Maanantai 6. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Vilho, Ville, Viliami, Vilhelm, Vili, Jami, Vilhelm, William
Julkaistu 24.11.2015 15:33

Kutsu tulla Jeesuksen luokse kuuluu myös mieleltään sairastuneille

Eeva Vainio

Erilaiset ihmiset kohtaavat toisiaan päivittäin seurakunnassa, mikä tuo yhteiselämään rikkautta. Toisten erilaisuus on kuitenkin joillekin vierasta.  

 

Monissa seurakunnissa on psykoosin kokeneita henkilöitä.  Seurakunnan tulisi olla paikka, jossa ymmärretään psykoosisairaudet sairauksiksi: niitä sairastavat ja niistä myös paranevat aivan tavalliset ihmiset.

 

Psykoosisairauksia on monia, ja ne poikkeavat toisistaan. Skitsofrenia on vaikea, pitkäkestoinen psykoosisairaus, kun taas äkilliset ohimenevät psykoosit ovat nimensä mukaisesti yllättäviä mutta menevät ohi eivätkä jätä pysyvää sairautta. Psykoosisairauksien hoidossa lääkitys on tärkeää. Esimerkiksi monet skitsofreniaa sairastavat ihmiset voivat sen avulla olla mukana työelämässä. Lääkkeiden lopettaminen ilman lääkärin lupaa puolestaan pahentaa lähes aina henkilön tilaa.

 

Psykoosi, realiteetin pettäminen ja hallinnan tunteen menettäminen, on pelottava kokemus kenelle tahansa. Keskellä kokemustaan ihminen ei tajua tilaansa, mutta jälkeenpäin hän ymmärtää tilansa vakavuuden. Tervehdyttyään hän voi alkaa pelätä tilanteen uusiutumista. Psykoosin kokenut henkilö voi kokea itsensä myös huonoksi ja epäonnistuneeksi ja alkaa pelätä sosiaalisia tilanteita.

 

Psykoosikokemus voikin eristää ihmisen seurakuntayhteydestä – hän saattaa pelätä, etteivät toiset seurakuntalaiset ymmärrä häntä ja hänen kokemustaan. Eristäytyminen puolestaan lisää ongelmia. Olisi tärkeää, että kaikki ihmiset voisivat kokea yhteyttä seurakunnassa – niin sairaat kuin terveetkin.

 

Psykoosi ei ole henkilön persoonallisuus, vaan hän on oma persoonansa siinä missä muutkin ihmiset. Sairastuneella ihmisellä on oma luonteensa, huumorintajunsa, älykkyytensä ja muut lahjat, kuten musikaalisuus. Seurakunnassa tulisi kohdata ihmiset persoonina, omana itsenään.

 

Seurakunnalla on mahdollisuus olla paikka, jossa sairastunut ihminen voi eheytyä ja löytää uudelleen mielekkään elämän.  Hyvään elämään kuuluu jumalasuhteen lisäksi hyvin arkisia asioita: ihmissuhteet, mielekäs tekeminen, taloudellinen turvallisuus ja terveys tuovat elämään vakautta, jota jokainen ihminen toivoo itselleen.

 

Sairastuneellakin ihmisellä on annettavaa yhteisölle. Psykoosisairautta sairastavalla on aina myös jaksoja, jolloin sairaus ei ole akuutisti päällä. Näinä parempina jaksoina henkilö voi osallistua monenlaisiin tehtäviin seurakunnassa vointinsa mukaan. Yhteisessä tekemisessä mukana oleminen tukee myös tervehtymistä.

 

Jeesus sanoo: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.”  Tämä kutsu kuuluu myös mieleltään sairastuneille. Missä he voisivat kohdata Jeesuksen, elleivät seurakunnassa?

 

 

 Jaa
Ristin Voitto aloittaa hartauslähetykset
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!