Tiistai 18. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Kaino
Julkaistu 13.5.2016 15:15

Hei, minä voin oppia sinulta!

Katri Latokangas

Näistä mentori-idolini sanoista alkoi vaellusretkeni mentoroinnin lähteille. En ollut uskoa korviani! Minun mentorini halusi oppia minulta.

 

Halusin tutustua lähemmin tuohon hengellisesti ja inhimillisesti arvostamani mentorin elämänfilosofiaan, jonka mukaan jokaiselta ihmiseltä voi oppia jotain. Matkan varrella olen saanut kulkea monen eri mentorin rakentamia pitkospuita pitkin mentoroinnin lähteeltä toiselle. Samalla olen itse opetellut mentorointipolun pitkospuiden rakentamista.

 

Aluksi monet esittelivät minulle Mentorointi-nimisen ohjausprosessin lähteen, jossa mentori toimii luotettavana neuvonantajana ja tiedonjakajana mentoroitavalle eli aktorille (tiedonsiirtomentorointi). Mentorini veivät minua tutustumaan itselleni täysin tuntemattomiin alueisiin. Sain lähteä katselemaan upeita näköaloja, paikkoihin, joihin en ilman heidän opastustaan ja apuaan olisi osannut. Heillä oli paljon sellaista hiljaista tietoa, jota ihailin ja varastoin mieleeni. Samalla osaamiseni karttui heidän kokemuksistaan.

 

Muutama mentorini esitteli minulle lähteen, jonka äärellä korostettiin mentoroitavan omaa aktiivista roolia asioiden työstäjänä mentorointiprosessissa (opastava mentorointi). Tämä nopeutti ja syvensi oppimistani, ammattitaitoni kehittymistä sekä tiedon sisäistämistä. Tuohon aikaan kirjoitin oppimispäiväkirjaa erityisesti vahvistaakseni ammattitaitoni heikkoja lenkkejä.

 

Yksi tutuimmaksi tulleista mentoroinnin lähteistäni löytyi, kun mentorini ryhtyi henkilökohtaiseksi valmentajakseni (valmentava mentorointi). Hän auttoi minua määränpääni määrittelemisessä sekä laati suunnitelman, jonka uskoi auttavan minua päämääräni saavuttamisessa. Tuossa vaiheessa hän tarvittaessa osallistui harjoittelutilanteisiini, mutta vastuu edistymisestäni ja kasvusta oli entistä enemmän omalla vastuullani. Ehkä yksi merkittävimmistä oppimiskokemuksistani oli oppia sekä onnistumaan että epäonnistumaan ilman, että perustekemiseni häiriintyi.

 

Minulle merkittävin mentoroinnin lähde löytyi, kun pyrittiin edellä mainitun lisäksi löytämään keinoja estää lukkiutumista kokeneemman mentorin osaamiseen. Mentori antoi minulle mahdollisuuden suunnitella omia reittejä ja rakentaa pitkospuita sinne, missä niitä ei aikaisimmin ollut rakennettu. Se lisäsi sekä itseluottamustani että itsetuntemustani. Samalla löysin persoonallisia ratkaisumalleja erityisesti työelämän haastavissa tilanteissa toimimista varten. Sain kokeilla omia siipiäni ilman, että mentori olisi hämääntynyt siitä – tai kokenut asemaansa jotenkin uhatuksi. Joissain tilanteissa mentorini ei enää ollutkaan se kokenut konkari, joka ohjasi kokemattomampaa, vaan hän antoi minulle kokemuksen tasavertaisesta dialogista (dialoginen mentorointi).

 

Mitä useammalla mentoroinnin lähteellä olen saanut vaeltaa, sitä enemmän olen kohdannut myös minua kokemattomampia vaeltajia. Heillä on ollut modernit varusteet ja hurjasti nuoruuden voimaa ja energiaa. Jotain sellaista, josta olen saanut imeä itseeni lisää elinvoimaa ja kevennystä omaan tekemiseeni. Olen oppinut käyttämään uuden teknologian tuotteita mentoroinnin välineinä. Myös vuorovaikutuksen avoimuus on puhutellut minua. Se on antanut entistä enemmän rohkeutta olla aidosti läsnä, ilman ylimääräisiä roolivaatteita.

 

Elämäni mentoroinnin lähteillä jatkuu edelleen. Tällä hetkellä vaellan mentorointipolun pitkospuilla pienryhmän kanssa. Olen kulkemassa kohti minulle tuntematonta yhdessä kokeneiden konkareiden ja kokemattomien noviisien kanssa. Seuranani on sekä lahjakkaita teoreetikkoja että käytännön rautaisia ammattilaisia. Toisinaan olen ohjaajana ja mentorina, toisinaan mentoroitavana. Etsin ja esittelen mentoroinnin lähteitä eMentorikoulutuksessa sekä mentorointiin liittyvän opinnäytetyön parissa.

 

Haluan kutsua sinua kanssani retkelle – tutustumaan mentoroinnin mahdollisuuksiin. Voit samanaikaisesti oppia itse ja ohjata muita. Voit sanoa jollekin: ”Minä voin oppia sinulta ja sinä voit oppia minulta!”Jaa
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!