Keskiviikko 1. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Raita, Pulmu, Harald
Julkaistu 15.11.2016 14:00

Helluntailiikkeen eksegeesiä

Hanno Heino

Raamatun tulkinta ja selitys on jokapäiväistä toimintaa seurakunnissamme. Pyrimme löytämään Raamatun tekstistä sen merkityksen ja ammentamaan oppia ja ohjausta siitä seurakuntiemme elämään. Vaikka opin ja opetuksen päälinjat on koottu yhteen ja niitä on pyritty myös avaamaan hiukan enemmän, erilaiset tulkinnat ja näkemykset ovat tuttuja ilmiöitä. On varsin todennäköistä, että ne ovat keskuudessamme pysyvästi. Joku näkee tämän rikkautena, toinen epäselvänä ja epävakaana tilanteena, joka pitäisi korjata. Oli miten oli, Raamatun tulkintaa ja selitystä pidetään tärkeänä.

 

Opin ja ohjauksen antamisessa on kuitenkin myös toinen ulottuvuus, joka on samalla tavoin tärkeä. Kyse on opetuksen kohteen tai saajan tunnistamisesta.

 

Jos nyt olemme löytäneet jonkun tärkeän opetuksen Raamatun lehdiltä, kenelle ajattelemme sen olevan sopiva? Ketä ajattelemme opettavamme? Mikä Raamatun moninaisesta sanomasta olisi tarpeellista kohdistaa esimerkiksi Suomen helluntaiherätykselle tällä hetkellä? Siis Suomen helluntaiherätykselle vuonna 2016, ei 1980-luvun helluntailiikkeelle eikä helluntailiikkeelle muina aikakausina. Tähän tarvitaan Raamatun tulkinnan lisäksi Suomen helluntaiherätyksen nykyisen tilan tulkintaa eli helluntailiikkeen eksegeesiä.

 

Tämän tarpeellisuus tulee esiin katsellessa Ilmestyskirjan alussa olevaa esitystä Kristuksen sanomasta seitsemälle eri seurakunnalla ensimmäisen vuosisadan Vähässä-Aasiassa. Sanomat ovat erilaisia koska ne kohdistuvat seurakunnille, jotka elivät erilaisessa tilassa toisiinsa nähden. Jokaisessa sanomassa on ilmaistu, että Kristus tietää tarkasti kunkin seurakunnan tilan. Tämän vuoksi tietty sanoma kohdistuu juuri tietylle seurakunnalle.

 

Ajatellaanpa tilannetta, että olemme selvittäneet vaikka Filadelfian seurakunnalle annetun sanoman merkityksen peruseksegeesillä. Tämä sanoma olisi valmis julistettavaksi ja opetettavaksi. Kyse on nyt vain siitä, kenelle juuri tämä sanoma olisi sovelias. Olisiko se sovelias Suomen helluntaiherätykselle vuonna 2016?

 

Vastaus riippuu siitä, onko Suomen helluntaiherätys Filadelfian tyyppinen seurakunta. Jos ajattelemme, että näin asia on, ja tämän lisäksi olemme arviossamme oikeassa, sanoma kohtaa juuri sen kuulijajoukon, jolle se on sopiva. Entä jos ajattelemme, että Suomen helluntaiherätys vuonna 2016 on Filadelfian tyyppinen seurakunta, mutta todellisuudessa onkin kyse Laodikean tyyppisestä seurakunnasta? Jos Laodikea-tyyppiselle seurakunnalle esitetään Filadelfia-tyyppiselle seurakunnalle sopiva sanoma, julistus ja opetus on epäonnistunut, vaikka sanoma itse olisi oikea ja raamatullinen. Siksi tarvitsemme Raamatun eksegeesin lisäksi eksegeesiä Suomen helluntaiherätyksen tilasta vuonna 2016.Jaa
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!