Torstai 9. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Elias, Eelis, Eljas, Elias, Elis, Eliel
Julkaistu 2.11.2016 09:29

Pro Patria – isänmaan puolesta

Marko Halttunen

Muistan, kun alakouluikäisenä pikkupoikana katselin koulun juhlasalin seinälle kiinnitettyä plakaattia, jonka otsikkona oli ”Pro Patria”. Myöhemmin ymmärsin otsikon merkityksen: plakaatissa oli lueteltu ne kotikylän miehet, jotka olivat kaatuneet sodassa isänmaan puolesta. Monet heistä olivat kuolleet hyvin nuorina.

 

Pienen Suomen taistelu suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa vastaan on yksi sotahistorian merkittäviä lukuja. Suomessa taistelun tunnuslauseeksi muodostui ”kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta”. Uskonto tarkoitti siihen aikaan kristinuskoa. Sodan aikana etsittiin turvaa Jumalasta valtiojohtoa myöten.

 

Päinvastoin kuin diktaattori Stalin, joka uhosi ateismin nimissä, presidentti Kyösti Kallio rukoili ja kehotti myös kotirintamaa rukoukseen ja Raamatun lukemiseen: ”Esi-isämme ovat vuosisatojen kuluessa, sekä ahdingoissa ja vainoissa että rauhan päivinä ammentaneet Raamatusta elämää, voimaa ja lohtua. Nykyhetkenä kansamme tarvitsee Jumalan sanan uudesti luovaa voimaa. Omaksukaamme nöyrällä sydämen uskolla sen siunaukset.”

 

Uhka ulkoa vai sisältä?

Seitsemänkymmentä viime vuotta Suomi on saanut nauttia rauhan päivistä ja kehittyä yhdeksi maailman huippumaista. Nykynuoriso saattaa kuulla tarinoita sodasta enää isoisovanhemmiltaan. Itsenäisyydestä on tullut itsestäänselvyys. Tapahtumat maailmalla, terrorismi, jännitteiden lisääntyminen Itämerellä ja Venäjän odottamattomat liikkeet ovat kuitenkin viime aikoina horjuttaneet turvallisuuden tunnetta.

 

Lienee silti syytä kysyä, kohdistuuko uhka isänmaalle ulkoa vai sisältä, menneisyydestä vai nykyisyydestä. Onko uusateistinen ideologia hävittänyt tästä maasta salakavalasti, ilman panssarivaunuja, uskon Jumalaan, maan ja taivaan Luojaan, sekä Kristukseen kaiken Lunastajana?

 

Onko kodin – perheen ja avioliiton – merkitys yhteiskunnan perusyksikkönä hajonnut ? Perhe paitsi tarjoaa turvallisen viitekehyksen vanhempien ja lasten yhteiselämälle, myös turvaa väestön uusiutumisen jatkossa. Tilastojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä syntyvyysvaje, vaikka enemmän puhutaankin talouden kestävyysvajeesta.

 

Rukoillen juhlavuoteen

Ensi vuonna, jos Jumala suo, Suomi juhlii itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlavuotta. Vuonna 2017 tulee kuluneeksi myös 500 vuotta reformaatiosta, joka loi pitkälti henkisen pohjan maallemme. Uskonpuhdistuksen hengessä Mikael Agricola, suomen kielen isä, käänsi Raamatun suomeksi. ”Iso kirja” on ollut kansamme aarre jo vuosisatojen ajan.

 

Suomen vapaakristilliset yhteisöt liittyvät juhlavuoden viettoon kokoontumalla yhteen juhannusaattona 2017 Keuruun Isossa Kirjassa. Konferenssin teemana on ”Suomalainen usko”, jolla halutaan muistuttaa Jumalan armosta ja uskon voimasta, jotka voivat kantaa meitä suomalaisia myös näinä epävarmuuden päivinä.

 

Juhlavuoteen valmistaudutaan jo tämän vuoden marraskuun lopulla pidettävällä rukoustapahtumalla ”Isänmaan puolesta”. Tapahtumaan toivotaan rukoilijoita kaikkialta Suomesta. Raamattu kehottaa rukoilemaan myös ”kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää – – että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden.” (2. Tim. 2:1–4.)

 

Isänmaan puolesta -rukoustapahtuma 25.–26.11.2016

wwww.isokirja.fi/kurssi/isanmaanpuolestaJaa
Eväät elämään -lipaskeräys siirtyy syksyyn – somessa kampanja näkyy jo keväällä
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!