Perjantai 21. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Keijo
Julkaistu 9.2.2016 13:42

Ero

Pasi Parkkila

Sana ero tuo mieleen erilaisia asioita eri ihmisille. Jollekin nousee mieleen kipeänä vanhempien ero. Joku suree edelleen menetettyä kumppaniaan tai ystäväänsä, toiset taakse jätettyä kotimaata. Toisille erossa on hyvä olla, toisia se ahdistaa. Suomalaisen miehen itsetunnolle jätetyksi tuleminen näyttää uutisten valossa olevan usein kova paikka, joka johtaa jopa järkyttäviin tekoihin.

 

Mistä yleinen kyvyttömyytemme kohdata pettymyksiä, kuten eroa, johtuu? Yksi syy lienee perusturvallisuuden puute: Ei ole syntynyt turvallista perustaa elämälle. Hylätyksi tulemisen ja ulkopuolisuuden tunteen vaara on väijymässä selän takana.

 

Ihminen tarvitsee jonkin perustavanlaatuisen pohjan elämälleen. Joillakin on ollut rakastava koti ja pohja on siksi varsin hyvä. Toisilla taas ei tällaista mahdollisuutta ole ollut. Menneeseen ei voi palata eikä kaikkia asioita korjata, vaikka kuinka haluaisi. Kaikki ovat kuitenkin Jumalan luomia, ja siinä on pohja perusturvallisuudelle. Ensimmäisen ihmisparin oma valinta paratiisissa johti eroon Luojasta, mutta Jeesuksen sovintotyö toi uuden mahdollisuuden. Kuin symbolina temppelin esirippu repesi Jeesuksen kuollessa ylhäältä alas asti. Jumalan kanssa voi päästä takaisin yhteyteen eron jälkeen. Tässä on kristillisen sanoman mullistava ydin.

 

Ero Jumalasta nakertaa perusturvallisuutta. Yhteyden syntyessä ”palataan kotiin” – vieläpä rakastavaan ja hyvään sellaiseen. Jotkuthan eivät koe minkäänlaista halua palata sellaiseen kotiin, jossa kerran lapsuutensa viettivät. Koti Jumalan yhteydessä on kuitenkin toisenlainen. ”Ikuinen ikävä”, joilla sanoilla jotkut ovat kuvanneet ihmisen kaipuuta yhteyteen jonkin suuremman kanssa, löytää kohteen. Yhteydessä syntyy uutta toivoa ja luottamus elämään herää. Voi luottaa siihen, ettei ole yksin, erossa tai jätettynä vaan yhtenä jäsenenä suuressa perheessä.

 

Perheeseen kuuluminen ja lisääntyvä perheen pään tuntemus luovat turvaa, jonka varassa voi kohdata myös pettymyksiä, erojakin, joita väistämättä elämään kuuluu. Kukaan ei ole kuolematon. Kuitenkin yksi suurimmista kristinuskon voitoista ja salaisuuksista on se, että kuolema, jota voi kutsua suurimmaksi eroksi, on voitettu ja elämä jatkuu senkin yli. Toivoa siis on.

 


Erosta uuteen kotoutumiseen,  maahanmuuttajatyön koulutus Isossa Kirjassa 26.–28.2.2016.

 Jaa
Auttaja välttää romahduksen, jos hän pitää huolta itsestään
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!