Torstai 9. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Elias, Eelis, Eljas, Elias, Elis, Eliel
Julkaistu 10.11.2017 14:40

Kyborgi tulee – oletko valmis?

Miika Tolonen

Ihmisyys läpikäy teknologista evoluutiota, ja mukautumiskykymme on häkellyttävä.

 

Se, miten ihminen ymmärtää itsensä, on kulttuurin tavoin jatkuvassa muutoksessa. Vielä pari vuosikymmentä sitten emme olleet juurikaan tietoisia teknologian, kuten tietokoneiden ja älypuhelinten, mahdollisuuksista. Ennen vanhaan olisimme tyrmistyneet, jos koteihimme, työpaikoillemme, seurakuntiimme ja makuuhuoneisiimme olisi asennettu ulkovaltojen tai ylikansallisten yritysten mikrofonit ja kamerat. Nykyään hyväksymme tällaisen, koska haluamme käyttää näiden yritysten tarjoamia palveluja ”ilmaiseksi”.

 

Olemme sopeutuneet teknologiseen imperatiiviin niin täysin, ettei mielikuvituksemme enää riitä tuottamaan vaihtoehtoisia visioita hyvästä elämästä.

 

Toisaalta esimerkiksi kristityt ovat usein olleet taitavia valjastamaan aikansa teknologiaa evankeliumin asialle. Esimerkkeinä tästä käyvät kirjapaino, radio ja miksei jo muinaisen Rooman tieverkostokin, joka mahdollisti sanoman levittämisen. Etenkin herätysorientoituneessa vapaakristillisyydessä on usein oltu pragmaattisia – joskus jopa jesuiittojen ”tarkoitus pyhittää keinot” -hengessä.

 

* * *

Mitä ajatella siitä, että ihminen, kristittykin, turvautuu yhä enemmän teknologiaan? Entä mitä mieltä pitäisi olla nykyisistä skenaarioista, joissa pyritään yhdistämään ihmisen aivot tietokoneeseen?

 

Slovenialainen filosofi Slavoj Žižek on vuosia problematisoinut tätä asiaa. Hän huomauttaa, että ihmisyys on merkittävän muutoksen edessä: perinteisesti olen voinut ajatella olevani yksin mielessäni, muun maailman ollessa erillään mielestäni. Joissakin skenaarioissa, jotka eivät ole enää ihan niin utopistisia kuin saattaisi olettaa, ihmisen mielen sisällä ovat ennen pitkää oman ”mielen” lisäksi myös Google ja Facebook kavereineen.

 

Seuraukset olisivat mullistavia. Miten ymmärtää ihmisen oma tahto ja vastuu elämästään moisissa skenaarioissa? Mitä tapahtuu demokratian idealle, jos ihmisiin voidaan vaikuttaa ennennäkemättömän välittömällä tavalla? Kuka hallitsee moista teknologiaa?

 

Žižek näkee tulevaisuudessa uuden luokkajaon niiden välillä, jotka kykenevät käyttämään uusia teknologioita edukseen, sekä niiden, jotka vain kritiikittömästi käyttävät näitä teknologioita.

 

* * *

Miten kristittyjen tulisi toimia tällaisten kehitysten ja mahdollisuuksien edessä? Joku näkee kehityksessä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia; toinen taas päinvastoin. Osa kristillistä vastausta tällaisiin aikamme merkittäviin muutoksiin on muistaa, että kristillistä elämää on aina elettävä nykyisyydessä. Vastaavasti teologiaa on tehtävä tavalla, joka ottaa huomioon kulttuurimme todelliset muutokset.

 

Helluntailaiset ja muut kristilliset elämänmuodot eivät voi tuijottaa vain sielujen pelastamiseen. Toiminnassa ja julistuksessa on jotenkin huomioitava ihmisyyden muuttuminen. Evankeliumia on elettävä ja puhuttava Raamatun sanoman, kristillisen perinteen mutta myös nykytiedon valossa.Jaa
Eväät elämään -lipaskeräys siirtyy syksyyn – somessa kampanja näkyy jo keväällä
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!