Lauantai 28. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Armas
Julkaistu 9.11.2018 17:51

Karismaattisuus voidaan löytää uudelleen

 

Ajattelen karismaattisessa hengellisyydessä olevan enemmän rikkautta, kuin sukupolvemme on vielä nähnyt.  Aiemmat sukupolvet ovat saaneet kokea erityisiä karismaattisia kokemuksia, joissa on ollut erilaisia painotuksia. Nämä kokemukset koskettivat usein laajojakin ihmisryhmiä.

 

1900-luvun alun kielilläpuhumiskokemukset Los Angelesin Azusa-kadulla ja muualla synnyttivät helluntailiikkeen. 1960-luvulla toinen aalto toi karismaattisuuden muihinkin kirkkokuntiin, ja 1980-luvun kolmas aalto synnytti monia uusia karismaattisia seurakuntia. Näiden maailmanlaajuisten liikehdintöjen rinnalla on ollut paikallisempia karismaattisia herätyksiä, kuten helluntailaisen saarnaajan Niilo Yli-Vainion vaikutus Suomessa 1970-luvulla. Vaikka tässä herätyksessä oli varmasti puutteensa, se koettiin laajasti positiivisena ja voimaannuttavana ilmiönä.

 

* * *

Ylivainiolaisen herätyksen jälkeen Suomen karismaattisia herätyksiä, kuten 1990-luvun puolivälin ”nauruherätystä” ja myöhempää Nokia Missio -liikehdintää, ovat leimanneet teologinen kiistely ja johtajien lankeemukset, vaikka monet ovat saaneetkin niiden kautta hengellistä hyvää elämäänsä.

 

Useimpia suomalaisseurakuntia rakentaa nyt sukupolvi, joka ei itse ole elänyt karismaattisen herätyksen ajassa. Azusa-kadun herätyksen ja ylivainiolaisuuden voimaannuttavasta karismaattisuuden traditiosta on pahimmillaan tullut traditionalismia – kuin virtaviivainen auto, jota kovasti kiillotetaan ja vahataan mutta josta on bensa loppunut.

 

Karismaattisia kokemuksia vaalitaan juhlapuheissa, mutta ihmiset elävät pettymyksessä ja jopa syyllisyydessä, koska oman elämän todellisuus näyttää erilaiselta.

 

Pakotettu, väkinäinen ja etäinen karismaattisuus ei tunnu edes houkuttelevalta.

 

* * *

Jokaisen sukupolven pitäisi saada kokea oma helluntainsa omalla tavallaan. Jotta karismaattisella kokemuksella on merkitystä, se pitää saada kokea ja määritellä itse. 1900-luvun alun karismaattinen teologia oli osin erilaista kuin aiempina vuosisatoina. Azusa-kadun karismaattisuuskin muuttui, ja esimerkiksi ajatus kielilläpuhumisesta ”lähetystyökielenä” hylättiin pian. Huomattiin, ettei kielilläpuhumisen kautta tuotettava puhe ollutkaan lähetyskohteessa ymmärrettävää kieltä.

 

Vaikka aikaisemmat sukupolvet voivat antaa suuntaa ja intoa löytää Pyhän Hengen kokemuksia, niitä ei voi kanonisoida seuraavalle sukupolvelle.

 

Aikamme keski-ikäiset ja nuoret rakentavat kristillistä identiteettiään osin eri aineksista kuin aiemmat sukupolvet. He hylkäävät isille tärkeitä asioita ja löytävät jotakin uutta. Karismaattisuuden voi löytää tuoreena osaksi omaa identiteettiä. Voisiko esimerkiksi eri kristillisten perinteiden tunteminen avata uudenlaisia rikkauksia karismaattisuuteen? Tällöin se ei keskittyisi liikaa kysymykseen siitä, olenko puhunut kielillä vai en. Tai voisiko lähetystehtävään keskittymällä nähdä Pyhän Hengen kasteenkin uudessa valossa?

 

Tästä löytyy esikuvia myös Suomen helluntailiikkeen historiasta. Kun karismaattinen kokemus alkaa tuntua omalta, se ei jää yksityiseen elämään piiloteltavaksi, vaan se leviää ja voi tarttua muihinkin.

 

Tässä on mahdollisuus uuden sukupolven laajaan karismaattiseen herätykseen.

 

Karismaattisuus on edelleen osa nuoren kristityn identiteettiä ja lähetystyön voima, mutta se tulee jokaisen sukupolven löytää ja kokea uudestaan, tuoreena.Jaa
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!