Perjantai 21. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Keijo
Julkaistu 8.11.2016 12:45

Kulttuurisokki

Taina Karhu

Sinipunaiset liskot kotisi seinillä. Yksityisyyttäsi kunnioittamattomat matelijat ulkohuussissa. Skorpioni kengässäsi. Ikkunasta sisään soluttautuvien omaisuudentarvitsijoiden vierailu keskellä sunnuntaipäivää. Suklaanruskean, Jumalan johdatuksesta varman nyky-Aatamin kosinta. Jauhopussin sisällön muutos staattisesta liikkuvaksi. Korvia vihlova kättentaputus ja pastorin huutava nuhdesaarna sunnuntain viisituntisessa ehtoollishetkessä.

 

Kulttuurisokki! Paluuta koti-Suomen ihanuuteen ei ole pitkään aikaan.

 

Aika kuluu. Ihailet jo liskojen väriä. Hyväksyt vessassa kiemurtelevat yksityisyydenriistäjäsi, koska ne ovat vain niitä vaarattomia vihreitä. Kopistat kenkäsi ennen pukeutumista. Ikkunoihin on lisätty ristikoita ja pihalle vartijoita. Kosintoihin olet tottunut. Leipoessasi käytät näppärästi siivilää. Pastorin pitkä nuhdesaarna ei kiusaa, koska voit valmistella tulevan seminaarin opetusta. Mutta ajan kultaamat muistot kotimaasta ja vierailevat turistit palauttavat mieleesi kohdemaan barbaarisuuden ja kotimaan ihanuuden.

 

Vihdoinkin istut koneessa autuaana. Hetkeksi eroon sivistymättömyydestä! Oman kulttuurisi syleilyssä voit rentoutua. Ei tule pakanoita ikävä!

 

Seurakunnassa on tervetulojuhla. Sinua ja ulkoasuasi tuijotetaan. Kohdemaan tilanteista vanhahtavalla suomella kertoillessasi yleisö alkaa ihailla hengellisen kotinsa ikkunasta avautuvaa maisemaa. Ystävien tiedustellessa kuulumisia käsität kysymyksen kirjaimellisesti. Pari minuuttia asioista kerrottuasi kellon viisarit alkavat kiinnostaa ja poistuvien askelten kaiun seasta kuulet muminaa palaverista. Korviasi särkee jo unissakin ”Koska palaat kentälle?” -kysymys. Pankissa et osaa käyttäytyä. Työvoimatoimiston virkailija tarjoaa yli hilseesi menevää virastokieltä ja lomakenippua täytettäväksesi. Sinua ymmärtäisi vain toisella puolen kotimaatasi asuva lähettitoveri, joka tosin makaa kaikkensa kohdemaahan antaneena vanhainkodissa. Ja tietenkin sinua ymmärtäisivät kohdemaasi barbaariset pakanat!

 

Kulttuurisokki! Paluuta koti-Suomen ihanuuteen ei ollutkaan. Heti kentälle takaisin!

 

Jeesus tuli lähetystyöhön taivaasta maahan. Vieraaksi ja auttajaksi luomilleen. Herruus kotitaivaassa vaihtui jo ihmistaimena pakolaisen mierontieksi. Rikkaus oli vain muisto: veroeurotkin piti kalastaa järvestä. Kodin kirkkaus muuttui pölypilveksi aasin kopsutellessa aktioryhmän ohi. Sandaalit hiersivät jalat verille. Enkelien kotona palvoma lähetti sai kohdemaansa ihmisiltä ivaa, vainoa ja jopa kuolemantuomion.

 

Kultturisokkiko? Halu palata takaisin kotitaivaaseen?

 

Ihmiset vieraanvarattomuudessaan lähettivät Jeesuksen takaisin kotiin. Tappoivat auttajansa. Päästyään taivaaseen lähetti alkoi heti ikävöidä maan ihmisiä. Pitäisi hakea omansa luokseen.

 

Kultturisokkiko? Voiko pian käväistä kohdemaassa?

 

Lähetystyöntekijältä puuttuu aina jotakin. Hän elää aina kulttuurisokissa. Vasta kun lähetystyöntekijä ja Jeesus ovat kerran yhdessä taivaassa, kulttuurisokki on kummaltakin ohi.

 

 

PS. Värikästä Thaimaan-matkaa Ison Kirjan Follow-opetuslapseuskoululaisille!

 Jaa
Auttaja välttää romahduksen, jos hän pitää huolta itsestään
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!