Lasse Heikkilä: "Kulttuurimme juuret ovat syvällä kristinuskossa"


RV kävi Suomalaisen messun juhlaversion ”backstagella” ihastelemassa esiintyjien puvustusta ja kysymässä, mitä viestiä juurevaa suomalaisuutta kuvastava messu haluaa välittää yleisölle.

Messun tanssiryhmän apuohjaaja Pauliina Pakkala oli virittäytynyt rooliinsa pukeutumalla harmaavalkoiseen esiintymisasuun, jonka etuosaan on kirjailtu vaalea lumihiutale.

– Puvustukset ovat alusta asti olleet hyvin oleellinen osa Suomalaista messua. Näissä on erilaisia värejä ja kuvioita, jotka kuvastavat Suomen luontoa, Pakkala kertoo.

Outi Mannilan suunnittelemat asut muistuttavat tyyliltään etäisesti kansallispukuja mutta kuvaavat suomalaisuutta yhdistelmänä selkeyttä, työteliäisyyttä ja tiettyä vaatimattomuutta. Kun messu alkaa ja tanssijoiden harmaat hameenhelmat alkavat heilua, oranssit, keltaiset ja punaiset sävyt pääsevät esiin.

Suomalaisen messun juhlaversio on visuaalinen ja multimediaa sisältävä teos, jonka aikana yleisö voi elää uudelleen satavuotiaan Suomen ilot ja surut. Säveltäjä Lasse Heikkilän mukaan teokseen sisältyy paljon erilaisia viestejä, joista päällimmäiseksi nousee tietty yhteen hiileen puhaltamisen tärkeys.

– Varmaan se keskittyy siihen, että meidän suomalaisina on hyvä pitää yhtä, ja tarvitsemme toisiamme, Heikkilä sanoo.

– Haluamme muistuttaa itseämme ja yleisöä siitä, että meidän kulttuurimme juuret ovat syvällä kristinuskossa. Jos me revimme ne irti, olemme aika tyhjän päällä. Eli pidetään kiinni siitä, mitä on rakennettu esi-isiemme isolla työllä, säveltäjä vetoaa.

Ruut Ahonen


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja