Perjantai 21. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Keijo
Julkaistu 22.12.2015 10:32

Joulun vehnänjyvä

Taina Karhu

Nasaretin Maria sai vieraakseen enkelin. Kihlatun neitosen tulevaisuus muuttui yhtäkkiä.

 

Gabriel esitteli Jumalan suunnitteleman tehtävän ja sopimusehdot: Jos Maria suostuisi tehtävään, hänen osanaan olisi Jumalan armo ja siunaus. Varusteiksi annettaisiin Korkeimman voima ja Pyhän Hengen vaikutus.

 

Maria saattoi vain kuvitella, mitä myöntyminen merkitsisi. Hän kuitenkin suostui epäröimättä: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit." (Luuk. 1:38.) Hän jopa lauloi Jumalalle nöyrää kunnioitusta ja kiitosta.

 

Kuoleman tie alkoi. Varmaan Maria kärsi nasaretilaisten halveksuntaa ja pilkkaa. Mooseksen lain mukaan edessä olisi kivityskuolema. Tai sitten Joosef voisi antaa morsiamelleen erokirjan. Vaikka Joosef Jumalan kehotuksesta hyväksyikin Marian tehtävän, raskaana vihille astunut morsian taisi olla ivailun kohde.

 

Temppelissä Simeon profetoi Marialle: " - - sinun omankin sydämesi läpi on miekka käyvä" (Luuk. 2:35). Ensi kertaa se miekka vihloi Marian hoivaillessa poikaa pakolaisreissulla Egyptissä. Kotona Nasaretissa Jeesus tunnettiin aviottomana syntyneenä "Marian poikana". Nimitys tietenkin satutti myös äitiä. Kun Jeesuksen toiminnan aikana kansan lisäksi Marian omatkin pojat halveksivat Jeesusta, äidillä oli miekkaa tarpeeksi.

 

Jeesusta vastustettiin yhä enemmän ja lopulta hänet tuomittiin kuolemaan. Äiti viipyi ristin juurella loppuun asti. Miekka viilsi sydämen rikki. Oliko Maria sittenkin ymmärtänyt enkelin ilmoituksen väärin?

 

Ei ollut. Jeesus oli opettanut itselleen kuolemista: " – – jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon" (Joh. 12:24). Kulkemalla vehnänjyvän tien Maria mahdollisti Jeesuksen syntymän. Jeesuksen, jonka elämä päättyi mullistaviin sanoihin ristillä: "Se on täytetty" (Joh. 19:30).

 

Todellisessa joulussa on vehnänjyvän sanoma. Jumala itse suostui vehnänjyväksi. Sadon edellytyksenä on vieläkin jyvän kuolema. Olkoon meillä Marian tavoin alttiutta vehnänjyvän tielle!

 

 

toivottaa hyvää joulua ja siunattua vuotta 2016!

 Jaa
Auttaja välttää romahduksen, jos hän pitää huolta itsestään
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!