Keskiviikko 2. joulukuuta.
Nimipäivää viettää Anelma, Unelma, Beata, Beatrice
Julkaistu 19.5.2017 15:23

Radikaali tasapaino

”Jarrumiehiä tarvitaan”! Olet saattanut kuulla tämän viisauden joskus, ja olen itsekin sitä ajoittain puolivakavissani ehdottanut. Jarrumiehet aloittavat lauseen: ”Kyllä, mutta…” Sen jälkeen he tuovat esille näkökulman, joka yleensä tasapainottaa ehdotettua ajatusta. Jarrumiehet haluavat harvoin estää asian toteutumisen, mutta sen tulisi toteutua hallitusti ja rauhallisessa aikataulussa ja sen toteuttamisessa tulisi ottaa huomioon muitakin viisauksia.

 

Tasapainottavaa näkökulmaa tarvitaan varsinkin moniin käytännön teologisiin ajatuksiin. Vai mitä sanot esimerkiksi näistä:

 

”Henkilön pitää saada kuulua yhteisöön, ennen kuin häneltä voidaan edellyttää muutosta (pyhitystä)”. Kyllä, mutta samalla pitää olla rehellinen ihmiselle, joka tulee seurakuntaan. Kalastelu ei saa olla epärehellistä.

 

”Evankelista on huono pastori”. Kyllä, mutta joku evankelistan kutsun saanut voi silti olla paljon parempi pastorin tehtävässä kuin huonosti hommansa hoitava paimen.

 

”Jos ei ole visiota, seurakunta ei menesty”. Kyllä, mutta joskus on parempi yksinkertaisesti tehdä hyviä asioita kuin yrittää arvailla, mihin niiden tekeminen johtaa. Saatetaanhan ihan vahingossakin mennä oikeaan suuntaan.

 

Jokaiseen hyvään väitteeseen löytyy siis aina viisas, tasapainottava näkökulma. Asioiden yksinkertaistamisellakin on paikkansa, mutta se saattaa toisinaan olla esteenä paremmille näkökulmille.

 

Silti jarrumiesmentaliteettiin liittyy usein myös ongelma. Se ei ole viisauteen ja tasapainoon pyrkimisessä vaan väkivaltaisessa tasapäistämisessä. Koska jarrumies ei näe tekeillä olevassa toiminnassa tasapainoa, hän pyrkii jarruttamaan muiden intoa ja vauhtia – tai pahimmillaan vain olemaan oikeassa.

 

Saksalainen Christian Schwartz, Seurakunnan luontaisen kehityksen ohjelman johtaja, pitää mallinsa ytimenä ajatusta, jota hän kutsuu nimellä ”radikaali tasapaino”. Sen perusajatuksena on ottaa huomioon Jumalan valtakunnan moninaisuus ja tasapaino ja pyrkiä siihen. Tähän ei kuitenkaan pyritä jarruttamalla sitä, mikä on valmiiksi hyvää, vaan ottamalla huomioon heikkoudet ja kasvamalla niissä. Yksilön on hyvä pyrkiä radikaaliin tasapainoon, mutta erityisesti seurakuntina siihen kasvaminen on kriittisen tärkeää. Seurakunnissa voimme paikkailla toistemme heikkouksia jossakin määrin, mutta jos koko seurakunta on vinossa, se kaatuu tai kulkee ympyrää.

 

Rakkauden ja terveen harkinnan hengen täyttämiä ”jarrumiehiä” tarvitaan seurakuntien päätöksenteossa. Viisas ”jarrumies” ei sammuta intoa vaan on itse apuna ja tukena, tuomassa radikaalia tasapainoa.

Jaa
Ruoka-apu niukentunut, vaikka tarvitsijoita enemmän
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!