Tiistai 18. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Kaino
Julkaistu 24.8.2018 16:01

Miten puhumme Pyhän Hengen kasteesta?

”Leirillä täyttyi 20 lasta Pyhällä Hengellä”, minulle kerrotaan. En voi kyynisyydelleni mitään. En tahdo väheksyä lasten hengellisyyttä sinänsä, mutta jotenkin tulee mieleen, että mahtoiko leirin ilmeinen joukkohurmos sittenkään syntyä Pyhästä Hengestä. Entä jos lapset vain tempautuivat mukaan suuriin tunteisiin, joita myöhäinen ajankohta, kovaääninen rukous ja itku iltarukouskokouksessa ruokkivat?

 

Muistan, kuinka itsekin uskovana lapsena ja nuorena pitkään etsin Pyhän Hengen kastetta, ja olin sen vuoksi monissa rukoustilanteissa. En traumatisoitunut, mutta ajoittain oli kovia paineita kokea jotakin. Leiritilanteessa sekä ohjaajalla että lapsella oli kova halu saada raksi Pyhän Hengen kaste -ruutuun. Sittemmin näillä alueilla on toki viisastuttu, ja lapsen sielunelämää kunnioitetaan enemmän.

 

* * *

Sanotaan, että ”Pyhän Hengen kaste antaa voiman todistamiseen”. Mutta miten sitten jotkut Pyhän Hengen kastetta kokemattomat uskovat voivat olla niin rohkeita ja hedelmällisiä kristillisessä todistuksessaan?

 

Oma kokemukseni on, että ehkä Pyhän Hengen kaste antoi hiukan rohkeutta todistamiseen, mutta sitäkin olennaisempi oli paljon myöhemmin kokemani vahva armahdetuksi tulemisen kokemus ja kaikkein eniten muiden uskovien rohkaisu ja esimerkki.

 

Hengellisin termein sitä, mitä minulle tapahtui, voisi kutsua myös opetuslapseuttamiseksi.

 

* * *

Samalla kun on syytä kriittisesti arvioida helluntailais-karismaattisten yhteisöjen opetusta, ei tarvitse ajautua toiseen teologiseen ääripäähän ja jättää Pyhän Hengen kastetta ja lahjoja vain Raamatun lehdille. Pyhän Hengen kaste on parhaimmillaan hyvä asia. Siihen on vain opeteltava rehellisempi suhtautuminen.

 

Teologia ohjaa kokemuksiamme ja toisin päin, ja näin sen pitääkin olla. Toinen korjaa toista. Kenelläkään ei ole avaimia virheettömään teologiaan, eivätkä kokemuksemmekaan ole ”puhtaita” valmiiden mallien vaikutuksesta.

 

Kiire ajaa virheisiin niin rakennusalalla kuin käytännön teologiassakin. Koska Pyhän Hengen kasteen etsiminen on monelle helluntaiperheen lapselle ja nuorelle sekä heidän ohjaajilleen kiireen sävyttämää, on vaarana löytää oikopolku kyseisen kokemuksen saamiseen ja luvata nopeita pikavoittoja. Mutkat suoristetaan hyvää tarkoittaen, ja lapselle mikä tahansa kokemus voi tarkoittaa paineen ja huonommuuden tunteen poistumista. Toisaalta taustalle voi jäädä jäytämään epäilys kokemuksen aitoudesta, ja pahimmillaan tästä seuraava kriisi vie pohjan uskolta Jumalaan.

 

Miten tasapainoilla viisaasti lapsen herkän mielen ja helluntailais-karismaattisen teologian kanssa?

 

Yksi apu voisi olla se, että yksittäisen Pyhän Hengen kasteen kokemuksen sijaan keskitymme enemmän Pyhän Hengen täyteydessä elämisestä opettamiseen. Yksittäinen kokemus muuttaa elämää vain hetkeksi. Apostolit kokivat helluntain jälkeen uusia Pyhän Hengen täyteyden kokemuksia ja niiden lisäksi kristillisessä elämässä oli monia muitakin voimanlähteitä, kuten yhteys muihin uskoviin ja aktiivisuus palvelutehtävässä.Jaa
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!