Tiistai 18. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Kaino
Julkaistu 1.6.2016 12:46

Mikä motivoi?

Eeva Vainio

Mikä saa ihmiset liikkeelle uskonnollisissa yhdyskunnissa? Mikä saa ihmisen liittymään seurakuntaan tai siirtymään seurakunnasta toiseen? Entä olemaan aktiivinen seurakunnassa?

 

Usein tarkastelemme näitä kysymyksiä hengellisesti ja pohdimme, onko Pyhää Henkeä siellä tai täällä ja miten se ilmenee. Toisaalta kysymyksissä on kyse myös motivaatiosta. Mikä ihmistä motivoi toimimaan seurakunnassa?

 

 Motivaatiotutkimuksissa on todettu, että ihminen jaksaa töissä paremmin, jos hänellä on elämässä muitakin pyrkimyksiä kuin työhön liittyviä.  Jos ihmisellä on esimerkiksi perhe-elämään tai harrastuksiin liittyviä tavoitteita, hänen hyvinvointinsa on parempi kuin ilman niitä. Antaako seurakuntaelämä voimaa muuhun elämään?

 

Motivaatiota on ulkoista ja sisäistä. Behavioristinen koulukunta on korostanut ulkoista motivaatiota. Esimerkiksi uskovien perheiden lapset ja nuoret, jotka eivät ole henkilökohtaisessa uskossa, eivät jaksa motivoitua vanhempien antamien palkkioiden toivossa kovinkaan pitkäaikaisesti seurakunnassa käymiseen. Rahan antaminen leirille menosta voi hetkellisesti motivoida lasta, mutta jatkaako hän aikuisiässä seurakunnassa käyntiä? Todennäköisesti ei, koska hän on vain ulkoisesti motivoitunut.

 

Sisäinen motivaatio syntyy omista tarpeista ja niiden pohjalta syntyneistä tavoitteista tarpeen tyydyttämiseksi. Liittymisen tarve on ihmiselle hyvin keskeinen. Seurakunnassa ihminen voi liittyä Jumalaan ja muihin ihmisiin. Yhteys Jumalaan on vakaa pohja: se motivoi jatkamaan työtä silloinkin, kun kokee vastoinkäymisiä. Tutkimuksissa on todettu kutsun olevan oleellisen tärkeä osa Jumalan valtakunnan työssä palvelemisessa.

 

Seurakuntaelämässä on tärkeää, että jokainen ihminen voisi löytää oman sisäisen motivaationsa olla uskova. Sisäisen motivaation syntyminen vaatii mielekkään ympäristön, jossa kokee omien tarpeidensa tulevan tyydytetyksi. Ehkä kaikkein vaikeinta tämän päivän helluntaiseurakunnille on toteuttaa Jumalan mielen mukaista seurakuntaelämää ja samalla vastata nykyaikaisen induvidualistisen ihmisen tarpeisiin.

 

Tiedämme, että Jumalan sana kykenee elämään kaikissa kulttuureissa kaikkina aikoina. Meidän täytyy vain löytää mielekäs tapa toteuttaa uskonelämää Raamatun pohjalta tässä ajassa ja kulttuurissa.Jaa
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!