta maailmankatsomuksestaan käsin.

 

Vaikka Suomessakin on ilmastonmuutoksen kieltäviä kristittyjä, etenkin monet nuoret aikuiset suhtautuvat kriisiin vakavasti ja muuttavat elintapojaan kestävämmiksi. Yksi kristillinen reaktio ilmastokriisiin on harjoittaa perinteistä hyvettä, kohtuullisuutta. Ilmastonmuutos kun on ainakin osittain seurausta länsimaisen elämäntavan ahneudesta ja kohtuuttomuudesta. Kohtuullisuuden tulisi ylipäätään olla kristitylle tavoiteltava luonteenpiirre.

 

* * *

Kristillinen reaktio teknologian ja tekoälyn kehitykseen on vaikeampi kysymys. Vaikka teknologian avulla evankeliumi leviää suljettuihinkin maihin helpommin kuin koskaan, on syytä suhtautua kriittisesti esimerkiksi siihen, miten hallitseva rooli älypuhelimilla on myös kristittyjen arjessa.

 

Kun ylistyslaulun alkaessa nostamme kädet taltioidaksemme kauniin hetken Instagramiin, ei kyseessä ole hengellisesti neutraali teko.

 

Kristitty journalisti Tony Reinke esittää teoksessaan 12 Ways Your Phone Is Changing You (12 tapaa, miten puhelimesi muuttaa sinua, Crossway 2017), että älypuhelinkulttuuri tekee meidät muun muassa addiktoituneeksi häiriöille, totuttaa meidät salaisiin paheisiin ja saa janoamaan välitöntä hyväksyntää ”tykkäysten” muodossa.

 

Tekoälyn kehitykseen liittyen luterilainen filosofi Aku Visala on todennut, ettei ongelma ole niinkään se, että koneista tulee ihmisen kaltaisia, vaan se, että ihmisistä tulee koneen kaltaisia. Toisin sanoen jos tulevaisuudessa robotit huolehtivat raskaista asioista, kuten vanhusten ja vammaisten hoidosta, ja esimerkiksi seksifantasioiden toteuttaminen tulee mahdolliseksi virtuaalilaseilla tai seksirobotin kanssa, on vaarana, että kadotamme jotakin oleellista ihmisyydestämme.

 

* * *

Tulevaisuustutkija Jari Metsämuuronen sivusi nykyajan eri haasteita puheessaan Helluntaiherätyksen työntekijöiden Syyspäivillä lokakuussa. Kulttuurin kohtaamista käsiteltiin myös Visio-konferenssin paneelikeskustelussa Tampereella syyskuussa. Hyvä niin, sillä viisas kristillinen reaktio ilmiöihin edellyttää yhteistä teologista pohdintaa.

 

Seurakuntien vastuunkantajien kouluttajana IK-opistolla on vastuu siitä, että myös helluntailiikkeessä on henkisiä ja älyllisiä resursseja aikamme kysymysten kohtaamiseen. Keskustelu ei saa jäädä vain aiheista kiinnostuneiden teologien ja pastoreiden väliseksi; sen tulee tavoittaa myös seurakuntalaiset.

 

Kuluvana syksynä IK-opistossa ensimmäisen vuoden opintoihin kuuluvaa Kristillinen maailmankuva -kurssia on opetettu myös monimuotokurssina viikonloppuisin. Kurssille on löytänyt tiensä ihmisiä yhteiskunnan eri alueilta, joita kaikkia kiinnostaa ymmärtää kristillistä uskoaan syvemmin. Vaikka kurssilla ei käsitellä ilmastonmuutosta tai tekoälyä, pureutumalla ajan kanssa Raamattuun ja kristilliseen teologiaan löydämme aarteita, joista voimme ammentaa Jumalan viisautta myös näihin ilmiöihin.

 

Ennen kaikkea kristillisen reaktion nykyajan haasteisiin täytyy tulla lihaksi uskovien arjessa. Vain tällä tavalla kristinusko voi olla aidosti ympäröivään kulttuuriin vaikuttava voima.Jaa
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!