Perjantai 19. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Pälvi, Pilvi, Bernhard, Bernt

Voimat vastakkain

Toisistaan eriävillä mielipiteillä on myönteinen tehtävä. Ne haastavat meitä henkiseen ja hengelliseen kasvuun, Pekka Havupalo kirjoittaa.
Toisistaan eriävillä mielipiteillä on myönteinen tehtävä. Ne haastavat meitä henkiseen ja hengelliseen kasvuun, Pekka Havupalo kirjoittaa.

Elämme maailmassa, jossa monenlaiset vastakkainasettelut ovat lisääntyvää todellisuutta. Suurin osa niistä on luonteeltaan puhtaasti inhimillisiä. Erilaiset maailmankuvat, henkilöhistoriat ja taustatiedot tuottavat tuloksenaan erilaisia näkemyksiä. Kristittyjen kesken myös erilaiset seurakuntaperinteet ja Raamatun tulkinnan periaatteet johtavat helposti toisistaan poikkeaviin päätelmiin. Tämä on totta myös oman herätysliikkeemme sisällä. 

Toisistaan eriävillä mielipiteillä on myönteinen tehtävä. Ne haastavat meitä henkiseen ja hengelliseen kasvuun. Ne pakottavat meidät perehtymään oman näkemyksemme perusteisiin. Ne kutsuvat meitä keskustelemaan avoimesti ja löytämään uutta ymmärrystä sen myötä. Meidän tuleekin oppia olemaan toistemme kanssa rakentavasti eri mieltä siten, että keskinäinen yhteytemme ei kärsi.

 

 

      Tämän taistelun laineet heijastuvat myös näkyvään maailmaan.

 

Samalla on hyvä tiedostaa, että näkyvän maailmamme taustalla on koko ajan käynnissä Jumalan ja paholaisen joukkojen välinen taistelu. Sen panoksena on yksilöiden iankaikkinen kohtalo. Tämän taistelun laineet heijastuvat myös näkyvään maailmaan. Kristityt reagoivat näihin laineisiin eri tavoin. Toisessa ääripäässä ovat ne, jotka näkevät demonista aktiviteettia elämän kaikkien ongelmien ja sairauksien taustalla. Näin he ulkoistavat myös vastuun omista huonoista valinnoistaan paholaisen voimille. Samalla he vastuuttomasti lisäävät niiden taakkaa, joilla on aivan tarpeeksi painolastia omissa sairauksissaan tai mielenterveytensä ongelmissa. 

Toisessa laidassa taas on kristittyjä, jotka inhimillistävät myös elämän hengellisen ulottuvuuden. He eivät turvaudu Jumalan voimaan ja sivuuttavat kokonaan paholaisen mahdollisen vaikutuksen. Tasapainoinen suhtautuminen löytyy näiden näkemysten väliltä. Siinä inhimillinen saa olla inhimillistä ja jumalallinen jumalallista. Siinä tiedostetaan myös paholaisen toimivan, mutta olevan jo voitettu vihollinen: ”Hän riisui aseista hallitukset ja vallat ja saattoi ne julkisen häpeän alaisiksi, kun hän sai niistä Kristuksessa riemuvoiton” (Kol. 2:15). Siellä missä paholainen toimii, sitä vastustetaan Jeesuksen voitosta käsin. 

Pahuuden voimat näkyvät maailmassamme muun muassa hyökkäyssotina, ihmiskauppana ja vähemmistöjen vainoina sekä pyrkimyksinä estää ihmisiä kääntymästä Jumalan puoleen. Taistelussa näitä voimia vastaan tarvitaan ennen kaikkea jokaisen kristityn rukouksia, mutta myös monipuolista ja viisasta kristillistä vaikuttamistyötä. On oikein puolustaa maataan ja saattaa rikolliset vastuuseen, mutta muuten hyökkäämisestä ihmisiä vastaan ei tässä taistelussa ole pienintäkään hyötyä. 

 

Pekka Havupalo 

Kirjoittaja on Turun helluntaiseurakunnan johtaja.



UUTISET