Torstai 9. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Elias, Eelis, Eljas, Elias, Elis, Eliel
Julkaistu 4.7.2018 12:30

Pori Jazzista Prideen: Miksi pelkään kulttuurisotaa

Lari Launonen

Kesäkuun helteissä moni konservatiivikristitty koki olonsa tukalaksi. Porijazz-pöly laskeutui hitaasti, ja Pride-tapahtumaa asettuivat tukemaan koko kansan toimipisteet, kuten Posti, Prismat ja Kela.

 

Monien mielissä ja Facebook-seinillä kyti kysymys: nytkö se sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaus viimein viedään?

 

Ei kai. Pori Jazz ja Pride ovat itse asiassa esimerkkejä sananvapauden toteutumisesta. Verrataanpa Venäjään. Olisiko itänaapurissa kansalaisten mielipidevyöry Twitterissä saanut aikaan silmäätekevän vaikuttajan erottamisen siksi, että tämä on lausunut jotain negatiivisen kuuloista seksuaalivähemmistöistä? Olisiko Putinin valtakunnan kansalaisilla mahdollisuus julkisesti marssia homoseksuaalien olemassaolon ja oikeuksien puolesta pelkäämättä joutuvansa pidätetyiksi tai väkivallan kohteiksi?

 

Elän mielelläni maassa, jossa kansalaisilla on valtaa. Vaikka osa kansasta käyttääkin tuota valtaa minun arvojeni vastaisesti.

 

* * *

Silti sanan- ja mielipiteenvapaus on myös uhanalainen laji. Sitä täytyy suojella.

 

Pride-viikolla asian nosti esiin Kuntokauppa.fi. Kun muun yritykset marssivat Priden tahdissa, lanseerasi Kuntokauppa.fi “Seepra-viikon”, myyden mustavalkoisia kuntovälineitä alennuksella ja puolustaen valkoista kaikkein suvaitsevampana värinä. Valkoinen kun kätkee sisäänsä sateenkaaren värien ohella myös ruskean, harmaan ja “sisustajien suosiman beigen”, kuului selitys.

 

Kampanjan vakava pointti koski “mielipiteen, sanan- ja uskonnonvapautta rajoittavaa tunnelmaa”, jota kaupanväki oli aistinut yhteiskunnallisessa keskustelussa. Toimitusjohtajan blogitekstin mukaan Priden edustama suvaitsevaisuus on rajoittunutta ajaessaan tietyn järjestön (eli Setan) ja poliittisen tahon agendaa.

 

* * *

Kun arvojen vastakkainasettelu syvenee, mitä kristittyjen tulisi tehdä? Ristin Voiton mielipidepalstalla kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) rohkaisi uskovia ”entistä vahvemmin käyttämään perustuslakiin pohjautuvaa sananvapauttaan ja oikeuttaan omaan vakaumukseen”.

 

Vaikka komppaan Räsäsen kehotusta, tällaiset kannanotot myös piirtävät eteeni huolestuttavia tulevaisuudenkuvia.

 

Oman ryhmän oikeuksien penääminen ja vastapuolen oikeuksien vähättely ovat vuoksi ja luode, jotka synnyttävät kulttuurisodan virtoja. Kulttuurisodan jäljet näkyvät selvimmin Yhdysvaltain tulehtuneessa nykytilanteessa.

 

USA:n evankeliset kristityt ovat taistelleet arvojensa edestä poliittisin asein etenkin 1970-luvulta lähtien, republikaanipuolue eturintamanaan. Voitot ovat olleet vähäpätöisiä, ja samalla seurakunnan ensisijainen missio on vakavasti haavoittunut. Barna Group -tutkimuslaitoksen johtaja David Kinnaman osoittaa vuonna 2007 kirjoittamassaan kirjassa UnChristian: What a new generation really thinks about Christianity...and why it matters, kuinka evankelisten kristittyjen julkisuuskuvaa ovat hallinneet negatiiviset mielleyhtymät, kuten ”homoseksuaalivastainen” ja ”liian poliittinen”.

 

Kinnamanin mukaan kulttuurisota on ollut kompastuskivi evankeliumille. Sota on sittemmin vain syventynyt, kun valkoiset evankeliset äänestivät Donald Trumpin maan johtoon.

 

Poliittinen ja julkinen vaikuttaminen kyllä kuuluu myös kristityille. Siitä muistuttavat historian sankarit, kuten William Wilberforce ja Martin Luther King. Kuitenkin kristityn ensisijainen sotatantere on oma elinpiiri, ja aseina rukous, rakkaus ja hyvät teot.

 

Pietari rohkaisi Rooman moniarvoisessa valtakunnassa eläviä kristittyjä näillä sanoilla: 

 

“Jumalan tahto näet on, että te hyvää tekemällä panette sulun ymmärtämättömien ihmisten typerille puheille... Osoittakaa kaikille arvonantoa, rakastakaa uskonveljiä, pelätkää Jumalaa, kunnioittakaa keisaria.” (1. Piet. 2:15, 17)Jaa
Eväät elämään -lipaskeräys siirtyy syksyyn – somessa kampanja näkyy jo keväällä
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!