Lauantai 28. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Armas
Julkaistu 15.6.2018 10:38

Kiitollisuus – onnen salaisuus

Eija Saarenmaa

Olen pohdiskellut viime aikoina kiitollisuutta. Olen lukenut ja opettanut siitä. Raamattukin puhuu siitä, ja minä mietin, miten se vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Syynä kiinnostukseeni lienee se, että olen tekemässä elämäntapamuutosta, kokonaisvaltaisesti. Pyrin syömään terveellisemmin, yritän liikkua enemmän ja haluan uudistua hengellisestikin. Ei siis mitään kummempaa. Kaipaus on vain syvemmälle, lähemmäksi Jeesusta.

 

Jotain on jo tapahtunutkin. Jaksan paremmin kuin koskaan. En ole koskaan syönyt mielialalääkkeitä, mutta kroppa on saanut oireisiinsa lääkitystä. On ollut stressimahaa ja pahaa selkäsärkyä. Nyt en ole näitä lääkkeitä tarvinnut, kun tajusin monien asioiden yhteydet.

 

* * *

Syystäkin olen kiitollinen. Daavid kiittää Psalmissa 103: ”Kiitä Herraa, minun sieluni, ja kaikki, mitä minussa on, hänen pyhää nimeänsä. Kiitä Herraa, minun sieluni, äläkä unhota, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt, hän, joka antaa kaikki sinun syntisi anteeksi ja parantaa kaikki sinun sairautesi, joka lunastaa sinun henkesi tuonelasta ja kruunaa sinut armolla ja laupeudella, joka sinun halajamisesi tyydyttää hyvyydellään, niin että sinun nuoruutesi uudistuu kuin kotkan.”

 

Ja vaikka uskova ei olisi kokenut esimerkiksi parantumisihmeitä, Raamattu kehottaa silti kiittämään: ”Kiittäkää joka tilassa. Sillä se on Jumalan tahto teihin nähden Kristuksessa Jeesuksessa.” (1. Tess. 5:18.)

 

Oman alani ammattilaiset väittävät, että kiitollisuuden tunne voi olla hyödyllinen kenelle tahansa ihmiselle. Alan uranuurtaja Robert Emmons on korostanut sen olevan vastalääke negatiivisille tunteille. Kiitollisuus merkitsee, että emme ota asioita itsestään selvinä ja annettuina, vaan osaamme arvostaa sitä, mitä meillä jo on.

 

Tätä Jeesus painotti, kun opetti Isä meidän -rukouksen. Siihen sisältyvä pyyntö ”Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme” sisältää kaiken, mitä tarvitsen tänään. Ei huolta huomisesta, eikä tarvetta saada jotain, mitä en tarvitse.

 

Robert Emmonsin ja Michael McCullough´n vuonna 2003 julkaiseman tutkimuksen mukaan mahdollisia hyötyjä kiitollisuuden vaalimisesta ovat optimismin ja positiivisten tunteiden lisääntyminen, parempi unen laatu ja lisääntynyt toisten auttaminen. Kiitollisuuden harjoittaminen suuntaa henkilön huomion pois epäonnistumisista ja pettymyksistä sekä vahvistaa itsetuntoa ja omanarvontuntoa. Toisaalta kiitollisuudentunteet suojaavat stressaavien ja negatiivisten elämänkokemusten ja kriisien keskellä.

 

Samalla kyky tuntea kiitollisuutta vahvistaa sosiaalisia siteitä ja parantaa ihmissuhteita. Pahantahtoinen vertailu muihin ihmisiin vähenee, jolloin myös kateus vähenee. Kiitollisuus vähentää myös negatiivisia tunteita kuten vihaa, katkeruutta ja ahneutta. Loppujen lopuksi kiitollisuus estää ihmisiä pitämästä hyviä asioita elämässä itsestäänselvyytenä. Se myös suuntaa huomion nykyhetkeen.

 

Voimme siis harjoitella kiitollisuutta. Positiivisessa psykologiassa opetetaan pitämään päiväkirjaa asioista, joista olemme elämässämme kiitollisia. Elämässämme on monia asioita, pieniä ja suuria, joista voisimme olla kiitollisia. Voimme miettiä viikon tapahtumia ja kirjoittaa päiväkirjaamme esimerkiksi viisi asiaa, joista olemme kiitollisia.

 

* * *

Lukiessani olen löytänyt muidenkin mietteitä. Sanotaan, että kyky tuntea kiitollisuutta lisää onnellisuutta. Sen lisäksi sillä on tutkimusten mukaan yhteyttä muun muassa verenpaineeseen ja immuunijärjestelmään. Se vaikuttaa myös ahdistuneisuuteen, masennukseen sekä yksinäisyyden ja erillisyyden tunteisiin. Kiitollisuuden on huomattu vahvistavan kykyä myötätuntoon, anteliaisuuteen ja anteeksiantoon. Myös ilon eräs keskeinen ehto näyttäisi olevan kiitollisuus.

 

Kiitollisuus ei tarkoita ongelmien, surun tai epäoikeudenmukaisuuden vähättelyä tai mitätöintiä. Kun opettelemme olemaan tietoisesti kiitollisia, voimme kuitenkin olla ohittamatta ja sivuuttamatta sitä, mikä on hyvin ja arvokasta elämässämme. Kiitollisuuden aiheet voivat olla moninaisia: pelastus, seurakuntayhteys, vapaa Suomi, suomenkielinen Raamattu, auringonnousu, vastaantulijoiden hymyt, rauha, musiikki, sauna, työ…

 

Myös meissä itsessämme on paljon sellaista, josta on syytä olla kiitollinen. Huomiomme suuntautuu ehkä puutteisiimme, ja pidämme hyviä ominaisuuksiamme itsestään selvinä. Samoin jos saamme myönteistä palautetta, saatamme sivuuttaa sen olan kohautuksella, mutta jäädä pitkäksi aikaa kiinni kielteisempään palautteeseen.

 

Ihmiset jakautuvat kahteen ryhmään. On niitä, joista huokuu kiitollisuus, ja sitten on niitä, joiden päällimmäinen asenne on tyytymättömyys. Luukkaan evankeliumissa (17:11–19) kerrotaan, kuinka   kymmenen miestä parantui spitaalista, mutta vain yksi palasi kiittämään. Kumpaan joukkoon sinä kuulut? Mikä on kiitollisuuden salaisuus?

 

Parhaatkaan lahjat, joita yllättävän runsaina saamme päivittäin, eivät välttämättä tee meistä kiitollisia ihmisiä, ellemme opi tuntemaan Häntä, joka kaikki lahjat viime kädessä antaa. Kiitollisuus ei ole vain sydämen tila, vaan sillä on aina selkeä kohde: henkilö, jota kiitetään. Kiitollisuus on riippuvuuden tunnustamista, ja toiselle sen kertomista, mitä hyvää Hän on tehnyt. Kiitos on rakkautta, koska se antaa kunnian Herralle ja korottaa Vapahtajaa.

 

Ja tämä saa ihmisen kiittämään silloinkin, kun ulkoiset olosuhteet näyttävät kaikkea muuta kuin kiitollisuutta herättäviltä.Jaa
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!