Tiistai 18. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Kaino
Julkaistu 16.2.2016 14:39

Mihin nuoret katoavat?

Tanja Laulainen

Maailmanparantaminen ja herätysliikkeen kehittäminen ovat loistavia kahvitauon aiheita Ison Kirjan mäellä. Pohdinnat saavat meidät tarttumaan toimeen. Päätämme pienen joukon voimin selvittää herätysliikkeen ikäjakaumaa ja tulevaisuudennäkymiä. Jo samana päivänä lähtee kysely Seurakuntaopas-teoksen (EMrone Oy ja Aikamedia) tietoja kokoavalle Raimo Kivikankaalle. Odotamme vastauksia jännittyneinä: millaiset ovat tulevaisuuden näkymät tilastojen valossa?

 

Saman viikon Ristin Voitto käsittelee myös Seurakuntaoppaan tietojen avulla helluntaiherätyksen eteläsuomalaistumista. Tilastovastausten kilahtaessa sähköpostiin huokaisemme syvään ja hieman masentuneesti.  Otos on 35 000 henkilöä kaikkien suomenkielisten helluntaiseurakuntien 46 040 jäsenestä. Yli 60-vuotiaita on tilaston mukaan näistä noin 37 prosenttia eli noin 12 950 henkilöä, 41–60-vuotiaita noin 32 prosenttia eli noin 11 200 ja 21–40-vuotiaitakin vielä 9 450 eli noin 27 prosenttia. Alle 21-vuotiaita on kuitenkin enää vain 1 575, eli 4,5 prosenttia herätysliikkeen väkimäärästä.

 

Saamme myös tiedon, että tilastotietoihin vastaamattomat seurakunnat ovat ilmoittaneet vain kokonaisluvun tai se on merkitty entisen luvun mukaan. Osoittaako tämä melko muuttumatonta tilannetta kyseisissä seurakunnissa? Ehkä ainakaan merkittävää kasvua ei ole osoitettavissa ja sitä kautta ehkä ei kovin suurta lisäystä nuorten lukumääriinkään. Mitä ihmettä tästä pitäisi ajatella? Ainakin seurakuntalaisten määrä on jatkuvasti laskeva, eli näkyvissä ei ole loisteliasta tulevaisuutta. Onhan tämä ollut jollain tasolla tiedossa, mutta ehkä luvut ovat silti odotuksiamme karummat.

 

Huolestuneita ajatuksia risteilee mielessäni, vaikka samalla mietin, että yksi muuttuja on aina se, minkä ikäisenä käydään kasteella ja liitytään seurakuntaan. Mutta sittenkin.. Tilastoja ylläpitävä taho kertoo, että uskoontuloikä on alle 21 vuotta 48 prosentilla tilastoiduista jäsenistä. Miksi lapsena ja nuorena uskoon tulleet eivät kuulu seurakuntaan enää parikymppisenä? Missä ovat kymmenet, ellei sadat nuoret, jotka ovat käyneet kasteella Fifteen-leirillä?

 

Selvitämme kotona Suomen yleisen väkimäärän kehitystä Tilastokeskuksen sivustoilta. Suomen väestö ikääntyy ja syntyvyys on ollut näin matalassa tasolla viimeksi vuonna 1860. Vertaamme väkimäärätilastoja ikäryhmittäin helluntaiseurakuntien vastaaviin ryhmiin. On tappioksemme todettava, että helluntaiseurakuntien ikäjakauma on vielä jonkin verran iäkkäämpi kuin Suomen keskimäärin.

 

Jos nuorempien ikäryhmien jäsenmäärä on seurakuntatilastojen mukainen, mitä pitäisi tehdä? Johtuuko tämä siitä, ettemme enää tavoita uusia lapsia ja nuoria toiminnallamme? Vai siitä, että emme pysty sitouttamaan heitä seurakuntamme toimintaan ja jäseniksi riittävällä tavalla? Vai ovatko seurakuntiemme resurssit lasten ja nuorten saavuttamiseksi riittämättömät? Mitä vielä voisi parantaa ja pitäisikö jotakin tehdä toisin?

 

Tilastojen tuoma todellisuus risteilee mielessäni päiväkausia. Kuinka pystyisi vahvistamaan nykyistä useampien seurakuntien lapsi- ja nuorisotyötä? Lasten ja nuorten maailmassa yhden tai kahden vuoden katkos seurakunnan toimintaan osallistumisessa on kohtalokas. Niin nopeasti on tarjolla muita harrastuksia ja kaveripiirejä, jotka tuossa ikävaiheessa ovat hurjan merkityksellisiä. Tai jos seurakunnassa nuorille tarjottu toiminta loppuu ikävuosia ajatellen niin varhaisessa vaiheessa, että aikuisten toiminta ei vielä ole riittävän mielenkiintoista, jääkö seurakuntaan sitoutuminen löyhäksi? Jos todellakin tilastojen mukaan lähes puolet seurakuntalaisista on tullut uskoon alle 21-vuotiaana, juuri tähän ikäryhmään tulisi satsata entistä enemmän.  Miten me helluntaiseurakuntien toimijoina pystyisimme vielä tehokkaammin kääntämään lapset ja nuoret toiminnan keskiöön?

 

Oliko kahvitaukoni seesteinen? Tuskin, mutta sain taas uuden aiheen haastamaan ajatuksiani ja tekojani.Jaa
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!