Perjantai 21. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Keijo
Julkaistu 5.1.2016 09:16

”Mitä tekisit, jos et pelkäisi?”

Tero Järventausta

Monet ovat innostuneet tämän valmentajien ja mentorien suosiman kysymyksen avulla pohtimaan, mitä elämältä todella toivovat ja haluavat. Joidenkin mielestä tämä on huono kysymyksenasettelu, koska kaikki pelkäävät. Pelko ei katoa, vaikka sen tiedostaisi tai osaisi nimetä. Omien pelkojen tiedostaminen ja tunnistaminen voi kuitenkin olla voimavara. Pelko on ikään kuin uskontunnustus. Se mitä pelkäämme eniten, lopulta hallitsee meitä. On siis tärkeää, että pelkäämme oikeita asioita, emmekä anna tiedostamattomien ja väärien pelkojen hallita elämäämme.

 

Pelko on myös hyödyksi. Minua se on toisinaan estänyt joutumasta vaaraan. Joskus taas olen tehnyt asioita pelosta huolimatta. Olen esimerkiksi voittanut esiintymisjännitykseni. Entisestä jännittäjästä on tullut ammatikseen esiintyvä pastori ja opettaja.

 

Elämässä on ollut myös tilanteita, joissa pelko on estänyt toimimasta omien arvojen mukaisesti. Tällaisissa tilanteissa on yleensä ollut kyse ihmispelosta. Olen kävellyt ohi tilanteista, joissa olisi pitänyt toimia; jättänyt sanomatta totuuden silloin, kun olisi ollut sen paikka; jättänyt puolustamatta heikkoa silloin, kun tämä olisi tarvinnut tukea. Olen inhonnut pelkuruuttani. Kuinka paljon merkityksellisempää elämäni voisi olla, jos osaisin pelotta tarttua vastaan tuleviin tilanteisiin ja osoittaa kristillistä rakkautta ja totuutta?

 

Joskus pelko voi estää luopumasta jostain itselle tuhoisasta asiasta, joskus taas uuden, hyvänkin asian aloittaminen pelottaa. Uutena vuotena on tapana etsiä uutta suuntaa elämälle. Pyritään tekemään parempia valintoja. Mitä jos kuitenkin puuttuu rohkeutta tehdä näitä valintoja tai elää niiden mukaisesti?

 

Vaikka elämä ilman pelkoa ei ole mahdollista, pelot ovat kuitenkin voitettavissa tai vähintäänkin ne voi tiedostaa ja siten vähitellen vapautua niiden vallasta. Yksi vastalääke pelkoon on rakkaus. Kun rakastaa jotakin intohimoisesti, on valmis uhraamaan sen puolesta itsensä, vaikka kuolemaan rakkaansa puolesta. Rakkaus laittaa meidät kohtaamaan pelkomme eikä väistämään sitä.

 

Kokeellisesti on osoitettu, että pelon kohtaamalla sen voi useimmiten voittaa. Ihmisen suurin pelko on Kristuksessa jo voitettu, koska ”kuolema on nielty ja voitto saatu”. Kun pelko kohdataan, se osoittautuu usein harhakuvaksi. Esiintymispelko helpotti sen myötä, kun toimin siitä huolimatta. Uuden vuoden alkaessa haluan taas muistuttaa itseäni siitä, etten antaisi pelon ohjata valintojani vaan eläisin rakkauden ja totuuden ohjaamana.

 

”Jumala on rakkaus. Se, joka pysyy rakkaudessa, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä. Jumalan rakkaus on saavuttanut meissä täyttymyksensä, kun me tuomion päivänä astumme rohkeasti esiin. Sellainen kuin Jeesus on, sellaisia olemme mekin tässä maailmassa. Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon.” (1. Joh 4:16–18.)Jaa
Auttaja välttää romahduksen, jos hän pitää huolta itsestään
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!