Lauantai 28. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Armas
Julkaistu 6.4.2018 16:19

Hengellinen työ – katoava kutsumus?

Työuran pidentäminen on ollut viime vuosina Suomen hallituksen tavoitteena. Samaan aikaan osa hengellisessä työssä mukana olevista jättää työn muutaman vuoden kuluttua uupumuksen, mielenkiinnon lopahtamisen tai huonojen työolojen takia. Toki seurakunnatkaan eivät aina sitoudu palkanmaksuun vuosiksi eteenpäin. Huomattavan usein kyse on kuitenkin yksilön sitoutumisesta hengelliseen työhön.

 

Miten hengellistä työtä tekevät saataisiin sitoutumaan pidempiin työuriin? Unelma kokoaikaisesta palvelemisesta seurakunnassa tai lähetyskentällä voi olla syntynyt ylistyshetken huumassa, kuunnellessa koskettavaa puhetta maailman hukkumisesta tai pitkän rukoustaistelun ja harkinnan perusteella. Kaikissa näissä tapauksissa kutsu palvella Jumalaa voi olla todellinen Jumalalta saatu kutsu, mutta valmistautuminen ja etukäteen tapahtuva työn kuvaan perehtyminen voi olla hyvin erilaisella tasolla.

 

 

* * *

Työssä jaksamisen ja työssä viihtymisen taustalla vaikuttavat monet asiat. Henkilön tuntemus työalueesta, koulutus, oman henkilökohtaisen elämänhistorian tuntemus ja tieto siitä, mistä saa apua vaikeissa tilanteissa, ovat asioista keskeisimpiä. Toki myös työn kuormitus, johtajuus työpaikalla ja asiakaskunnan haasteet vaikuttavat työssä jaksamiseen.

 

Jokaisen, joka lähtee hengelliseen työhön, tulisi valmistautua siihen ottamalla selvää toimenkuvaan liittyvistä työtehtävistä. Jos henkilö on ollut aktiiviseurakuntalainen ennen päätoimiseksi työntekijäksi ryhtymistä, oma käytännön kokemus seurakuntaelämästä helpottaa työn ymmärtämistä, mutta samalla voi tulla yllätyksenä se, kuinka paljon pastorilla on toimistotyötä ja ihmissuhdeasioita hoidettavanaan. Uusi työntekijä voi pettyä siihen, ettei koko työ olekaan evankelioimista ja opettamista, vaan siihen kuuluu monia muitakin osa-alueita. Kutsumus voi joutua koetukselle, kun ei voikaan tehdä koko ajan sitä, mitä pitää tärkeimpänä.

 

Toisaalta työntekijän voi yllättää se, miten hän itse reagoi paineen alla. Jokaisen tulisi miettiä, miten suhtautuu epäonnistumisiin ja muihin haastaviin tilanteisiin. Seurakunnan pastorin työ on julkista, ja seurakuntalaisilla on oikeus arvioida häntä. Jatkuvasti arvioinnin kohteena oleminen voi kuitenkin nostaa oman menneisyyden haavat esille ja tällä tavoin entisestään kuormittaa työntekijää. Myös hengelliseen työhön usein sisältyvät sielunhoitotehtävät tuovat elämän raadollisuuden synkät kasvot työntekijän kohdattavaksi.

 

Näiden kuormien kantaminen ilman riittävää ulkopuolelta saatavaa tukea saattaa jättää pastorit yksin.

 

Näiden haasteiden lisäksi seurakunnissa ja lähetystyössä johdon odotukset voivat olla resursseihin nähden liian suuret. Jos tähän yhdistyy huono johtaminen, työntekijä voi uupua vaatimusten alle.

 

* * *

Miten työntekijä voisi ylittää nämä haasteet ilman, että täytyy lähteä etsimään uutta työtä?

Työntekijöiden tulisi ennen työhön ryhtymistä hankkia riittävä koulutus työhön. Tämän lisäksi jokaisen tulisi käydä läpi omaa menneisyyttään. Pysähtyä hetkeksi miettimään, millä perusteella teen päätöksiä, miten käsittelen omia tunteitani ja millaisia ratoja ajatukseni kulkevat. Toistanko samoja virheitä, vai opinko virheistäni?

 

Kun omaa elämää pohtii, stressinsietokyky kasvaa. Lisäksi jokaisen ottaessaan työpaikkaa vastaan tulisi ottaa selvää, millaisia vaatimuksia työ sisältää, miten johtajuus on järjestetty ja niin edelleen.

 

Työ tuo eteen aina yllätyksiä. Kun niitä kohtaa, täytyy muistaa, että nämä ovat kuitenkin voitettavissa olevia haasteita. Jokaisella on lupa pyytää apua ja tarvittaessa saada työnohjausta. Eikä kenenkään tule unohtaa, että loppujen lopuksi Jumala on luvannut pitää huolen omasta työstää. Hän antaa meille tarvittavan voiman työn tekemiseen, kun olemme itse valmiita ottamaan apua vastaan häneltä ja lähimmäisiltämme.Jaa
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!