Tiistai 18. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Kaino
Julkaistu 25.8.2017 09:30

Kristitty asuntokaupoilla

Eräs mies on ostamassa vaimonsa kanssa taloa. Vanha kerrostalokolmio on jo myyty, ja haaveissa on saada lisää neliöitä kasvavalle perheelle, oma piha ja sauna. Talon etsiminen vie kuukausia, johon liittyy päivittäistä myyntisivustojen selaamista, asuntonäyttöjä, lainaneuvotteluja, toivoa ja epätoivoa.

 

Jossain vaiheessa tulee mieleen, että aika kova on asunnon ostamisen hinta. Eikä ainoastaan euroissa vaan siihen annetussa ajassa. Mies havahtuu siinä vaiheessa, kun alttarille ollaan laskemassa arvoja, joiden varassa elämä lepää. Asuntokauppa uhkaa viedä mennessään: ”Voisimme ottaa ehkä vielä isomman lainan ja saada unelmiemme talon.” Kenen unelmien? Onko kyseessä enää tarve, vai jyrääkö materialistinen kilpavarustelu muut arvot? Montako neliötä tekee onnelliseksi? Mihin haluaa oikeasti rahansa käyttää, kun sitä tarkastelee vakavissaan arvojensa valossa.

 

Tämäkin mies tarvitsee kyllä kodin perheelleen, mutta onnellisuus tulee pääosin muista asioista kuin järvinäköalasta ja ylimääräisestä harrastehuoneesta. Mies alkaa kovasti toivoa, että asunto löytyisi pian ja siihen hukkuvan energian voisi kanavoida viisaammin. Hän muistaa vielä sen nuoren, joka ajatteli voivansa asua missä vaan, kunhan Jumalan valtakunta menestyy. Ja asuikin missä sattuu.

 

* * *

Jokaiseen elämänvaiheeseen kuuluvat omat ahdistuksensa ja kiusauksensa. Martti Lutherin kerrotaan sanoneen, että ihmistä kiusaavat nuorena seksuaalisen elämän synnit, keski-ikäisenä raha sekä valta ja vanhana omavanhurskauden kiusaus.

 

Saatamme tuntea syyllisyyttä siitä, ettemme elä sen standardin mukaisesti, jonka asetimme itsellemme joskus nuorena. Syyllisyyden tunne voi kertoa aidosta ongelmasta, mutta se voi myös vääristyä, kun aika kultaa muistot eikä muuttuneita realiteetteja oteta huomioon. Monet uskovat kokevatkin riittämättömyyttä arjen huolien keskellä. Silloin on hyvä myös haastaa itselleen asetettu ideaali. Vaatiiko Jumala minua nyt myymään kaiken ja elämään askeettisemmin, vai iloitseeko hänkin siitä, kun löydämme hyvän kodin, joka vastaa osin jopa turhamaisiin toiveisiimme?

 

Samalla on toki tärkeää valvoa sitä, mihin rakkautemme kohdistuu. Jos kotimme ja omaisuutemme on kallein aarteemme, täytyy korjata ajatteluaan – tehdä parannus. Olennaista on nähdä se, minkä roolin Jumala ihmisen elämässä saa. Vaarana on, että Jumalasta tulee jotakin toissijaista. Jumala voi jäädä arkisen elämän huolien alle tai vallitsevien realiteettien puristukseen.

 

* * *

Alussa mainittu mies opettelee edelleen sitä, miten elää radikaalisti kristillistä elämää ja samalla hoitaa viisaasti kaikki arkiseen elämään kuuluvat asiat. Tässä tasapainoilussa auttaa se, kun muistaa, että kaikki on lopulta Jumalan. Iso tai pieni koti, se kuuluu loppujen lopuksi Jumalalle, kuten kaikki kristityn omaisuus.

 

Seuraava asuntonäyttö on taas buukattu ensi viikolle.

Jaa
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!