Tiistai 18. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Kaino
Julkaistu 6.9.2016 12:53

Francis Chan, Ari Vehosmaa ja aitous

Tero Järventausta

Ajan pitkää työmatkaa, jonka aikana kuuntelen äänikirjoja ja podcasteja. Viimeaikaisista matkatovereistani amerikkalainen saarnaaja Francis Chan on tehnyt minuun erityisen suuren vaikutuksen.  Chan uskaltaa olla aito. Miellyttämisen ja pätemisen halu on vienyt häntä noloihin tilanteisiin ja tälle nauretaan yhdessä yleisön kanssa. Hän uskaltaa myös näyttää tunteensa, eikä vaikuta silloinkaan feikiltä. Aitous on läpinäkyvyyttä, virheiden myöntämistä sekä teeskentelystä ja tekopyhyydestä kieltäytymistä.

 

Chaniin on helppo samaistua. Ihan samoja kommelluksia olen kokenut itsekin, mutta häpeissäni olen peitellyt niitä. Chanin aitous kuitenkin kuulosti niin vapauttavalta, että päätin ryhtyä ainakin piirun verran aidommaksi myös itse.  Eikä vain julkisissa puheissa, vaan kaikessa kanssakäymisissä ihmisten ja Jumalan kanssa.

 

Ihminen on aika hyvä haistamaan aitouden, ja viimeistään hedelmistään puu tunnetaan, eli tietynlaisella toiminnalla on seurauksensa. Pienimuotoisen valaistumiseni jälkeen olen rankannut muitakin puhujia pitkälti aitouden mittarilla. Teeskennelty itku on pahin virhe, mutta epäuskottavat tai pinnalliset sovellukset ja kuluneet fraasitkin heikentävät arviota. En anna aina itsellenikään hyviä pisteitä – aitous ei ole helppoa, vaikka siihen yrittäisi kiinnittää huomiota.

 

Francis Chanin perustama seurakunta Kaliforniassa kasvoi 15 vuodessa 30 hengen ryhmästä 15 000 ihmisen megaseurakunnaksi. Aitous vetää puoleensa, vaikka muitakin syitä kasvuun varmasti löytyy. Chania läheisempi esikuva minulle on kymmenisen vuotta siten perustetun Turkulaisen Uusipesula-seurakunnan pitkäaikainen pastori Ari Vehosmaa. Hänen aitoudessaan on paljon samaa kuin Chanin, ja seurakunnan kasvutarina on Suomen mittakaavassa vaikuttava. Tässä ajassa menestyvän seurakunnan pitää olla aito. Ja seurakunnan arvoissa aitous tulee esille, kun sen johtohenkilöt osaavat ja uskaltavat olla aitoja.

 

Erilaiset roolit ovat myös turvamme ja kuuluvat sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Olen kuitenkin tunnistanut itsessäni joitain tekijöitä, jotka estävät minua olemasta aito. Perimmäinen syy on pelko. Pelko estää tekemästä ja sanomasta sitä, mitä pitää tärkeänä ja olemasta sitä, mitä on. Pelko nousee usein muiden ihmisten odotusten korostuneesta tarkkailusta. Kun elämme ja puhumme toisten odotusten mukaan, kadotamme itsemme emmekä ole enää aitoja. Yritämme esittää itsestämme parannellun version.

 

Myös kristillisestä näkökulmasta aitous on tavoiteltavaa. Jumala haluaa ”totuutta salatuimpaan saakka”. Hänen edessään siis kannattaa olla rehellinen ja aito. Feikkaaminen ryöstää aidon yhteyden sekä ihmisiin että Jumalaan. Joskus kannattaa olla avoimesti hukassa tietämättä vastausta ja antaa Jumalalle tilaa osoittaa armonsa. Roolin ottaminen voi olla kuin hätävalhe ja pelastaa toisinaan akuutista hädästä, mutta lopulta se vie mahdollisuuden yltäkylläiseen elämään.



Jaa
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016






Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!