Perjantai 21. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Keijo
Julkaistu 20.1.2016 08:00

Helluntango – eli kuinka tanssia tahdilleen uudella vuosituhannella?  

Miika TolonenIsäni mukaan 1960-luvun kotimainen tango on yksinkertaisesti parasta musiikkia. Sen ajan tangoissa on selvästi isälleni ”sitä jotakin”, mitä ei nykyajan ralleissa ole.

 

Millaista on ”paras musiikki”? Lienee tavallista, että vanhat ihmiset eivät lämpene uudelle musiikille – eivätkä nuoret vanhalle. Kummelin Virsikirjan lisälehdillä -sketsissä esimerkiksi todettiin: ”Vanhoissa virsissä on kyllä arvokkuutta mutta niistä puuttuu se potku, se groove.” Edelleen, se, mikä toiselle on ”maailmallinen kauhistus” voi olla toiselle ”ylistystä”, riippuen omista mieltymyksistä ja kulttuurisista, teologisista ynnä muista oletuksista. Nostalgian voima on myös pettävä.

 

Paras musiikki on suhteellinen juttu. Ainakin tulisi täsmentää ja kysyä ”parasta kenelle?” tai ”parasta mitä tarkoitusta varten?”.

 

Vastaavaa voidaan pohtia suhteessa kieleen. Kouluajoilta muistan äidinkielenopettajat, jotka kilvan harmittelivat kielen muuttumista ja pelkäsivät sen köyhtymistä. (Jo ala-asteaikoina kaunokirjoituskin pilattiin, kun joku virasto keksi uudet ässät ja äffät.) Kulttuuri muuttuu ja siksi myös musiikki ja kieli muuttuvat; mieltymyksemme laahaavat yleensä perässä.

 

Suomen kielen ammattilaiset muistuttavat, että ei ole olemassa jotain ajatonta ”puhdasta suomen kieltä”. Kirjakieli ei saa liiaksi vieraantua arkikielestä. Jos kirjakieli ei mukaudu arkikieleen, siitä tulee vain tutkijoiden omaisuutta. Kielen täytyy olla jatkuvassa muutoksessa ollakseen elävää.

 

Samalla tavalla kuin musiikki ja kieli elävät jatkuvassa muutoksessa on syytä ajatella, että kristillisyydenkin tulee tietyssä mielessä ”mukautua maailmaansa” ollakseen elävää ja puhuttelevaa. Tämän mukautumisen tulee kuitenkin olla kriittistä ja erottelevaa, koska kristinuskolla on historia, jonka hengelle tulee olla uskollinen – vastaavaa normatiivista historiaa ei nähdäkseni musiikissa tai kielessä ole.

 

Kuinka siis – puhuaksemme vertauksin – tanssia tahdilleen uudella vuosituhannella?

 

Askeleet tulee sovittaa harkiten ja tilannekohtaisesti juuri nyt soivaan musiikkiin.Jaa
Auttaja välttää romahduksen, jos hän pitää huolta itsestään
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!